Elena Lasconi susține că un fost ambasador SUA a încercat să o convingă să se retragă din cursa electorală
Elena Lasconi susține că un fost ambasador SUA a încercat să o convingă să se retragă din cursa electorală
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCandidata USR la alegerile prezidențiale din acest an, Elena Lasconi, a acuzat că Nicolae Ciucă a pus presiuni asupra ei prin interpuși de la „nivel înalt”, în așa fel încât să se retragă din cursa pentru Palatul Cotroceni. Lasconi susține că presiuni au fost puse inclusiv de către fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România - Adrian Zuckerman. Într-o reacție acordată digi24.ro, Zuckerman, care îl susține pe Nicolae Ciucă în această campanie, a menționat că nu a vorbit niciodată cu Elena Lasconi.
„Sunt multe amenințări, de la cel mai înalt nivel (...) Vreau să am dovezi solide, pentru că mă ajută să fac o plângere bine întemeiată. Atunci când primești un telefon nu ai o dovadă clară. Am primit multe amenințări, da. Au fost mai multe moduri, dar vreau să vin cu dovezi foarte clare”, a spus inițial Elena Lasconi, joi, în timpul unei conferințe de presă.
Ulterior, în cadrul unui interviu susținut la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, Lasconi a sugerat că a primit un telefon de la Zuckerman, pe care l-a descris „un fost diplomat care acum este un om de afaceri eșuat”.
„Detalii o să dau zilele următoare. Acest individ nu-şi ţine gura, a vorbit cu foarte mulţi oameni, s-a lăudat cu asta, că el o să fie cel care mă va scoate pe mine din această cursă”, a spus Lasconi la Prima TV. Cristian Seidler, coleg de partid al Elenei Lasconi, a nuanțat declarația candidatei USR și a menționat că, de fapt, Adrian Zuckerman „a încercat să o invite într-un complex de lux, cunoscut printre liderii liberali” în așa fel încât să o facă pe Lasconi să se retragă din cursa electorală.
„Nu s-a spus niciodată că amenințarea a venit din partea lui Zuckerman. Am spus că există un tablou întreg de acțiuni pe care cei de la PNL le-au recunoscut, din care face parte această invitație la o întâlnire de taină. Evident, mai sunt și amenințări. Un simplu telefon nu e o dovadă pentru o plângere penală”, a mai adăugat Seidler, într-o intervenție telefonică,
Zuckerman: „Nu am vorbit niciodată cu Lasconi”
Jurnaliștii au luat legătura cu fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman. Întrebat cum răspunde la acuzațiile Elenei Lasconi, Zuckerman a spus: „Nu am cunoscut-o și nu am vorbit cu Lasconi niciodată în viața mea” Întrebat dacă a avut, totuși, vreo convorbire telefonică cu Elena Lasconi, Zuckerman a subliniat că „nu”.
Jurnaliștii au insistat și au revenit cu un mesaj către fostul ambasador, imediat după ce Seidler a spus că Lasconi ar fi fost invitată într-un complex de lux. Până în momentul publicării acestui articol, fostul ambasador SUA nu a răspuns.
Zuckerman îl susține pe Ciucă
Într-un interviu acordat de Zuckerman televiziunii Aleph News, fostul ambasador spune că Ciucă „este unul din cei mai respectați generali”. Clipul a fost preluat pe pagina de Facebook a PNL Sector 3 și folosit drept material electoral în timpul campaniei prezidențiale.
„Toată lumea avea încredere în el, un om foarte serios. Dacă statul american ar ajuta pe cineva, n-aș vedea să se facă pentru Geoană sau Ciolacu. Ar face pentru Ciucă, care e știut și respectat la un nivel foarte mare în America”, spunea Zuckerman.
De asemenea, potrivit informațiilor din spațiul public, Zuckerman a fost prezent printre susținătorii lui Ciucă la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN. „Este o relație normală, construită în timp. Domnul Ciucă are recunoaștere din partea partenerilor americani. Domnul Zuckerman a fost ambasador, președintele Ciucă a ocupat diverse funcții (...) Nu (n.r. Nu au fost discuții cu Zuckerman despre retragerea contracandidaților PNL) (...) Fals, total fals (n.r. Că PNL face presiuni asupra Elenei Lasconi să se retragă). Nicolae Ciucă are cele mai mari șanse în momentul de față”, a fost reacția purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.
Adrian Zuckerman a fost ambasadorul SUA în România în anii 2019-2021, fiind numit în această funcție în timpul primului mandat de președinte al lui Donald Trump, scrie digi24.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News