REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
26.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Eliminarea pietrelor de la fiere. Medic: Doar 10% dintre pacienții cu litiază biliară au nevoie de operație

Eliminarea pietrelor de la fiere. Medic: Doar 10% dintre pacienții cu litiază biliară au nevoie de operație

A.F. 21 aprilie 2023 | 00:00 817

Tratamentul litiazei biliare depinde de caracteristicile fiecărui pacient, starea organismului și prezența sau absența simptomelor și complicațiilor.

Eliminarea pietrelor de la fiere. Medic: Doar 10% dintre pacientii cu litiaza biliara au nevoie de operatie

”Doar 10-15% dintre pacienții cu litiaza biliară au nevoie de operație”, a precizat dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă.

Medicul a explicat care sunt cele mai bune metode de tratament în cazul pietrelor la bilă:

În cazurile de litiaza biliară fără simptome, nu este indicată operația ci doar tratamentul medicamentos și regimul alimentar.

Pacienții care au simptome moderate, care trec sau se ameliorează în urmă administrării de medicamente, nu se operează, ci se tratează doar simptomele medicamentos, inclusiv durerea. În cazul lor, regimul alimentar personalizat este necesar și extrem de util, fiind de evitat fiind alimentele care declanșează simptomele. După trecerea simptomelor, se poată relua alimentația normală, fără că acestea să mai apară. Văd pacienți cu litiaza biliară de ani buni, care fac control anual sau în funcție de simptome, nu se operează și trăiesc bine-mersi

În unele cazuri, rare, este indicată operația clasică sau laparoscopică. Se indică operația la pacienții cu simptome supărătoare, în special dureri asociate cu icter și febra, la care nu se produce ameliorarea evidență a simptomelor cu tratament sau crizele sunt frecvente, și dacă pacientul nu are contraindicații pentru intervenția chirurgicală.

Pentru pietrele eliminate din colecist care au blocat canalul coledoc, se poate face extragerea endoscopica a lor prin duodenoscopie retrogradă. Această metodă rezolva doar această complicație a litiazei biliare, dar dacă au mai rămas pietre în colecist acestea trebuie rezolvate prin alte metode – nu se pot extrage endoscopic pietrele din colecist.

Terapia de dizolvare pe cale orală

”Această metodă folosește acizii biliari sub formă de tablete care se înghit pentru a dizolvă calculii biliari. Ea poate fi utilizată în combinație cu litotripsia (spargerea pietrelor), deși ambele tehnici sunt rareori utilizate în prezent,” a subliniat medicul gastroenterolog.

Colesterolul este componentul principal al sărurilor biliare din care provin pietrelor de la fiere. El este metabolizat în ficat, eliminat prin bilă în intestin, și o parte este reabsorbit în intestin. De aici trece din nou în sânge, apoi în ficat, acest circuit numindu-se hepato-entero-hepatic.

Medicamentele au început să fie folosite în urmă cu peste 40 de ani leagă acest colesterol din intestin și nu îi mai permite să treacă din nou în sânge, eliminându-se astfel prin fecale.

Cele mai cunoscute medicamente folosite în acest scop sunt:

 

  •     Ursodiolul (acidul ursodeoxicolic, Actigal, UDCAl) și chenodiolul (Chenix) , majoritatea medicilor preferând acidul ursodeoxicolic.
  •     Tratamentul se face pe termen lung și pare să reducă în special riscul de durere biliară și colecistită acută.


Potrivit medicului, tratamentul este indicat rar, deoarece calculii se formează în general datorită unor modificări din naștere a compoziției bilei. Pentru că această modificare persistă, calculii se formează din nou la majoritatea pacienților după întreruperea tratamentului. Pacienții cu cel mai probabil beneficiu sunt cei cu pietre mici (cu diametrul mai mic de 1,5 cm) care au un conținut ridicat de colesterol. Pacienții care probabil nu vor beneficia de acest tratament sunt cei obezi și cei cu calculi biliari calcifiați sau compuși din pigmenți biliari.


În general sub 30% dintre pacienții cu pietre la fiere ar putea avea indicație de terapia de dizolvare orală a calculilor. Tratamentul poate dura până la 2 ani și poate costă destul de mult, iar după întreruperea lui, repet, calculii pot să reapară.

Ce trebuie să faci când ai pietre la fiere?

”Primesc destul de des această întrebare pe net, formulată exact așa, și nu pot răspunde la ea, deoarece cel care întreabă se așteaptă să scriu o rețeta și un regim care să îi rezolve problema. Acest lucru nu este posibil, așa cum nu este posibil să răspunzi pe net la întrebarea care este cea mai bună piesă pentru repararea mașinii mele defecte,” a explicat dr. Dițoiu.

Răspunsul este similar în ambele situații, potrivit medicului: descoperi cauza defectului (mașinii sau a litiazei biliare) și o înlături sau o tratezi. Nu există un tratament global, valabil pentru toți bolnavii cu litiaza biliară, fiecare bolnav are caracteristicile sale, pe care trebuie să le iei în calcul dacă vrei că tratamentul să fie eficient – iar bolnavul trebuie să respecte aceste indicații, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768