REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.8° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
21.8° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Durerea difuză în abdomen poate fi primul semn al unei afecțiuni severe

Durerea difuză în abdomen poate fi primul semn al unei afecțiuni severe

A.F. 6 aprilie 2023 | 00:00 1053

Durerea abdominală difuză poate fi simptomul unei afecțiuni cardiovasculare grave, care, în lipsa tratamentului potrivit, riscă să provoace complicații severe și poate duce chiar la deces: anevrismul aortic abdominal.

Durerea difuza in abdomen poate fi primul semn al unei afectiuni severe

Anevrismul este o dilatare care se formează la nivelul aortei, principala arteră din corp, care transportă sânge de la inimă spre organele interne.

Dacă acest anevrism se rupe, atunci se declanșează o hemoragie internă care reprezintă o urgență medicală majoră. De aceea, afecțiunea necesită tratament de îndată ce este descoperită.

În cazul unor simptome care pot indica un anevrism de aortă abdominală, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la medic, pentru investigații de specialitate. De asemenea, întrucât anevrismele aortice evoluează deseori silențios, controalele medicale periodice, chiar și în absența simptomatologiei, sunt la fel de importante.

Diagnosticul de certitudine poate fi stabilit în urma unei tomografii computerizate cu substanță de contrast.

Datorită avansului tehnologiei medicale, afecțiunea poate fi tratată în prezent și printr-o procedură minim invazivă, numită repararea endovasculară a anevrismului de aortă - EVAR, care presupune implantarea unei endoproteze speciale (stent graft), care limitează extinderea anevrismului și previne astfel apariția complicațiilor.

Această intervenție de cardiologie intervențională se realizează prin abord arterial transfemural percutanat, adică printr-o mică incizie la nivelul arterei femurale, în zona inghinală, prin care medicul introduce un cateter. Acest tub subțire va fi deplasat apoi prin vasele de sânge până la nivelul anevrismului, unde va fi montat stentul.

Fiind o procedură minim invazivă, fără incizii ample, pacientul se recuperează rapid, iar riscul de complicații este semnificativ redus, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768