REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° ConstanÈ›a Sâm., 31 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6838
21.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 31 August 2024 Anul XX Nr. 6838
 

Eden Lică: De la copilăria în lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. Video

Eden Lică: De la copilăria în lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. Video

Deria ISLEAM 31 august 2024 | 00:00 1230

Eden Lică, fiul fostului arbitru internaÈ›ional Marcel Lică, este o figură proeminentă în lumea sportului. Crescut într-o familie de sportivi de performanță, Eden È™i-a petrecut mare parte din viață în Statele Unite, unde a descoperit È™i s-a dedicat unui sport relativ nou: Pickleball-ul. Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului Replica, Eden ne împărtășeÈ™te amintiri din copilăria sa, ne povesteÈ™te despre ascensiunea sa în Pickleball È™i despre planurile sale de a aduce acest sport în România.

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică, Deria Isleam

Reporter: Știm că tatăl tău este Marcel Lică, fost arbitru internaÈ›ional, foarte cunoscut în ConstanÈ›a. Și el, dar È™i mama ta, sunt foÈ™ti sportivi de performanță. Cine este Eden Lică?

Eden Lică: „Am ales locaÈ›ia aceasta nu întâmplător. Datorită faptului că eu am crescut aici, în acest parc, pentru mine este raiul pe pământ. Am crescut cu doi mari sportivi în casă. Dacă aÈ™ fi fost È™i eu la jumătatea valorii lor, aÈ™ fi fost numărul 1 mondial. Ambii mei părinÈ›i au jucat la un nivel extraordinar. Ambii au jucat la echipele naÈ›ionale de fotbal, respectiv volei. Doi monÈ™tri sacri ai sportului, sunt foarte mândru de ei!”

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică, Campion NaÈ›ional la Pickle Ball în Statele Unite

Eden îÈ™i aminteÈ™te cu emoÈ›ie È™i mândrie de copilăria petrecută în mijlocul sportului, alături de părinÈ›ii săi, care au fost mereu un model de excelență È™i disciplină.

Reporter: PovesteÈ™te-ne despre copilăria ta, în ceea ce priveÈ™te sportul. Cum a fost să copilăreÈ™ti într-o familie de sportivi? Ai simÈ›it presiuni din exterior sau ai intrat în lumea sportului din ambiÈ›ia È™i dorinÈ›a ta?

Eden Lică: „Am avut o copilărie cum cred că mulÈ›i copii doar ar visa. Am crescut văzând meciuri live, unde tatăl meu arbitra, unde mama mea juca. Peste tot, în casă, se vorbea numai despre sport, de volei, de arbitraj. Mergeam cu tatăl meu pe toate stadioanele, fie să vedem meciuri, fie când arbitra el. 90% din copilăria mea s-a petrecut în spatele tău, în acest loc minunat. Aici, chiar È™i acum, sunt un pic emoÈ›ionat. Am avut o copilărie de invidiat, fără falsă modestie!”

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică, Deria Isleam

Încă de tânăr, Eden a făcut o alegere curajoasă, plecând în Statele Unite pentru a explora noi orizonturi È™i a-È™i găsi drumul în viață.

Reporter: Èši-ai petrecut mare parte din viață în Statele Unite. Cum te-ai decis să faci pasul acesta È™i cât de greu È›i-a fost, mai ales la început?

Eden Lică: „Sunt de 11 ani È™i jumătate în Statele Unite. În primele 6 luni am plecat numai să iau pulsul, să văd despre ce este vorba. Am zis că mai stau 6 luni, încă un an È™i uite că s-au făcut 11 ani. După È™ase ani È™i jumătate, am descoperit Pickleball-ul care mi-a schimbat viaÈ›a. Când m-am mutat din Connecticut în Miami am descoperit acest sport È™i mi s-a schimbat viaÈ›a, am reintrat în circuit ca jucător. Eu acolo doar antrenam înainte. Lăsându-mă de tenis la o vârstă fragedă din cauza unei accidentări la cot, mi-a lipsit foarte mult competiÈ›ia. Fiecare turneu la care particip este un motiv de sărbătoare. Mi-a fost greu doar în primele È™ase luni, după aceea m-am acomodat foarte bine. Am învățat limba È™i totul a devenit mult mai uÈ™or după ce am descoperit Pickleball-ul. Fără tenis, nu aÈ™ fi reuÈ™it să ajung la nivelul la care am ajuns în Pickleball.”

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică, Campion NaÈ›ional la Pickle Ball în Statele Unite

Pickleball-ul, sportul care l-a adus pe Eden pe culmile succesului, este relativ necunoscut în România, dar el ne explică ce anume face acest sport atât de special.

Reporter: PovesteÈ™te-ne despre Pickleball. Ai ajuns campion mondial, te felicităm cu această ocazie È™i vrem să aflăm câte ceva despre acest sport, care aici, în România, nu este foarte cunoscut.

Eden Lică: „Am fost de trei ori campion naÈ›ional. Fiind în America È™i venind jucători din toată lumea, noi le spunem Campionate Mondiale. Mai am o medalie de bronz la Indian Wells. Am victorii la cei mai buni jucători ai lumii. Am realizat în Pickleball, fără falsă modestie, tot ce se putea realiza. M-am întors acasă, într-o vacanță prelungită pentru a promova sportul, cât de bine se poate. AÈ™tept un semn din partea oficialităților, poate mă vor sprijini să deschidem un club în ConstanÈ›a dedicat Pickleball-ului.”

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică, Campion NaÈ›ional la Pickle Ball în Statele Unite

Dar ce anume diferențiază Pickleball-ul de alte sporturi cu racheta? Eden ne oferă o privire asupra regulilor și cerințelor acestui sport.

Reporter: Care sunt diferenÈ›ele majore între Pickleball È™i alte sporturi cu racheta, cum ar fi tenisul sau badmintonul?

Eden Lică: „Pickleball-ul este o combinaÈ›ie între badminton, tenis de masă È™i tenis de câmp. Are aceleaÈ™i dimensiuni precum un teren de badminton, dar fileul este mai jos. Paletele sunt un pic mai mari decât paletele tenisului de masă È™i mult mai mici decât racheta tenisului de câmp. E nevoie de tact, de răbdare, de mult antrenament È™i de foarte mult plasament. Fără antrenament, de eÈ™ti tu Eden Lică, Ronaldo… dacă nu te antrenezi, nu performezi la nivelul dorit.”

Cu dorinÈ›a de a aduce Pickleball-ul în România, Eden È™i-a propus să promoveze acest sport în comunitatea sa natală, ConstanÈ›a.

Reporter: Ai de gând să aduci Pickleball-ul în ConstanÈ›a? Cum crezi că va fi primit de comunitatea noastră?

Eden Lică: „Încerc să-l promovez cât de bine se poate, încerc să încurajez copiii, oamenii de vârstă mijlocie È™i chiar oameni bătrâni. Dacă îÈ›i vine să crezi, în America există competiÈ›ii pentru vârsta de 80-90+. Ei joacă È™i la vârsta aia, nu e un sport foarte greu. BineînÈ›eles, la nivel de profesioniÈ™ti, unde activez È™i eu, e altă mâncare de peÈ™te. Jucând amical, oricine poate juca.”

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică, Deria Isleam

Cu o strategie clară È™i dorinÈ›a de a dezvolta sportul în È›ară, Eden are deja planuri ambiÈ›ioase pentru ConstanÈ›a.

Reporter: Ce planuri ai pentru a dezvolta Pickleball-ul în ConstanÈ›a? Vor fi organizate competiÈ›ii, antrenamente sau evenimente speciale?

Eden Lică: „Săptămâna următoare voi avea o întâlnire cu autoritățile locale. O să le prezint un plan. Dacă voi avea sprijinul lor È™i sper că-l voi avea, pentru că după 11 ani de muncă în America È™i după ce am câÈ™tigat tot ce se putea câÈ™tiga în acest sport, cred È™i sper că mă vor sprijini să facem un club cum nu s-a mai văzut în România. Ar fi fantastic.”

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică, Campion NaÈ›ional la Pickleball în Statele Unite

Celor care sunt curioÈ™i să încerce Pickleball-ul, Eden le oferă câteva sfaturi esenÈ›iale È™i îi îndeamnă să abordeze sportul cu seriozitate, dar È™i cu plăcere.

Reporter: Ce sfaturi ai pentru tinerii sportivi sau pentru cei care doresc să încerce Pickleball-ul pentru prima dată? Care sunt beneficiile pe care le pot obÈ›ine cei care se decid să dea o È™ansă acestui sport?

Eden Lică: „Să aibă adidaÈ™i sau pantofi de sport, să nu încerce să joace femeile în tocuri sau bărbaÈ›ii în pantofi de nuntă. AÈ™a pot surveni accidentări. Cel mai important lucru pe care l-aÈ™ recomanda oricui vrea să se apuce de Pickleball, să vizioneze un meci sau două pe internet.”

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică, Campion NaÈ›ional la Pickleball în Statele Unite

Dincolo de succesul său profesional, Eden are o viață personală împlinită, iar logodnica sa, Adriana, joacă un rol crucial în parcursul său sportiv.

Reporter: Cum stai pe plan personal? Dacă vrei să ne împărtășeÈ™ti È™i nouă, suntem ochi È™i urechi.

Eden Lică: „Mi-ai aruncat mingea la fileu! Sunt logodit de 2 ani de zile! Hey, Adriana! I love you so much and I miss you, I hope I’ll see you soon! You are my love! M-a sprijinit foarte mult. De fiecare dată când merge cu mine la turnee, joc mult mai bine È™tiind că am pe cineva acolo, în tribună, dându-mi încredere.”

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică alături de logodnica sa, Adriana

În final, Eden nu uită de rădăcinile sale È™i urmăreÈ™te cu interes evoluÈ›ia tinerilor sportivi din ConstanÈ›a, rămânând optimist în privinÈ›a viitorului tenisului românesc.

Reporter: PovesteÈ™te-ne despre tenisul juvenil din ConstanÈ›a. Ai văzut vreun nou sau nouă jucătoare de mare perspectivă în ConstanÈ›a?

 Eden Lica: De la copilaria in lumea sportului, la Campionatul Mondial de Pickleball. VideoEden Lică, Campion NaÈ›ional la Pickleball în Statele Unite

Eden Lică: „Urmăresc tenisul juvenil din ConstanÈ›a foarte mult. Tot timpul stau cu ochii pe ei, am trecut È™i eu prin acelaÈ™i proces. Bomba tenisului românesc, la ora asta, este o fetiță. Este fata antrenorului care m-a învățat pe mine să joc tenis la cel mai înalt nivel. Este vorba despre Marius Dicu È™i fata lui cea mică, Natalia Dicu. Au fost la campionatele europene pe echipe È™i au luat locul III. Va ajunge o mare jucătoare, È›ineÈ›i minte numele.”

Video - Interviul cu Eden Lică

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365