REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Erbicid cunoscut găsit în cantități ridicate în peste 55% din probele de spermă de la o clinică de infertilitate

Erbicid cunoscut găsit în cantități ridicate în peste 55% din probele de spermă de la o clinică de infertilitate

A.F. 23 mai 2024 | 00:00 71

Mai mult de 55% dintre probele de spermă de la o clinică de infertilitate din Franța conțineau niveluri ridicate de erbicide, în special glifosat, cel mai comun erbicid din lume. Acest fapt ridică noi întrebări despre impactul acestui compus chimic asupra sănătății reproductive și a siguranței generale, conform unui nou studiu.

Erbicid cunoscut gasit in cantitati ridicate in peste 55% din probele de sperma de la o clinica de infertilitate

Cercetarea a găsit, de asemenea, dovezi ale impactului asupra ADN-ului și a corelat aceste niveluri ridicate de erbicide cu stresul oxidativ asupra plasmei seminale, sugerând efecte semnificative asupra fertilității și sănătății reproductive.

„La un loc, rezultatele noastre sugerează un impact negativ al glifosatului asupra sănătății reproductive umane și posibil asupra descendenței”, au scris autorii studiului.

Lucrarea apare într-un moment în care cercetătorii încearcă să înțeleagă motivele pentru care ratele globale de fertilitate sunt în scădere. Mulți suspectează că expunerea la substanțe chimice toxice, precum glifosatul, este un factor semnificativ al acestui declin.

Niveluri ridicate de erbicide în spermă aduc îngrijorare printre organizațiile de sănătate publică

Glifosatul este utilizat pe scară largă la diverse culturi alimentare și în zone rezidențiale din SUA. Cel mai cunoscut produs pe bază de glifosat este erbicidul Roundup de la Monsanto, care a fost în centrul unor controverse legale și de reglementare în ultimii ani.

Cercetări guvernamentale din SUA din 2023 au găsit genotoxicitate la fermierii cu niveluri ridicate de erbicid în sânge, sugerând o asociere între acesta și cancer, notează The Guardian.

În decembrie, un grup de organizații de sănătate publică de top din SUA a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului să interzică produsul, deși apărătorii acestuia susțin că nu există dovezi definitive ale toxicității sale pentru oameni. Totuși, zeci de țări au interzis sau restricționat utilizarea sa.

Nivelurile de glifosat găsite în spermă, de patru ori mai mari decât cele din sânge

Nivelurile de glifosat găsite în spermă de către cercetătorii francezi au fost de patru ori mai mari decât cele din sânge, autorii studiului afirmând că este prima dată când se face această comparație. Ei au numit descoperirea „îngrijorătoare” și sugerează că substanța chimică este deosebit de periculoasă pentru sistemele reproductive.

Apel la precauție din partea autorilor studiului
Autorii studiului îi îndeamnă pe reglementatori să fie precauți când permit astfel de substanțe. Stresul oxidativ „este considerat a fi unul dintre cei mai importanți factori în fertilitatea masculină prin reglarea vitalității și funcționalității spermatozoizilor mamiferelor”, au scris autorii, care au găsit o „corelație pozitivă semnificativă” între stres și nivelurile de glifosat.

Expunerea la glifosat și impactul asupra muncitorilor agricoli

Muncitorii agricoli au înregistrat cele mai ridicate niveluri de glifosat, iar 96% dintre fermierii incluși în studiu aveau cel puțin o anumită cantitate. Un peisagist a arătat printre cele mai ridicate niveluri, iar fumătorii aveau de obicei niveluri mult mai mari decât cei care nu fumau. Consumul de produse organice nu a avut un impact clar asupra nivelurilor.

Autorii studiului au scris că „ar fi înțelept pentru reglementatori să aplice principiul precauției” în reglementare, ceea ce înseamnă să adopte o atitudine prudentă pentru a proteja sănătatea umană până când pot fi efectuate cercetări suplimentare pentru a confirma problemele identificate în studiu, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016