REPLICA ONLINE CONSTANTA

29° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
29° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Durere în piept, tuse și extenuare? Ce boală ascund și cum se tratează

Durere în piept, tuse și extenuare? Ce boală ascund și cum se tratează

A.F. 11 ianuarie 2024 | 00:00 249

Durerile în zona pieptului, tusea seacă sau cu secreții, febra, frisoanele, grețurile, vărsăturile sau oboseala extremă pot semnala prezența unei boli grave, precum o pneumonie. Boala poate să apară la orice vârstă, iar netratată poate evolua către complicații severe, cum ar fi abcesul pulmonar sau insuficiența respiratorie acută.

Durere in piept, tuse si extenuare? Ce boala ascund si cum se trateaza

În cazul vârstnicilor, simptomatologia poate fi atipică, manifestându-se doar prin vărsături și oboseală extremă, asociate uneori cu tuse și febră. La sugari, tabloul clinic poate include o colorație albăstruie a pielii și a buzelor, dar și o respirație accelerată. Pentru un diagnostic corect și pentru a evita complicațiile, un consult de specialitate este esențial.

În funcție de agentul infecțios care le provoacă, pneumoniile pot fi bacteriene, virale, fungice, parazitare, de aspirație și congenitale. O pneumonie cu pneumococ sau cu alte bacterii poate apărea direct sau după o răceală sau gripă. La copiii mici, virusul sincițial respirator este o cauza frecventă a pneumoniei.

Diagnosticul este stabilit de medicul specialist pe baza semnelor și simptomelor, discuției detaliate cu pacientul (anamneza) și rezultatelor analizelor medicale. În cazul unei suspiciuni de pneumonie, medicul poate recomanda realizarea unei radiografii pulmonare și monitorizarea nivelului de oxigen din plămâni prin pulsoximetrie.

În situația unui pacient în vârstă sau care prezintă simptome severe de pneumonie, medicul poate indica și investigații suplimentare, cum ar fi testul de gazometrie pentru măsurarea nivelului de gaze din sânge, culturi de spută și sânge pentru identificarea agentului infecțios responsabil de pneumonie, chiar și o bronhoscopie ori o examinare CT.

Tratamentul pneumoniei depinde de tipul și de gravitatea acesteia, dar și de afecțiunile asociate ale pacientului. Antibioticele reprezintă principala opțiune în combaterea pneumoniei, cu posibilitatea alegerii unui antibiotic empiric atunci când identificarea exactă a germenilor este dificilă. În cazul pneumoniilor virale, sunt prescrise medicamentele antivirale, deoarece antibioticele nu sunt eficiente, folosirea acestora fiind rezervată doar cazurilor în care apar suprainfecții bacteriene, scrie stripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513