REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
22.4° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Efectul Placebo. Ce este și cum funcționează

Efectul Placebo. Ce este și cum funcționează

A.F. 22 decembrie 2023 | 00:00 373

După cum probabil știi deja, un medicament de tip Placebo, nu are absolut niciun efect asupra ta, în mod real. Dar, lucrurile se schimbă în momentul în care mintea întră în acțiune.

Efectul Placebo. Ce este si cum functioneaza

Efectul placebo se produce atunci când un pacient crede cu tărie că un anume medicament îl ajută să se simtă mai bine, deși acea pastilă nu conține elemente active care să-i îmbunătățească starea de sănătate.

Totul se produce cu ajutorul minții și a faptului că acei pacienți sunt convinși că o anume pilula îi poate ajută să se simtă mai bine. Acest fenomen este deja foarte cunoscut, la nivel mondial.

Nu puține sunt studiile care au arătat că medicamentele de tip placebo funcționează la fel de bine că medicamentele autentice. Intervențiile chirurgicale fictive s-au dovedit a fi la fel de eficiente că operațiile în sine.

Este cât se poate de adevărat că puterea minții sau credință într-un lucru anume pot produce adevărate minuni, apărând de multe ori vindecări neașteptate. Studiile au confirmat acest lucru, mulți specialiști susținând că și medicamentele convenționale funcționează, în parte, grație efectului placebo.

Astfel, percepția omului determina rezultatul. De exemplu, unii cercetători au remarcat că, cu cât un medicament este mai scump, cu atât are un efect mai mare asupra pacientului. Prețul este asociat cu calitatea, în general.

„Bolnavilor li s-au administrat două tipuri de medicamente placebo. Atunci când au auzit că un medicament costă în jur de 1500 de dolari, iar celălalt doar 100 dolari, creierul pacienților a răspuns în mod diferit. Astfel, cei care au luat medicamentul mai scump, au simțit imediat îmbunătăţiri, iar activitatea creierului lor a fost diferită. Aceștia s-au comportat că și când ar fi primit un medicament real și foarte eficace”, au concluzionat cercetătorii.

De menționat că efectul placebo a avut succes în tratarea bolilor precum: depresia, durerile de cap, diabetul, sindromul Parkinson etc.

De ce și cum funcționează efectul placebo?

Studiile în domeniu au arătat că atunci când un pacient crede că primește un tratament adecvat și se așteaptă că acesta să funcționeze, de cele mai multe ori rezultatele sunt surprinzătoare. Iată un extras dintr-un articol publicat într-o revista de specialitate americană:

„Efectul placebo poate apărea dintr-o credință conștientă în eficacitatea unui medicament, dar și dintr-o asociere subconștientă între vindecare și experiență de a fi tratat cum se cuvine, de către un profesionist. În acest caz, mintea reacționează, iar corpul se comportă că și cum ar fi tratat, sistemul imunitar răspunzând prompt.”

Alt studiu recent asupra celor care au făcut acupunctură, a avut de asemenea rezultate uimitoare. Cei care au crezut cu tărie că se vor vindecă, au simțit în curând efectele, pe când cei care nu au crezut în aceste proceduri au continuat să fie bolnavi.

Unii specialiști au mai remarcat și faptul că durerea este o percepție a creierului, în funcție de informația primită de la nervii senzitivi. Aceștia au mai ajuns la concluzia că emoțiile și așteptările pot influență serios intensitatea durerii.

Focalizarea mentală joacă un rol foarte important. Atunci când au fost monitorizate undele creierului s-a ajuns la o concluzie foarte interesantă. Se pare că oamenii îi pot „comunica” creierului să ignore semnalele senzoriale ale corpului, astfel având capacitatea de a ignoră durerea. Unii oameni își pot antrena mintea să filtreze anumite informații și stări, că durerea, recurgând la procedee de eliberare, cum ar fi meditația.

Operațiile la genunchi în cazul artrozei, o adevărată înșelătorie

Desigur că mulți spun că efectul placebo este răspunzător de rezultatele pozitive ale tratamentelor alternative. Tot aceștia susțin că suplimentele naturale nu ar avea mare influență asupra sănătății, punând vindecările miraculoase pe seama autosugestiei. Cercetătorii care cred cu tărie în acest lucru ar trebui să-și aducă aminte că nici medicamentele convenționale nu au un mare efect asupra stării de sănătate, beneficiile lor fiind susținute de placebo. Unul dintre cele mai concludente exemple în acest sens sunt operațiile la genunchi, despre care se vorbește în Jurnalul Englez al Medicinei din 2002.

Aici este explicat foarte clar că vindecarea se află în strânsă legătură cu mintea noastră, această jucând un rol uriaș. Astfel, a fost dezvăluit faptul că majoritatea operațiilor de genunchi în cazul artrozei sunt o reală risipă de bani. Studiul a mai arătat că cei care se vindecă o fac datorită efectului placebo, operația neavând o reală contribuție în acest sens. De fapt, este vorba despre capacitatea creierului tău de a induce procesul de vindecare, atunci când tu crezi cu adevărat în acest lucru ( așa se petrece în cazul operației mai sus menționate).

Concluzia: Nu a existat aproape nicio diferența între cei care și-au făcut o operație la genunchi în mod real și cei care doar știau că li s-a făcut o operație (aceștia nu fuseseră supuși intervenției chirurgicale). Grație efectului placebo, în ambele situații rezultatele au fost cam aceleași.

Cum să beneficiezi de efectul placebo în viața ta

Există nenumărate cazuri în viață ta, când poți să beneficiezi de efectul placebo pentru a te vindecă și a scapă de medicație. Trebuie doar să crezi cu adevărat în cauza ta, iar în acest fel șansele tale de reușită vor crește considerabil. Dar, mai întâi, trebuie să scapi de blocajele emoționale care-ți stau în cale, de cele mai multe ori.

Una dintre probleme este faptul că nu crezi cu adevărat că boală ar putea dispărea. Poate o rudă apropiată a avut o afecțiune similară și nu a reușit să se vindece niciodată, transmițându-ți și ție această credință.

De asemenea, este necesar să te eliberezi de resentimentele pe care le ai față de boală sau de de atașamentul inconștient față de această. Mulți oameni, fără să-și dea seama, se bucură de fapt că primesc mai multă atenție, odată ce sunt bolnavi.

Desigur că efectul placebo este un concept care merită toată atenția specialiștilor, tocmai de aceea există numeroase studii în desfășurare, pe această tema. Este studiat mecanismul care se află la baza acestui efect și se pare că placebo chiar poate schimbă creierul și modul în care percepem lucrurile. De exemplu, mecanismele care sunt activate de către efectul Placebo sunt aproape aceleași care sunt puse în funcțiune și de medicamentele clasice…

Oricum ai privi lucrurile, este evident că tu ai puterea să te vindeci de orice, atât timp cât crezi în acest lucru și ai așteptări pozitive. Aceste studii dărâma mitul care spune că starea de sănătate a unui om este dată, în mare parte, de genele moștenite. Tu îți poți schimbă oricând soarta, nu are rost să dai vină pe rudele tale pentru nicio afecțiune.

De cele mai multe ori bolile sunt create de oameni, acestea apărând că urmare a stresului, malnutriţiei și a gândurilor negative. Tocmai de aceea, aceștia au puterea de a se vindecă singuri, printr-o simplă schimbare a percepției și o credință mare în propriile forțe.

Definiția placebo în dicționarul medical

Preparat ce nu are rol curativ (lipsit de orice element activ) și este utilizat în locul unui medicament pentru efectul lui psihologic, zis „efect placebo”.

Preparate placebo nu se prescriu în mod obișnuit din considerente etice (înşelarea bolnavului cu un medicament care nu are efect) dar adesea medicamentele adevărate îşi datorează ceva din activitatea lor efectului placebo, în măsura în care bolnavul crede în ele.

Preparatele placebo sunt adesea utilizate în cercetarea medicală. Metodă constă în administrarea medicamen­tului de studiat unui grup de bolnavi şi a unui placebo de acelaşi aspect unui alt grup fără însă a li se comunica care este medicamentul real. Subiecții sunt informaţi asupra metodei de experimentare şi asupra naturii experienţei și se compară evoluţia tulburărilor din cadrul celor două grupuri, dacă substanţa studiată are sau nu o efect, scrie exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513