REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
22.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Ei sunt procurorii, din Constanța, propuși în noua structură SIIJ

Ei sunt procurorii, din Constanța, propuși în noua structură SIIJ

Replica API 4 mai 2022 | 01:10 9608

Desființarea Secției Speciale, care investiga infracțiunile din justiție (SIIJ), înființată în 2018, este cuprinsă într-o lege oficializată recent, competențele SIIJ fiind preluate de către parchetele obișnuite. Pe 24 martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a declanșat procedura de selecție a procurorilor care vor efectua urmărirea penală în cauzele privind infracțiuni săvârșite de judecători sau procurori. Zeci de procurori s-au înscris în procedura pentru desemnarea în nouă structura. Marți, 3 mai, Plenul CSM a decis înaintarea către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Gabriela Scutea, a propunerilor. În total, sunt 35 de procurori, iar printre aceștia îi regăsim și pe Vasile Drăghici, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cel care a întocmit rechizitoriul ”Flota”, pe Laurențiu Bratosin, și Cornelia Dumitrescu, procurori la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Până la sfârșitul lunii mai, noua structura trebuie să fie finalizată.

Consiliul Superior al Magistraturii a analizat, în ședința de marți, 3 mai 2022, propunerile de procurori care vor face parte din nouă structura ce se va ocupă cu investigarea dosarelor cu magistrați. Unii dintre ei se regăsesc pe site-ul Baroul București, pentru ca avocații să își exprime opinia cu privire la conduita în exercitarea atribuțiilor profesionale, relațiile cu avocații, justițiabilii, experții și interpreții, conduita în societate, integritatea, evitarea conflictelor de interese de orice natură și imparțialitatea, precum și orice alte aspecte relevante pentru următorii procurori. Astfel, CSM a decis înaintarea către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a propunerilor în vederea desemnării procurorilor care vor efectua urmărire penală în cauzele expres prevăzute la articolul 3, alin. 1 și alin. 2 din Legea 49/2022.

Printre procurorii care vor să facă parte din noua SIIJ este Vasile Drăghici, de la Parchetul Curții de Apel Constanta. Drăghici a avut 17 voturi DA și 2 nule, dar și Laurențiu Bratosin, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care a avut 17 voturi pentru DA și 2 nule. Pe listă se mai regăsește și Cornelia Dumitrescu, de la același Parchet, cu tot atâtea număr de voturi DA și 2 nule. Cu toții au îndeplinit criteriile și și-au depus candidatura.

click pe poză pentru a vedea lista cu propunerile

Precizăm că sunt de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, precum și de judecătorii Curții Constituționale a României.

click pe poză pentru a vedea lista cu propunerile

Totodată, sunt de competența parchetului de pe lângă curtea de apel infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare și de procurorii de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe.

click pe poză pentru a vedea lista cu propunerile

Drăghici este procurorul care a întocmit rechizitoriul FLOTA, în august 2004

Magistratul Vasile Drăghici este procurorul șef al Secției Urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, fiindu-i prelungită delegarea pe funcție, de către CSM, pe 21 decembrie.

Vasile Drăghici este același procuror care, împreună cu Ioan Otel, decedat între timp, de la PNA Constanța, a semnat rechizitoriul prin care fostul președinte al țării, Traian Băsescu, a fost trimis în judecată în dosarul "Flota". Inițial, Băsescu a formulat o plângere pentru abuz în serviciu împotriva celor doi, însă a renunțat, ulterior, la plângere. Dosarul Flota a fost un scandal de corupție din România. Traian Băsescu și alții erau acuzați inițial de PNA că au vândut la prețuri derizorii 16 nave din flota comercială română. După o succesiune de amânări și schimbări de locuri de judecată, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au început în 2005 judecarea procesului. Judecătorii au decis ca dosarul să fie retrimis la PNA pentru reluarea anchetei. Ulterior Parchetul Național Anticorupție (redenumit în 2006 Direcția Națională Anticorupție) a solicitat o nouă expertiză contabilă a prejudiciului. În 2015, dosarul a fost clasat, pe motiv că faptele nu există.

Bratosin a fost șeful DIICOT Constanța

Laurențiu Bratosin a fost procurorul șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul teritorial Constanţa, însă anul trecut solicitat încetarea activității la această structură, revenind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații

Un număr de maxim 14 procurori vor funcționa în cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică Parchetului de pe lângă ÎCCJ, iar un număr de 3 procurori vor funcționa în cadrul fiecărui parchet de pe lângă Curtea de Apel.

Pot fi desemnați procurori care vor funcționa în cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică Parchetului de pe lângă ÎCCJ dacă au grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă ÎCCJ, dacă au vechime de cel puțin 15 ani în funcția de procuror, calificativul ”foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale și nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani, dacă au conduită morală ireproșabilă și experiență profesională semnificativă în supravegherea sau efectuare a urmăririi penale.

Pentru procurorii care vor funcționa în cadrul fiecărui parchet de pe lângă Curtea de Apel este necesară vechimea de cel puțin 12 ani în funcția de procuror, au calificativul ”foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale și nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani, conduită ireproșabilă și experiență semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmării penale.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand ii vor sfinti ?
0
0
Ce salarii vor avea?
0
0
Sa ne dati conturile de la banci sa va facem transferul de euro
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768