REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Elena Cliante, mâna dreaptă a Magdalenei Tiță, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției

Elena Cliante, mâna dreaptă a Magdalenei Tiță, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției

Victor ROTARU 3 mai 2023 | 00:00 2765

La începutul lunii noiembrie 2022, Magdalena Tiță, șefa Direcției Județene pentru Cultură Constanța, a fost prinsă în flagrant în timp ce primea mită, fiind implicată și Elena Cliante, un inspector din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța. Acum, ies la iveală noi detalii din dosarul în care este implicată Elena Cliante, care și-a recunoscut vina, acordul de recunoaștere a vinovăției fiind acceptat.

Elena Cliante, mana dreapta a Magdalenei Tita, a incheiat un acord de recunoastere a vinovatieiFoto cu rol ilustrativ

Elena Cliante, un inspector din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța și-a recunoscut vina, ajungând la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii din Cadrul Tribunalului Constanța. Acum, la câteva luni de la flagrant, ies noi detalii la suprafață din cadrul dosarului.

Martorul denunțător este proprietarul unei suprafețe de teren în localitatea Valu lui Traian pentru care încearcă, de mai mult de un an, să realizeze planul urbanistic zonal necesar obținerii, în viitor, a autorizației de construire. În cursul lunii septembrie 2022 martorul a aflat că pentru obținerea PUZ-ului este necesar, printre altele, și un aviz al Direcției Județene pentru Cultură Constanța. În consecință, martorul a pregătit actele necesare și la data de 13 septembrie 2022 a depus dosarul necesar eliberării avizului. Cu acest prilej martorul a fost informat că procedurile vor dura aproximativ o lună.

Elena Cliante „nu știa cum să facă să nu îl încurce” pe martorul care voia un diagnostic

La finalul lunii octombrie 2022 martorul a discutat telefonic cu Elena Cliante despre situația avizului, aceasta întrebându-l dacă a obținut diagnosticul de la Muzeul de Arheologie. Martorul i-a răspuns că nu a fost informat că este necesar un astfel de demers, context în care funcționarul i-a replicat că obținerea acestui diagnostic durează timp îndelungat. Cu prilejul discuției telefonice funcționarul i-a spus martorului că ar fi bine să meargă la biroul acesteia și că îl va îndruma cum să rezolve problema.

În ziua de 8 noiembrie 2022 martorul a discutat telefonic cu inculpata Elena Cliante care i-a cerut să meargă la biroul acesteia. Cu acest prilej funcționarul i-a relatat că ar fi necesară realizarea unui diagnostic, fapt care presupune încheierea unui contract cu Muzeul de Arheologie, cu consecința plății unei sume de câteva mii de lei și așteptării unui interval lung de timp. Cu același prilej funcționarul i-a spus denunțătorului că ”nu știe cum să facă pentru a nu-l încurca” pe acesta. Martorul a înțeles că este posibil ca Elena Cliante să fie interesată de obținerea unei sume de bani astfel că a întrebat dacă există vreo alternativă.

Funcționarul i-a explicat că există posibilitatea ca avizul Direcției Județene pentru Cultură Constanța să fie emis fără a impune obținerea diagnosticului Muzeului de Arheologie dar că această ipoteză implică niște costuri și că este necesar ca directorul instituției să fie de acord. Astfel, Elena Cliante i-a transmis faptul că trebuia să fie remisă în aceeași zi suma de 2.000 de lei, până la finalul programului de lucru, aceasta fiind pretenția directorului instituției, Magdalena Tiță. Martorul a fost de acord dar după întâlnirea cu funcționarul a sesizat Direcția Generală Anticorupție.

Elena Cliante, mana dreapta a Magdalenei Tita, a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei

2.000 de lei pentru un aviz din partea DJC Constanța

Cei doi s-au revăzut în aceeași zi, context în care funcționarul i-a prezentat avizul deja întocmit iar martorul a întrebat cum procedează cu banii. Elena Cliante i-a spus că îi poate remite banii chiar în locul în care se afla, respectiv holul instituției. Martorul i-a replicat că nu deține decât suma de 500 de lei. Funcționarul i-a replicat că este rugămintea doamnei director, Magdalena Tiță, ca banii să fie remiși până la finalul programului de lucru. Din depoziția Elenei Cliante rezultă că după discuțiile purtate cu denunțătorul în ziua de 8 noiembrie 2022 i-a relatat Magdalenei Tiță despre posibilitatea emiterii avizului fără indicarea necesității obținerii unui diagnostic al Muzeului.

În cadrul discuției, Magdalena Tiță a întrebat-o dacă a discutat cu beneficiarul despre remiterea vreunei sume de bani. Aceasta i-a confirmat că beneficiarul știe că suma necesară a fi plătită este de 2.000 lei astfel că i-a spus să lucreze și să semneze avizul. Elena Cliante a procedat în consecință, în ziua de 8 noiembrie 2022 avizul fiind întocmit și semnat de ambele inculpate. Aspectul rezultă și din declarația martorului care a afirmat că a observat că avizul purta semnături și ștampilă. La ora 15.18 Elena Cliante l-a contactat pe denunțător și l-a întrebat dacă poate ajunge până la 15.30. Acesta i-a răspuns că nu poate să ajungă astfel că cei doi au convenit să se întâlnească în ziua de 9 noiembrie 2022. În ziua respectivă, potrivit autorizării date de procuror, denunțătorul (colaborator în cauză) i-a remis Elenei Cliante, în sediul Direcției Județene pentru Cultură Constanța suma de 2.000 lei.

Elena Cliante, mana dreapta a Magdalenei Tita, a incheiat un acord de recunoastere a vinovatieiMinută judecătorească

Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au decis să admită acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între DNA și Elena Cliante, condamnând-o la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Sentința nu este definitivă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din articolele din presa pe acest subiect, asa reiese. Cliante a luat spaga si a fost prinsa in flagrant apoi s- a înteles cu politia si DNA sa ii faca un flagrant “in cascada” si directoarei care nici nu era in institutie (Focuss Press au scris despre acest aspect) si inspectoarea i-a pus plicul in buzunar directoarei. Acum cei care stiu ce spagara era Cliante înțeleg cum stau lucrurile.
4
0
Citesc și mă minunez! Oare cum poate fi atrasă o persoană să ia șpagă? O leagă cineva la ochi? I se spune că e un miracol...care dacă e luat salvează vieți??? Chiar nu înțeleg cum vine chestia asta cu "a fost atrasa".
1
1
Pentru Dana! Eu vorbesc despre un om care a facut multe pentru cultura constanteana de aproape 20 de ani, de multe ori fara nici un beneficiu material, deci privesc lucrurile in functie de ceea ce cunosc despre acest om. Si da, imi sustin punctul de vedere este nedrept ca a fost atrasa in acest scandal!
5
1
Doua corupte, care nu mai au ce cauta în cultura! Cine zice ca e păcat de Tița, s-o ia acasă. Astea doua nu sunt la prima abatere. Ar trebui luate la puricat și dosarele din anii trecuți, inclusiv toate avizele și să se facă totalul.
1
0
Aceasta Mădălina Elena și din păcate și Cliante( ai făcut familia asta de ras!!)are un caracter infect și este o parvenita cu aere de intelectuala. Vai de mama ei! Îți trebuia bani nemunciti...satura-te acum! Iar Tița, care se da curata ca zapada, este exact replica la xerox a celeilalte. Acum va ajunge la amândouă? Și câte probe mai sunt adunate....deh, băieții deștepți s-au asigurat ca va au la mana.
2
0
pentru Delia! Pe Magdalena Tita nu a atras-o nimeni in scandal. Cand a pus mâna pe bani, știa că e vorba de șpagă. Un om cinstit nu primește bani necuveniti, indiferent de sumă. Punct!
2
0
Tot respectul pentru Magdalena Tita, un om dedicat. In domeniu stim ce fel de om este. Pacat ca a fost trasa in scandalul acesta de inspectoarea despre care multe persoane spuneau ca cere mita pentru eliberarea actelor, inventa mereu probleme care nu existau si cerea bani chipurile sa rezolve, asa opera. Pacat ca a tras-o si pe directoare in mizeriile ei. O pierdere pentru cultura constanteana. Sper ca Magdalena Tita sa activeze ca om de cultura si pe viitor.
7
2
Iar cu povestea asta? Cliante Madalina cerea spaga la toata lumea era un sport pentru ea, eu am activat pana sa ies la pensie la un cabinet de arhitectura si stiu ce vorbesc. Cand mi-a cerut si mie am vorbit cu directoarea care nu mi-a cerut nimic si a rezolvat situatia creata tot de Cliante. Din pacate cariera directoarei a fost distrusa de aceasta spagara.
11
2
sunteti in eroare...aceasta Cleante a inscenat totul ca sa scape cu basma curata....
11
2
Erai tare in clantza spagaro te ai facut de kkt acum
9
0
Esti o P.A..N.A.R.A.M.A .elena ,de ani de zile iei spaga , ai facut o familie intreaga de risul curului , familia , batrinii cliante, ce spun de magaria ta , Ascunde te pentru multi ani de acum incolo !
9
0
O căutare deschisă a partenerilor sexuali în orașul tău și în funcție de interese, totul este anonim și gratuit deocamdată. Lucru foarte tare, folosește ----> urlis.net/club
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510