REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Etnia romă are cea mai mare creștere a natalității și cea mai mare rată a deceselor

Etnia romă are cea mai mare creștere a natalității și cea mai mare rată a deceselor

A.F. 5 noiembrie 2023 | 17:32 1169

Programul romi pentru România se adresează clasei politice, romilor și instituțiilor publice, în cadrul căruia problemele populației de romi în România și la nivel european sunt într-un moment critic, mai ales în ce privește lipsa drepturilor civile, marginalizarea și excluderea socială timp de secole creând un decalaj între romi și populația majoritară.

Etnia roma are cea mai mare crestere a natalitatii si cea mai mare rata a deceselor

În acest context, la Congresul reprezentanților comunităților de romi din România, s- au dezbătut toate punctele vulnerabile pentru a stopa sărăcia de la o generație la altă, după cum au spus vorbitorii.

La Congres s-a evidențiat faptul că România se confruntă cu un paradox demografic, etnia roma are cea mai mare creștere a natalității, dar cu o rată a decesului foarte mare. Zeci de mii de bătrâni nu se află înregistrați la medicul de familie, nu există punct sanitar lângă comunitățile rome, lipsa mediatorilor sanitari duce la lipsa prevenției și educație medicală. Partida Românilor.

Înființare a 400 centre sanitare de prim ajutor, unde mediatorii sanitari și asistenții medicali pot fi recrutați dintre cei din comunitate reprezintă una dintre cerințele romilor către factorii politici de decizie.

Perfecționarea profesională a mediatorilor sanitari pentru a dobândi expertiză este o altă soluție destinată accesului etniei rome la serviciile de sănătate primară.

Reprezentanții romilor solicită prin acest program și combatarea discriminării în sistemul de sănătate, iar cadrele medicale să trateze cu respect și pe cei cu origine etnică roma.

În privința locuințele romilor, acestea sunt slab dotate, 100.000 de locuințe nu au acte de proprietate, 65.000 nu au acces la rețeaua de apă, 75.000 nu au acest la canalizare și 13.000 nu sunt racordate la rețeaua electrică. Astfel, se solicită includerea în programe pentru locuințe sociale. La Congres s- a solicitat clasei politice să aplice programul locuințelor sau enclavelor de romi pentru a obține drept de proprietate și racordarea la toate serviciile publice, pietruirea de drumuri și asfaltare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rromilor nu e că sunt r***i ci ca majoritatea nu se prea comporta normal.Si de comporți ca un anormal,normalii te evită. La ei,cum mulți sunt de fapt normali dar fac pe anormalii, rezultatul e că se cred șmecheri. Dar nu sunt. Iar rezultatul e cel actual,adică încredere și toleranță aproape de zero.Asta i reacțiunea la acțiunea lor.Deci rromilor,de vă veți schimba,deși nimeni nu crede asta, va veți schimba soarta.De nu,țineți o tot așa, din șanț în șanț. Baftă.
3
0
as fi blocat usile si aruncat 10 tone de fosfor!!!
6
0
Ne bucuram pt ei dar ne am bucura și mai mult daca cea de a doua rata ar rămâne ff mare
7
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016