REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Lun., 9 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6847
17.4° Constanța Luni, 9 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6847
 

Este Constanța pregătită cu adăposturi de protecție civilă, pentru un eventual dezastru? Video

Este Constanța pregătită cu adăposturi de protecție civilă, pentru un eventual dezastru? Video

Andreea VLAICU 9 septembrie 2024 | 00:00 319

În noaptea de 7 spre 8 septembrie a.c., în jurul orei 02.45, IGSU a emis un mesaj de atenționare a populației din județele Constanța și Tulcea, potrivit căruia cetățenii au fost informați că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul naţional. Acest lucru i-a speriat teribil pe cetățeni, mai ales că este pentru prima oară când acest tip de atenționări au fost trimise constănțenilor, nu doar tulcenilor, de la începutul războiului în Ucraina. Acest eveniment ne face să ne întrebăm: Unde se află buncărele de protecție civilă în Constanța și mai ales, sunt acestea suficiente?!

Este Constanta pregatita cu adaposturi de protectie civila, pentru un eventual dezastru? Videoadăpost de protecție civilă

În mijlocul nopții, constănțenii au fost informați prin mesaj RO-Alert că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul naţional. Aceștia au fost informați că trebuie să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În cazul unui atac sau a unor incidente de securitate, cum ar fi cel menționat, populația din Constanța are la dispoziție mai multe buncăre de adăpost. Aceste adăposturi sunt concepute pentru a oferi protecție în situații de urgență, cum ar fi conflicte armate, atacuri aeriene sau dezastre naturale.

Este Constanta pregatita cu adaposturi de protectie civila, pentru un eventual dezastru? Videoadăpost protecție civilă

Unde se află buncărele de protecție civilă în Constanța?

În municipiul Constanța sunt circa 114 de adăposturi de protecție civilă. Acestea au dimensiuni diferite, de la 48 mp până la 220 mp, iar fiecare persoană are alocat 1 mp. Astfel în aceste buncăre se pot adăposti doar 16.400 persoane, un număr foarte mic în comparație cu numărul constănțenilor. 

Este Constanta pregatita cu adaposturi de protectie civila, pentru un eventual dezastru? Videomesajul RO-Alert

Primăria Municipiului Constanța a demarat în urmă cu câțiva ani procedurile pentru reabilitarea mai multor adăposturi de protecție civilă din municipiul Constanța, localizate la subsolul unor blocuri. Pe raza orașului există în prezent un total de 64 de astfel de buncăre, finalizându-se lucrările de reparații pentru 12 dintre acestea. Anul acesta autoritățile își propun să aducă la standardele necesare încă 7. Efectuarea lucrărilor este necesară, starea acestora, înainte de a se interveni, fiind una dezolantă, nepotrivită unui spațiu menit să ofere protecție.

Este Constanta pregatita cu adaposturi de protectie civila, pentru un eventual dezastru? Videosemnul care atestă că blocul are buncăr

În anul 2020 au beneficiat de reparații 6 adăposturi de protecție civilă, situate în următoarele locații: adăpostul de pe bulevardul Tomis, situat la subsolul blocului TS14, scara B și cele de pe strada Egretei, din blocul AV22, scara A și scara B. S-a intervenit și la adresele de pe strada Arcului, mai exact la subsolul blocurilor A9, scara A și scara B, dar și A8, scara B.

Pentru anul 2022 au fost efectuate la 6 adăposturi localizate la subsolul blocul AV, scările C și D, de pe aleea Egretei, blocul K2, scările A și B, aleea Solidarității, blocul F3, scările A și B. De lucrările de reabilitare ale adăposturilor s-a ocupat societatea Fadming SRL, contractual încheiat cu aceștia ridicându-se la valoarea de 319.965,86 lei fără TVA În anul 2023 au fost reabilitare alte 7 locații.

Video:

 

Adăposturile de protecție civilă sunt distribuite astfel:

  1. bulevardul Tomis, bloc TD 15 A, scara A, bloc TS14, scara B, bl. T10, scara B și scara C, bloc T14, scara A și scara B,  bloc 6B, scara A și scara B, bl. 10B,  scara A și scara B;
  2. strada I.G. Duca, bloc L4, scara A și scara B, bloc L45, scara A și scara B;
  3. strada București, bloc L18, scara A;
  4. aleea Garofiței, bloc L76, scara B și scara C, bloc L88, scara A și scara D;
  5. aleea Nalbei, bloc L119 A, scara B;
  6. strada Baba Novac, bloc L118B, scara A;
  7. strada Ștefan cel Mare, bloc M16;
  8. aleea Hortensiei, bloc C5, scara B;
  9. strada Orhideelor, bloc ST1, scara A și scara B;
  10. strada Tulcei, bloc S, scara A și scara B;
  11. strada Cpt. Dobrilă Eugeniu, bloc Y, scara C;
  12. strada Pajurei, bloc FE5, scara B;
  13. strada Dionisie cel Mic, bloc 68, scara A;
  14. strada Solidarității, bloc K2, scara A și scara B;
  15. strada Eliberării, bloc F3, scara B;
  16. strada Arcului, bloc C4, scara A, bloc A8, scara A și scara B, bloc A9, scara A și scara B;
  17. strada Badea Cârțan, bloc BC5,scara B și bloc BC9;
  18. strada Egretei, bloc AV22, scara A și scara B, bloc AV33, scara C și scara D;
  19. strada Magnoliei, bloc T1;
  20. strada Traian, blocurile K1 și K2;
  21. strada Pescarilor, bloc FZ 12A, scara A și bloc FZ 28A, scara A;
  22. bulevardul Ferdinand, nr. 32 A;
  23. strada Unirii, bloc C2, scara A;
  24. strada Grădiniței nr. 1B, bloc CS 1;
  25. strada Brizei nr. 1B-bloc OB1, nr. 1C-bloc OB2, nr. 1D-bloc OB3, nr.1E-bloc OB4, nr.1F- bloc OB5, nr. 1G-bloc OB6, nr. 1 H- bloc OB7;
  26. strada Lirei nr. 3A, bloc OB8 și nr.3B, bloc OB9.

Este Constanta pregatita cu adaposturi de protectie civila, pentru un eventual dezastru? Videoadăpost de protecție civilă

Pentru cetățeni este crucial să cunoască locațiile acestor buncăre și să fie pregătiți să se îndrepte către cel mai apropiat adăpost în caz de urgență. Autoritățile recomandă cetățenilor să se informeze din timp despre aceste locații și să își creeze un plan de evacuare, împreună cu membrii familiei, pentru a se asigura că știu ce trebuie să facă în situații de criză. Și până la urmă, în caz de dezastru, se va aplica regula „Primul venit, primul servit”, iar restul rămași pe afară, Dumnezeu cu mila.

De asemenea, este important ca cetățenii să aibă pregătit un kit de urgență, care să includă apă potabilă, alimente neperisabile, medicamente esențiale, documente importante și alte bunuri necesare în cazul unei evacuări de urgență.

În același timp, existența unui număr mult prea redus al buncărelor de adăpost din Constanța subliniază importanța infrastructurii de protecție și a pregătirii comunității pentru situații de criză.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
au loc in adaposturi daca sunt renovate si deschise. Daca nu, dau ocol in genunchi bisericilor spagoveanului.
4
0

REPLICA


LOTO

6/49
45392992837
5/49
21611183534
joker
9354533275