REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Elevii de liceu vor studia o nouă materie, din această toamnă

Elevii de liceu vor studia o nouă materie, din această toamnă

A.F. 10 august 2023 | 00:00 4377

Din anul școlar 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor studia o nouă disciplină. Este vorba despre materia numită "Istoria Evreilor. Holocaustul". Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de ministrul de resort, Ligia Deca.

Elevii de liceu vor studia o noua materie, din aceasta toamna

"Am semnat astăzi Ordinul privind programa aferentă disciplinei 'Istoria Evreilor. Holocaustul' pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a. Este esențial ca elevii să cunoască această perioadă tragică din istorie. Prin urmare, începând din anul școlar 2023-2024, această disciplină devine obligatorie, în conformitate cu prevederile Legii 276/2021", a precizat ministrul.

Ligia Deca a detaliat ce implică noul curriculum.

"Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu.

Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea", susține ministrul.

Cum va fi studiată disciplina "Istoria evreilor. Holocaustul" în învățământul preuniversitar din România
Pentru învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, disciplina va fi studiată în clasa a XI-a, fiindu-i alocată o oră pe săptămână.

În anul școlar 2022-2023, elevii clasei a XI-a din învățământul profesional au 330 de ore pe an școlar în trunchiul comun. Numărul orelor din trunchiul comun va crește și va ajunge la 360 de ore, începând cu anul școlar 2023-2024.

Dacă ceilalți liceeni vor studia noua disciplină în clasa a XI-a, elevii din învățământul profesional special se vor întâlni cu această materie în clasa a XII-a.

Elevii de clasa a XI-a de la filiera teoretică, profilul real (cu specializările matematică-informatică și științe ale naturii) și profilul umanist (specializările filologie și științe sociale) vor studia "Istoria evreilor. Holocaustul" tot timp o oră pe săptămână.

Același regim este valabil pentru cei de la filiera vocațională, cursuri de zi, cu specializările Muzică, Coregrafie, Arta actorului, Arhitectură, Arte ambientale și Design, Arte plastice, Arte decorative, dar și pentru elevii de la profil sportiv, toate specializările.

Tot o oră pe săptămână vor trebui să studieze noua disciplină și liceenii de la profilul pedagogic, precum și liceenii filierei tehnologice, cursuri de zi și seral, menționează EduPedu.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2021 legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului, scrie antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Popor condus de sclavi!
1
0
Asta era un manual corect si necesar , cu predare intensiva la clasele V-VIII.... cu precadere in Tansilvania si secuime !
2
0
Abia de se descurca cu istoria romanilor. O mare porcarie. Adevarat,holocaustul a fost o oribilitate,insa asta se poate p***a la istore in cateva lectii. Si romani au fost trimisi in lagare naziste,apoi rusesti,apoi chiar la noi in tara,in inchisori unde erau ucisi prin tortura. Si alte neamuri au suferit in marele razboi. Politicienii vor sa obtina note bune si locuri pentru poze in afara,ori pentru asta nu trebuie sa bagi elevilor materii cu forta. Si asa elevii au parte de o scoala dilie,cu profesori in mare parte nepregatiti suficient . Speranta ca dupa scoala ,elevii vor gasi de lucru,vor avea un viitor decent in tara este putin peste zero. Lucruri importane pentru viata nu prea se predau in scoala. Se acumuleaza notiuni ,cunostinte care inediat dupa absolvire sunt uitate deoarece nu e nevoie de ele. Mai sunt tari dezvoltate in care se p***a istoria evreilor ca materie ? Nu cred. De ce nu se p***a istoria rromilor? Si ei au avut probleme si iata ca au si acum,chiar la noi.
4
0
Astia din ministerul Invatamantului ca sa nu spuna ca iau salariu degeaba vin cu idei tampite,mai bine nu faceati nimic decat sa faceti ceva inutil sau chia rau mai"specialistilor".
5
0
Pisa m as pe ei de ovrei
3
1
Absurdistan este Romania. Istoria evreilor sa se predea in scoli ca sa ce? Au cumparat evreii Romania si au inceput sa isi introduca istoria in scolile romanesti? Urmeaza obligatoriu limba evreilor?
8
0
bei ne-bunilor. Ce materie este asta Istoria evreilor???? Sunteti ne-buni? ce este aici stat evreiesc? Copii nu mai invata istoria romanilor si voi veniti cu istoria evreilor? hai ca despre holocaust sa informezi la istorie la al doilea razboi mondial dar Istoria evreilor????????
9
1
Deca este cu intarziere in vorbire si are probleme de intelegere. Vine ea cu Istoria Evreilor cand nu mai avem in scoli istoria romanilor. Daca vroia sa faca cunoscut Holocaustul bagau un capitol in cartea de istorie la nivel informativ. Ce treaba au copii din cl 9 a cu holocaustul? Ei sunt minori si neformati mintal, ca Deca. Detaliile holocaustului pot genera cosmaruri si probleme de comportament. Este o crima ce fac i.diotii astia.
8
1
sa-i pupe in c*r pe evrei cine vrea.
5
2
Bai femeie esti cu pluta, stim atat de bine istoria, traditia romanilor, incat tb. sa invatam si pe a evreilor!! Chelului tichie de margaritar ii lipsea. Aici e vorba ca esti si incopetenta dar si o sclava a intereselor americano-evreiasca.
12
1
trebuie studiata istoria scolii romanesti din ultimi treizeci si ceva de ani, s a vedem cate greseli ,lipsuri si aiureli are!
12
0
O aiureala...la fel ca intreaga programa din scolile romanesti...
10
1
Vai de mama noastra in loc sa se studieze: masuri in caz de dezastre , Educatie financiara , educatie sexuala , istoria romanilor , educatie antreprenoriala , etc lucruri bune pt copiii nostri Ligia Deca execuat ordine si ne introduce holocaaaust , religie si toate prostiile Halala sa ne fie !
16
0
Pacat. De istia romanilor nu mai intreaba nimeni, nici macar noi romanii dar sa mai vorbim de alte tari...
17
1
pe cand a aro manilor? adika a m**e doni lor, din dobru.. gea// si banat..
14
5
Judecand dupa SDFGHJK, DONALD si simpatizanti ar cam fi nevoie; intrebarea este de ce nu se studiaza serios instaurarea comunismului si cea mai traumatizanta perioada din istoria romaniei din anii 45 - 65, “revolutia”, mineriada din 90 cu consecintele ei foarte importante si caderea catastrofala si traumatizanta a economiei din anii 90 cu inflatia cu 3 cifre; un simpatizant psd imi spunea ca si alte state foste comuniste au avut inflatie dar este o minciuna, numai noi am avut o inflatie atat de mare; nu am vazut manualele dar erau acum vreo 5 ani mai multe articole care spuneau ca toate cele amintite nu se regasesc deloc in manualele de istoria romaniei; de ce ?
25
1
Si daca nu doresc sa studieze copilul meu aceasta materie? Au fost si alte mari tragedii in istorie,hai sa studiem si istoria comunismului sau bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki! Sau istoria colonialismului,sa vedem cam ce cai breji au fost englezii,francezii,olandezii etc. Noaptea mintii cu Iohannis si Deca,de aia au si numit-o in functie,executa tot ceea ce I se spune!
46
2
BINE VA FACEA HITLER
29
7
Istoria prostilor cand se va invata??? După "Johanisti"????
43
0
cautati pe net sa vedeti ca al doilea razboi a fost pornit de jidanni. cumva copiii jidannilor studiaza istoria crestinilor?
41
5
Istoria romilor, machedonilor, lipovenilor? Ati primit ceva directiva?
47
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510