REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Durerea lombară cauzată de organele interne - cum o poți identifica

Durerea lombară cauzată de organele interne - cum o poți identifica

Replica API 16 ianuarie 2021 | 00:00 4729

Durerea lombară este, de cele mai multe ori, cauzată de musculatura spatelui ori de anumite afecțiuni ale coloanei vertebrale, însă există și situații în care anumite organe provoacă dureri în zona lombară.

Sursă foto: Shutterstock

Cu toate că majoritatea organelor interne sunt amplasate în partea din față a corpului, ele pot cauza dureri lombare pentru că durerea poate iradia în spate.

Inflamaţia și infecția la nivelul unui organ pot avea că manifestări și declanșarea durerii în zona lombară. Simptomele asociate durerii de spate sunt cele care ajută medicul în stabilirea diagnosticului corect, scrie doc.ro.

Iată ce organe pot cauza dureri lombare, dar și cum să identifici organul vinovat:

Rinichii – amplasați chiar în zona lombară, rinichii adesea provoacă dureri de spate. Pietrele la rinichi, precum și infecțiile renale pot cauza dureri de spate, pe o parte – dreapta sau stânga, în funcție de rinichiul afectat.

Simptomele asociate durerii de spate într-o asemenea situație sunt: durere sau disconfort la urinare, greață sau vărsături, sânge în urină. Dacă este vorba despre o infecție, adesea apare și febra, însă poate fi observată și o sensibilitate în zona afectată.

Colonul – și intestinul gros poate fi de vină pentru durerea de spate joasă. Colita ulcerativă, de pildă, se manifestă prin inflamație la nivelul colonului, dar și prin crampe abdominale frecvente. Durerile pot migra însă și către zona lombară, fiind resimțite în această situație pe partea dreapta. Diareea, durerile și sângerările rectale sunt și ele manifestări ale coliței ulcerative.

Apendicele – atașat colonului, uneori apendicele se inflamează/ infectează și astfel apare apendicită, care trebuie tratată pe cale chirurgicală, pentru că altfel apar o serie de riscuri. Apendicită se tratează chirurgical, prin îndepărtarea apendicelui.

Dacă apendicită este responsabilă pentru durerile tale lombare, ar trebui să ai de-a face și cu simptome precum dureri abdominale în partea dreapta, durere care iradiază către picior, dar și greață sau vărsături.

Organele reproducătoare ale femeii – mai multe afecțiuni ale aparatului reproducător feminin pot cauza și dureri lombare. De pildă, endometrioză, dar și fibromul uterin pot cauza dorsalgie joasă. În cazul endometriozei, durerea de spate va fi ascuțită și intermitentă. Pe de altă parte, fibromul uterin poate cauza durere de spate în partea dreapta, dar și dereglări menstruale, urinări frecvente și durere la contactul sexual.

Organele reproducătoare masculine – la bărbați, torsiunea testiculară poate fi de vină pentru durerea de spate din partea dreapta. În asociere cu durerea de spate, apar și simptome precum inflamarea scrotului, durerea testiculară, greață sau varsaturile.

Torsiunea testiculară este o afecțiune rar întâlnită, însă atunci când apare este bine să fie tratată rapid de către medici, astfel încât testiculul afectat să fie salvat înainte de producerea unor leziuni permanente.

Vezica biliară – rareori vezica biliară provoacă dureri lombare, însă acest lucru se petrece uneori atunci când această este inflamată. Dacă durerea lombară pe partea dreapta apare însoțită de dureri abdominale și se manifestă întotdeauna după masă, e posibil să fie vorba despre o afecțiune a vezicii biliare.

Ficatul – în caz de inflamare a ficatului, de abces, de fibroză hrpatica ori de ficat mărit, e posibil să apară dureri și în zona lombară, care iradiază de la acest organ. În paralel, apar simptome precum durerile abdominale, oboseală, greață, pierderea apetitului sau icterul.

Ce trebuie să faci dacă suspectezi că un organ e responsabil pentru durerea ta de spate

În primul rând, e foarte important să mergi la medic. Acesta va stabili diagnosticul corect și îți va recomandă tratamentul pe măsură. Pentru diagnosticarea rapidă, spune-i medicului tău despre suspiciunile pe care le ai și nu uită să nu omiți niciun detaliu, indiferent de cât de neimportant îți poate părea.

Dacă durerea ta de spate este localizată în partea dreapta și este acompaniată de tot soiul de simptome precum greață, vărsăturile, diareea, durerile abdominale ori durerile la urinare, e posibil să fie cauzată de un organ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510