REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Evenimentul „Time Shift Gala” are loc Castrul Roman din Ovidiu

Evenimentul „Time Shift Gala” are loc Castrul Roman din Ovidiu

Victor ROTARU 7 septembrie 2023 | 00:00 742

Pe data de 9 septembrie 2023, începând cu ora 18.00, va avea loc TIME SHIFT GALA, un eveniment public de încheiere a Programului Internațional de Scenografie, ce se desfășoară în perioada 1-10 septembrie 2023, la Castrul Roman din Ovidiu. 

Evenimentul „Time Shift Gala” are loc Castrul Roman din Ovidiu

În cadrul Time Shift Gala publicul va putea interacționa cu artiștii internaționali invitați și va putea viziona deopotrivă instalațiile realizate în timpul atelierelor din cadrul International Program in Scenography, la care se vor adăuga o serie de lucrări și instalații de artă invitate special în Gală. Evenimentul va fi prezentat de Pavel Bartoș și se va încheia cu un concert al trupei ARTUDITORIUM by Sebastian Burneci - un program muzical inițiat de trompetistul și compozitorul Sebastian Burneci, construit pe ideea strânsei colaborări dintre muzică și artele vizuale. Misiunea proiectului este creația muzicală originală, la granița dintre jazz și muzica contemporană, dedicată sau inspirată de artele vizuale, în galerii de artă sau în spații neconvenționale (Sebastian Burneci - trompeta/electronice, Paolo Profeti - saxofon alto, Sorin Romanescu - chitară/electronice, Olga Berar - vioară, Flaviu Ludusan - clarinet).

International Program in Scenography este un atelier intensiv de zece zile în care artiști emergenți lucrează cu profesioniști consacrați pentru a realiza instalații de artă site-specific, multidisciplinare, cu caracter performativ. Programul dezvoltă un context efervescent de creație pentru artiști provenind din medii culturale diferite, care colaborează pentru a investiga rolul designului și valențele sale expresive în reinterpretarea patrimoniului cultural local.

Tema aleasă pentru ediția de anul acesta a International Program in Scenography este TIME SHIFT. BEFORE | AFTER (FALIE TEMPORALĂ. ÎNAINTE | DUPĂ), temă inspirată de Dionisie Exiguul (cca. 470 - cca. 544), călugăr din Sciția Mică ce a slujit în bazilica paleocreștină ale cărei ruine pot fi încă văzute în situl arheologic din Ovidiu. Dionisie este cel care a propus introducerea anului 0, Anno Domini (AD), divizând astfel cronologia istoriei în Înainte și După. Într-un context artistic mai amplu, tema explorează conceptele de transformare, ruptură și polarizare pe care le vedem atât de des în jurul nostru.

Anul acesta, au fost selectați în program 21 de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania și România specializați în scenografie, arhitectură, costume design, lighting design, sound design, media design, stage management și arte performative. Lor li se adaugă cei șapte mentori de renume internațional: Jean-Guy Lecat (Franța), Nic Ularu (România/SUA), Marina Raytchinova (Bulgaria), Bacchus Lee (Hong Kong), Billy Chan (Hong Kong), Viorica Petrovici (Romania), Paweł Dobrzycki (Polonia). Mai multe detalii găsiți în prezentarea atașată.

TIME SHIFT GALA este mai mult decât un eveniment sau un vernisaj, dorindu-se a fi o invitație de a explora spațiul Castrului Roman din Ovidiu, într-un context artistic inovator, ce provoacă vizitatorii la un dialog între Trecut și Prezent, între Istorie și Creație, între Clasic și Modern. Într-o lume în care granițele culturale se estompează, este vital să creăm spații și contexte în care artiști din diferite colțuri ale lumii pot interacționa și îmbogăți patrimoniul cultural local cu noi perspective. Cu această ocazie, vechiul Castru Roman capătă noi semnificații și devine o scenă vibrantă pentru expresii artistice contemporane. Prin această inițiativă, urmărim nu doar să aducem în prim-plan tineri artiști talentați, ci și să reafirmăm importanța dialogului intercultural într-un cadru care celebrează simultan istoria și diversitatea. Este o oportunitate unică de a experimenta cum pot coexista și chiar se pot amplifica reciproc, trecutul și prezentul, într-un limbaj artistic universal. Așadar, vă invităm să fiți parte din această celebrare a artei și a comunității globale, într-un decor încărcat de istorie și semnificații.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166