REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.4° Constanța Mar., 13 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6820
31.4° Constanța Marți, 13 August 2024 Anul XX Nr. 6820
 

Emiterea AVIZELOR de DEBRANȘARE de la RADET durează o VEȘNICIE!

Emiterea AVIZELOR de DEBRANȘARE de la RADET durează o VEȘNICIE!

Replica API 24 mai 2021 | 00:23 3875

Tot mai mulți constănțeni și-au arătat intenția de a se debranșa de la rețeaua de termoficare a municipiului Constanța administrată de Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET). Problema este că aceștia acuză regia de faptul că emit autorizațiile de debranșare într-o perioadă de timp foarte mare ceea ce îi nemulțumește. Directorul RADET, Liviu Popa, ne-a declarat că acuzațiile nu sunt adevărate, totul desfășurându-se conform legii.

Rețeaua de termoficare a municipiului Constanța pierde din ce în ce mai mult teren în fața rețelei de gaze, tot mai mulți cetățeni făcând cereri să se debranșeze. Considerată extrem de costisitoare și blamată în fiecare sezon rece din pricina zecilor de avarii ce se petrec din cauza rețelei de transport vechi de ani de zile, iată că cetățenii renunță la rețeaua de termoficare a municipiului. Până să facă acest lucru unii par să se lovească de procedurile de debranșare. „De ce durează între 6 luni și 1 an până ca RADET-ul să elibereze avizul de debranșare constănțenilor care solicită acest lucru? Nu se dorește de fapt debranșarea? Și-au dat seama cât teren pierd și au început să amâne procedurile?”, ne-a declarat un constănțean.

Sursa foto: ghidul.ro

Popa: „Nu este adevărat!”

Contactat fiind directorul RADET, Liviu Popa ne-a declarat: „Nu este adevărat așa ceva! Cererile se depun în perioada comunicată și numai în afara sezonului de furnizare a căldurii conform legii 325/2006. Aceeași lege stabilește împreună cu Ordinul 91/2007 al ANRSC în ce condiții se avizează de operator solicitarea. Pentru nerespectarea cerințelor din Procedura de Debranșare se face vinovat solicitantul fiindcă operatorul nu poate emite aviz în contradicție cu cerințele legii.”

Iată ce spune legea

Autoritățile de reglementare competente pentru serviciul de alimentare cu energie termică sunt A.N.R.S.C. și/sau A.N.R.E., după caz, Articolul 14(1) A.N.R.S.C. elaborează, stabilește și urmărește aplicarea ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național, necesar funcționării pieței de energie termică, în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor.

Debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiții cumulative: acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale; anunțarea operatorului care are și calitatea de furnizor și a autorității administrației publice locale cu 30 de zile înainte de debranșare. Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiții cumulative: acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât și pe verticală; acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenției de realizare a unui sistem individual de încălzire; anunțarea, în scris, a operatorului care are și calitatea de furnizor, cu cel puțin 30 de zile înainte. Deconectările/debranșările prevăzute nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.

Amendă pentru debranșarea ilegală

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei - debranșarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispozițiilor prezentei legi;

Documentele necesare pentru debranșare

Documentele necesare pentru debranșare, conform reprezentanților RADET sunt:

Cerere de reanalizare dosar pentru eliberare aviz de deconectare/debranșare

Cerere eliberare aviz deconectare apartament

Cerere eliberare aviz debranşare imobil individual (casă)

Cerere eliberare aviz debranşare imobil tip condominiu (bloc)

Pe site-ul RADET-constanta.ro sunt postate toate informațiile și formularele cerute de reglementator.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se oftica ca va pierd de clienti,de parca au si servicii sa va tina,niste tupeisti toti directorii de la RAJA RADET etc,parveniti si fomisti.N-au de oferit nimic dar au pretentii de firma serioasa.PUSCARIE MULTA PT TOTI DIRECTORII CARE NU ISI JUSTIFICA BUNURILE???
8
2
debransarea este ilegala, atunci sa dispareti cu tevile voastre din apartamente. Daca nu, sa platiti chirie, ca asa este normal.
10
2
pai si de la cele 3 conditii cumulative - acord vecini, acord asociatie si anuntat in scris operatorul- pana la anexele voastre din procedura e cale lunga. Acum cat e si de legala procedura voastra....
9
1
Sunteti pe faras falimentarilor!!! Macar nu mai bagati bete in roate oamenilor care vor sa se debranseze!
25
4
Mancati kkt domnu director, eu am adus chiar toate actele necesare, si mi sa comunicat de o doamna ca e ordin sa nu se debranseze, mwistilor
36
3

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016