REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° ConstanÈ›a Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.4° ConstanÈ›a Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Eliberarea actului de identitate, la împlinirea vârstei de 14 ani

Eliberarea actului de identitate, la împlinirea vârstei de 14 ani

A.F. 3 iulie 2023 | 00:00 2328

În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezintă la ghiÅŸeul serviciului de evidenţă a persoanelor, însoÅ£it de unul dintre părinÅ£i sau, după caz, de reprezentantul său legal, pentru a solicita eliberarea primului act de identitate, cu următoarele documente, în original:

Eliberarea actului de identitate, la implinirea varstei de 14 ani

cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnată atât de minor, cât ÅŸi de părinte/reprezentantul legal;
certificatul de naÅŸtere;
actul de identitate al unuia dintre părinÅ£i sau al reprezentantului legal, document cu care se realizează È™i dovada adresei de domiciliu; 
certificatul de căsătorie al părinÅ£ilor, dau după caz, hotărârea judecătorească de divorÈ› definitivă/certificatul de divorÅ£, însoÈ›it de convenÅ£ia privind stabilirea domiciliului minorului/hotărârea de plasament;

În situaÈ›ia în care hotărârea judecătorească definitivă privind încredinÈ›area minorului a fost pronunÈ›ată în străinătate, aceasta se prezintă, în original, însoÈ›ită de traducerea legalizată, precum È™i de hotărârea prin care a fost învestită cu formula executorie.

documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.

Domiciliul minorului este la părinÅ£ii săi sau la acela dintre părinÅ£i la care locuieÅŸte în mod statornic/la reprezentantul său legal/la persoana fizică ori juridică la care este încredinÅ£at în plasament. 

În situatia în care părinÅ£ii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semnează de părintele la care minorul are domiciliul, în condiÅ£iile legii.

Pentru minorul care, deÅŸi a fost încredinÅ£at, prin hotarâre judecatorească, unuia dintre părinÅ£i, locuieÅŸte statornic la celălalt părinte, se solicită declaraÅ£ia de consimţământ a părintelui căruia i-a fost încredinÅ£at, din care să rezulte că este de acord ca în actul de identitate al minorului să fie înscrisă adresa la care acesta locuieÅŸte statornic.

DeclaraÅ£ia poate fi dată la ghiÅŸeu, în prezenÅ£a personalului serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, iar în situaÅ£iile în care părintele nu se poate prezenta la ghiÅŸeu, declaraÅ£ia trebuie să fie autentificată la notarul public sau, după caz, la misiunea diplomatică a României din statul în care acesta se află.

Minorii aflaÅ£i în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statele respective.

Eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe bază de procură specială.

Actul de identitate poate fi ridicat personal de către minor sau de către persoana care l-a însoÅ£it la depunerea cererii.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365