REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Este sau nu periculos lacul Techirghiol care, între timp, a devenit roz?!

Este sau nu periculos lacul Techirghiol care, între timp, a devenit roz?!

Marieta ȘTEFAN 25 iulie 2023 | 00:00 3443

Lacul Techirghiol și-a schimbat culoarea, din nou, în roz. Localnicii și turiștii ezită să intre în apă, dar specialiștii ne asigură că nu este nimic dăunător. Culoarea rozalie este dată de algele și bacteriile aflate pe ele, care, pentru a realiza fotosinteza, folosesc un pigment roșu.

Este sau nu periculos lacul Techirghiol care, intre timp, a devenit roz?!
Locuitorii din Techirghiol s-au obișnuit deja cu schimbările de dispoziție ale lacului din localitate. În toiul verii, când temperaturile cresc peste 30 de grade, devine mai ”vesel” și își schimbă culoarea în roz, emanând și un miros urât. Dar turiștilor veniți la tratament pentru beneficiile nămolului sapropelic, le este teamă să își mai facă cura. Specialiștii ne liniștesc, spunând că această culoare e dată de multitudinea de alge, care este chiar benefică refacerii stratului de nămol și în nici un caz nu este vorba de poluare sau ceva care să dăuneze tratamentului.

Este sau nu periculos lacul Techirghiol care, intre timp, a devenit roz?!

Mirosul puternic provine de la bacteriile sulfuroase, care își găsesc adăpost pe alga. Bacteriile se depun pe părțile lacului aflate în lumina soarelui, sub forma unui praf roz. Apoi, ambele, atât algele, cât și bacteriile aflate pe ele, produc fotosinteza, folosind culoarea roșie, ceea ce dă o culoare rozalie undelor lacului.

Specialiștii biologi ne asigură că nu este nimic dăunător sănătății și nu e vorba de poluare. Oricine dorește să intre în apa lacului, o poate face în deplină siguranță. „Lacul Techirghiol a căpătat o culoare rozalie din cauza algelor și bacteriilor aflate pe ele, care folosesc un pigment roșu, pentru a realiza o fotosinteză  primitivă. Acest lucru se întâmplă într-un mediu hipersalin și din cauza temperaturilor crescute”, ne-a declarat Adrian Bâlbă, biolog.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce bacterii acum cativa ani nu se intampla asa ceva,mizerie ce sa fie Observati cate tevi isi varsa apa in ghiol
1
1

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166