REPLICA ONLINE CONSTANTA

26° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
26° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Dureri intense de umăr? Ce boli ascund și ce poți face

Dureri intense de umăr? Ce boli ascund și ce poți face

A.F. 17 iunie 2023 | 00:00 330

Când durerile intense de umăr sunt însoțite de dificultatea sau imposibilitatea de a efectua mișcări, cum ar fi ridicarea sau rotirea brațului, acestea pot fi semne ale unor afecțiuni ale articulației umărului. Ignorarea acestor probleme poate avea un impact serios asupra vieții pacientului.

Dureri intense de umar? Ce boli ascund si ce poti face

Printre bolile care se manifestă prin aceste semne și simptome se numără leziunile de lambru, umărul înghețat sau înțepenit, leziunile cofei rotatorilor, instabilități de umăr, sindromul de impingement al umărului, luxațiile recidivante de umăr. Aceste afecțiuni pot apărea ca urmare a unui traumatism, a suprasolicitării sau deteriorării articulației ce survine odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, este recomandat să se efectueze un control de ortopedie. Pe lângă examenul clinic, medicul va indica și efectuarea unor teste imagistice – radiografie de umăr, ecografie și RMN de umăr.

În funcție de severitatea bolii, tratamentul poate fi conservator, medicamentos sau chirurgical, prin artroscopie. Intervenția se realizează minim invaziv, cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă, spitalizare de scurtă durată și reluarea activităților obișnuite la scurt timp după intervenție.

Artroscopia de umăr, de altfel a doua cea mai frecventă intervenție chirurgicală ortopedică după artroscopia genunchiului, este indicată în cazuri bine selecționate și doar atunci când simptomatologia nu se remite ca urmare a terapiei inițiale, conservatoare.

Operația presupune realizarea unei incizii de mici dimensiuni, de 0,5 cm, la nivelul umărului, prin care chirurgul ortoped introduce un instrument special, numit artroscop, în spațiul articular. Artroscopul are atașat o cameră video și o sursă de lumină, cu ajutorul cărora medicul poate vizualiza, pe un monitor, interiorul articulației afectate. În acest mod, chirurgul examinează și repară leziunea, fără a mai fi nevoie de tăieturi de dimensiuni mai mari ca în cazul chirurgiei clasice, deschise. Pe lângă scopul terapeutic, artroscopia este utilizată și în scop diagnostic, pentru certitudinea acestuia, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768