REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Durerea de șold în timpul nopții: cauze, simptome și tratament

Durerea de șold în timpul nopții: cauze, simptome și tratament

Replica API 19 ianuarie 2021 | 00:00 2530

Durerea de șold care apare în timpul nopții te poate trezi din somn sau îți poate îngreuna situația, făcându-te să adormi mai greu.

Sursă foto: Shutterstock

Durerea poate să vină din poziția în care dormi sau ar putea fi cauzată de altceva, cum ar fi faptul că nu te miști mult în timpul somnului, astfel încât articulațiile tale se umflă, lucru care poate duce la rigiditate și durere, scrie doc.ro.

Cauze - durerea de șold ce apare noaptea

Durerea de șold din timpul nopții poate fi cauzată de mai multe afecțiuni. Cele mai întâlnite cauze sunt:

bursită

artroză (așa cum mai este numită osteoartrită)

tendinită

sindromul Piriformis (la nivelul nervului sciatic).

Totodată, durerea poate fi cauzată de poziția în care dormi, de salteaua sau de pernele tale sau de sarcina. De asemenea, este posibil să ai o altă problema, cum ar fi durere în zona lombară, care te face să ai durere la nivelul soldului. Această se numește durere referita.

Poziția în timpul somnului

Dacă te trezești în mod regulat în toiul nopții din cauza durerii de sold, modul în care dormi sau salteaua ta ar putea fi de vină. O saltea care este prea moale sau prea tare ar putea declanșa anumite puncte de presiune, ceea ce duce la un sold dureros. Și poziția în care dormi poate provoca durere. Încearcă să dormi pe spate sau să dormi pe partea pe care nu te doare soldul și pune o pernă între genunchi.

Bursită

În apropierea osului soldului și în preajma altor articulații se află mici saci umpluți cu lichid care acționează că o "pernă" articulară când aceste oase sau articulații se mișcă. Acești săculeți se numesc burse, iar bursită apare atunci când acești săculeți se inflamează. Simptomele bursitei pot fi:

durere la exteriorul soldului și în partea superioară a coapsei;

durere care începe că o durere ascuțită, făcându-te practic să urli de durere atunci când zona este atinsă, și mai târziu se transformă într-o durere surdă;

durere atunci când te ridici după ce ai stat jos mult timp și care poate să se agraveze atunci când faci o plimbare lungă, când urci multe scări sau când te apleci pentru o vreme;

durere care se agravează noaptea, când te întinzi sau când dormi pe soldul afectat;

pacienții care suferă de bursită nu simt durere atunci când stau în picioare.

Artroză șoldului (coxartroza sau osteoartrită soldului) și alte tipuri de artrită

Artroză/osteoartrită este cel mai întâlnit tip de artrită la nivelul soldului, dar există multe tipuri de artrită care pot provoca durere de sold în timpul nopții. Aceste tipuri pot fi: poliartrita reumatoidă, artrită psoriazică sau artrită septică. Dacă ai osteoartrită la nivelul soldului, vei putea observă:

durere în zona inghinală, în vintre

durere în feșe, coapsă sau genunchi

durere care se agravează în timpul vremii ploioase, dimineață sau după ce te-ai odihnit ori ai făcut repaus un timp mai lung

durere de șold care te împiedică să dormi

durere atunci când te apleci, când te ridici de pe scaun sau când faci o scurtă plimbare

un sunet că de "măcinat" (că urmare a frecării oaselor) în timpul mișcării (numit crepitus) sau dacă soldul tău se blochează, se înțepenește

Tendinită la șold

Tendoanele atașează mușchii de oase, permițând astfel mișcarea. Tendinită de la nivelul soldului are loc atunci când tendoanele din structura soldului sunt inflamate. Dacă ai tendinită în această zona, simptomele tale pot include:

o durere surdă și adâncă în zona inghinală, în special când urci scările sau când stai în picioare

durere la nivelul feselor dacă și tendonul tău din spatele genunchiului este, de asemenea, inflamat.

Sindromul Piriformis

Durerea sciatica este o senzație de furnicături și amorțeală care începe din partea inferioară a spatelui până spre fesieri și, uneori, coboară de-a lungul piciorului, ajungând până la laba piciorului. Dacă ai sindromul Piriformis (ce determina comprimarea nervului sciatic), e posibil să ai o senzație că de arsura în gamba atunci când încerci să dormi. Sau este posibil să ai o durere pulsantă în picior, care te deranjează și te trezește sau care te menține treaz.

Sarcina

Sarcina pune o presiune suplimentară pe coloana ta vertebrală și pe șolduri, în special în cel de-al treilea trimestru. Poartă pantofi potriviți în timpul zilei și fă pauze mici, în care îți întinzi picioarele, dacă ai stat jos perioade mai lungi de timp. Acest lucru te poat ajută să reduci riscul unor afecțiuni precum sciatica, ce poate duce la durere referita.

Tratament - durerea de șold ce apare noaptea

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul te pot ajută și pot calmă durerea. Discuta cu medicul tău despre cele mai bune antiinflamatoare nesteroidiene care sunt potrivite pentru ține și cât de des ar trebui să le iei. Medicul îți poate prescrie, totodată, antiinflamatoare nesteroidiene cu aplicare locală, cum ar fi gelurile pe baza de diclofenac.

Gheață sau compresele calde pot ajută, de asemenea, la calmarea durerii. Întreabă-ți medicul care este varianta cea mai bună pentru tine.

Dacă te confrunți cu durerea de sold noaptea, în mod regulat, este posibil să ai nevoie de soluții pe termen lung. Medicul va discuta cu ține despre aceste tratamente:

să mergi la un medic fizioterapeut și să faci masaj terapeutic în mod regulat sau ambele;

să îți scoată lichidul din bursa inflamată;

să facă o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta bursă inflamată;

să îți facă injecții cu cortizon sau alte medicamente din clasa corticosteroizilor, în bursaa sau în articulația soldului;

să îți facă injecții cu acid hialuronic, pentru a asigura lubrifierea articulatiei soldului;

să îți prescrie medicamente pentru artrită;

să îți recomande artroscopia, o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează acele bucăți de cartilaj sau de osteofite din zona soldului;

să îți recomande artroplastia, cunoscută și sub numele de operație de înlocuire totală de șold;

să îți recomande o operație la sold de tip resurfacing, pentru a îndepărta și a înlocui osul deteriorat din structura șoldului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510