REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Durerile de creștere la copii - cum le identifici și când ar trebui să ajungi la medic

Durerile de creștere la copii - cum le identifici și când ar trebui să ajungi la medic

Replica API 11 august 2020 | 00:00 910

Peste 25% dintre copii au dureri de creștere. Acestea apar, de obicei, în două perioade: între 3-5 ani și apoi între 8-12 ani. Iată cum recunoști aceste dureri și ce poți face pentru a ameliora suferință celui mic!

Durerile de creștere sunt, de fapt, crampe care se resimt la nivelul musculaturii picioarelor. Acestea apar de regulă după amiază sau seară, însă există și situații în care aceste dureri debutează noaptea și trezesc copilul din somn, scrie doc.ro.

Cauze dureri de creștere

În ciuda denumirii acestor dureri, nu există nicio dovadă științifică potrivit căreia durerile de acest tip sunt asociate în vreun fel cu creșterea copilului.

Mai degrabă, medicii suspectează că ar putea fi vorba despre dureri musculare cauzate de activitățile intense din punct de vedere fizic pe care le desfășoară copiii. Printre aceste activități se numără alergatul, săritul și cățăratul.

Și postura incorectă a corpului poate contribui la apariția durerilor de creștere. Statul prelungit în picioare, statul în șezut ore în șir ori adoptarea unei poziții atipice, mai ales la nivelul picioarelor, pot favoriza durerile de creștere.

Și stresul emoțional poate determina apariția durerilor de creștere. Acestea sunt în general asociate cu alte manifestări precum durerile de burtă, încordarea ori tulburările de somn.

Simptome dureri de creștere

Aceste dureri se manifestă în mod diferit la fiecare copil. Unii copiii au dureri mai intense, alții mai ușoare. Rareori durerile apar zilnic.

Durerile se concentrează în zona musculară, nu la nivel articular. De multe ori, acestea apar în spatele genunchilor ori în zona gambelor.

Îți poți da seama dacă cel mic suferă de dureri de creștere sau de altceva mai grav prin masarea picioarelor – copilul cu dureri de creștere te va lasă să îi atingi sau masezi picioarele, însă copilul cu probleme mai grave nu îți va permite să îi atingi picioarele, întrucât durerile sunt foarte mari.

Diagnosticare dureri de creștere

Dacă cel mic se plânge constant de dureri la nivelul picioarelor, este obligatoriu să îl duci la medic, pentru un consult de specialitate.

Medicul va face anamneză, va examina picioarele și poate chiar să facă o radiografie pentru a verifică dacă există vreo fractură.

După ce va elimina alte posibile cauze ale durerii, medicul va stabili diagnosticul de dureri de creștere și va face recomandările necesare. Printre afecțiunile pe care trebuie să le elimine medicul în stabilirea cauzei durerilor de picioare la copii se numără: artrită, infecțiile precum osteomielita sau fracturi osoase.

Tratament dureri de creștere

Tratamentul pentru durerile de creștere este stabilit în funcție de intensitatea durerii. În situațiile în care durerea este severă, medicul poate recomandă paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea acesteia.

Nu se va oferi aspirina copilului sau adolescentului, întrucât această crește riscul celor mici de a dezvoltă sindromul Reye.

Altfel, se folosesc remedii precum:

Masarea picioarelor copilului

Compresele calde aplicate pe zonele dureroase.

Recomandarea medicilor este să nu spunem copiilor că durerile sunt cauzate de creștere sau de activitățile desfășurate, astfel încât să nu dezvolte vreo teamă cu privire la acestea.

Dacă cel mic este foarte sensibil la durere și are reacții neplăcute, ai putea să îl duci la un psiholog, care să îl ajute să facă față mai bine durerii și neplăcerilor.

Când e cazul să mergi cu cel mic de urgență la medic dacă acuză dureri la nivelul picioarelor

Durerea este însoțită de umflarea și înroșirea zonei.

Durerea apare în urmă unei leziuni provocate de un accident (căzătură, accident rutier).

Copilul șchiopătează.

Cel mic face febră.

Apar erupții la nivelul pielii, care însoțesc durerile de picioare.

Simptomele de mai sus exclud posibilitatea de a fi vorba despre durerile de creștere, iar părintele trebuie să meargă cu cel mic la medic pentru a află cauza durerilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510