REPLICA ONLINE CONSTANTA

32° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
32° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Elevii se reîntorc la școală de luni, 9 ianuarie, cu mască

Elevii se reîntorc la școală de luni, 9 ianuarie, cu mască

Ana Maria Lipan 7 ianuarie 2023 | 00:00 3258

După ce timp de doi ani activitatea școlară a fost limitată de pandemia COVID-19, autoritățile au declarat din nou stare de alertă, teoretic, de data aceasta pentru gripă sezonieră. Chiar dacă anterior s-au promis doar recomandări pentru elevii ce se întorc la școală de luni, 9 ianuarie a.c., Ministerul Educației a transmis vineri, 6 ianuarie a.c., o serie de obligații către inspectoratele școlare dar și către conducerile școlilor, luând în considerare contextul actual al evoluției îngrijorătoare a cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute, ce se transmit cu rapiditate în colective.

După doi ani de pandemie, în care activitățile școlare s-au desfășurat în mod limitat, autoritățile au declarat din nou stare de alertă, teoretic, pentru gripă sezonieră. Noile măsuri impuse au ca scop prevenția și controlul bolilor infecțioase ce afectează în prezent un număr considerabil de copii. Măștile se reîntorc în instituțiile de învățământ, dar doar ca recomandare de această dată, iar pericolul sistării desfășurării cursurilor în format fizic este din nou prezent.

Vineri dimineață, 6 ianuarie a.c., ministrul Sănătății și Educației a transmis public, după videoconferința cu inspectorii școlari generali, o serie de obligații ce trebuie respectate de școli odată cu reluarea cursurilor, pe 9 ianuarie a.c., în contextul actual al evoluției îngrijorătoare a cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute. După ce Ligia Deca a menționat anterior că măsurile pot fi considerate mai degrabă o serie de recomandări ce includ triajul zilnic, realizat în mod observațional de către profesori și educatori, atât acasă cât și în instituțiile educaționale, se pare că reevaluarea situației în cadrul discuțiilor purtate cu direcțiile de sănătate publică din țară, a condus la conștientizarea necesității impunerii unor măsuri de prevenție a infectării. Această decizie nu este deloc surprinzătoare luând în calcul faptul că, în prezent, autoritățile au declarat teoretic stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.

Ligia Deca, Ministru al Educației din România

Nota de informare transmisă vineri menționează și importanța prevenției și pune accent pe păstrarea calmului. Se reamintește și faptul că, în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a activității, este necesar să aibă loc o consultație între inspectorii școlari și Ministerul Educației, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

Aceasta este nota transmisă de ministerul Educației, ce conține seria de obligații

“Doamna ministru a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

În cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis, din partea INSP, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

În acest context, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;

b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;

c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;

b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;

g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;

h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu este romanca este cu sabbath si pentru ei este normal sa urasca crestinii mai ales pe copiii lor si sa-i oblige la masca si teoria de gen.
2
1
Sa va iau masca , parintii,sunteti mai p r o s t i decat chinezii si nici n-aveti laborator ca la Wu-Han in curtea blocului,o generatie de parinti t a m p i t i .Acceptati ca niste sclavi sa va fure si oxigenul ,dar la ce sa te astepti daca voi va omorati copilul in pantec,avort cica...Z D RE NTE fara pic de tupeu
2
1
sa faca scoala online. nu se mai aglomereaza orasul cu parintii atarnand pe gardurile scolilor in asteptarea progeniturilor.
11
1
Toata mascarada statului este posibila din cauza obligativitatii. Lasati libertate oamenilor sa aleaga singuri daca pun botu sau nu la vrajeala voastra.
17
2
din loc zdruncinaților din laba
8
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436