REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
20.4° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

EXCLUSIV! Turcii de la Tomis Marina NU vor să plece din Portul Tomis decât OBLIGAȚI

EXCLUSIV! Turcii de la Tomis Marina NU vor să plece din Portul Tomis decât OBLIGAȚI

Replica API 28 februarie 2021 | 00:08 7254

Cotidianul Replica a făcut public recent, în exclusivitate, faptul că operatorul economic care a concesionat Portul Tomis, în anul 2004, ar putea pierde contractul, prin prisma faptul că acesta ajunge la final, în iunie 2021. Tomis Marina Management spune că a investit 13 milioane de lei și nu a reușit să amortizeze decât 3 milioane, având nevoie de ani mulți, de acum încolo, pentru amortizarea întregii sume…cam vreo 22. În acest sens, cere în instanță obligarea CNAPM la încheierea contractului de închiriere infrastructura de transport naval aferent contractului de închiriere. Iar pretențiile sunt uriașe! Închirierea să fie pe o durată egală cu perioada rămasă până la amortizarea investițiilor realizate. Concret, cere dreptul de folosință a 19.190 mp teren domeniul public și a bunurilor domeniului public constând în cheuri, acvatoriu, diguri, muzuare, taluz, dar și dreptul de utilizare neexclusivă a tuturor bunurilor de interes comun. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, societatea s-ar transforma într-o veritabilă administrație portuară.

În anul 2004, CNAPM, condusă la acea vreme de Gheorghe Moldoveanu, a concesionat Portul Tomis, până-n 2021, firmei Sisteme Internaționale de Afaceri –București SA. Aceasta câștigase licitația, fiind singurul participant. Între timp, mai exact în 2007, firma concesionat contratul către SC Sisteme Integrate de Afaceri SRL. În 2008, cea din urmă și-a schimbat denumirea în SC Tomis Marina Management SRL. Contractul are valabilitate data de 30 iunie 2021, cu posibilitate de prelungire, prin acordul părților. La momentul anului 2004, CNAPM avea încheiat contract de concesiune cu Ministerul Transporturilor, concesiune valabilă 20 de ani, deci până în 2021, și care privea bunurile statului aflate în întreg Portul Constanța, inclusiv portul Tomis.

foto: Fostul director al CNAPM, care a intermediat tranzacția, Gheorghe Moldoveanu (sursa foto: ziuaconstanta.ro)

Tomis Marina Management zice că a investit 13 miliaone de lei în Portul Tomis; vrea un alt contract să-șia mortizeze investițiile… valabil până în 2043

Prin contract, societatea s-a obligat să realizeze obiective de investiții, conform planului asumat, de minim 725.000 euro. Tomis Marina Management SRL zice că a executat lucrări de 13,5 milioane de lei, în perioada 2007-2013, cu durată de amortizare anul 2043. Doar 3,5 milioane de lei ar fi amortizat, până la nivelul anului 2021.

Tomis Marina Management a deschis o acțiune în instanță, solicitând obligarea CNAPM la încheierea unui contract, pentru că cel încheiat în anul 2004 ajunge la final. Prin cererea de chemare în judecată formulată de Tomis Marina Management aceasta a manifestat pretenții uriașe care, dacă s-ar concretiza, ar transforma-o într-un veritabil administrator portuar.

Iată pretențiile societății Tomis Marina Management de la administratorul Portului Constanța, port aflat în proprietatea Statului Român

Obligarea CNAPM la încheierea contractului administrative de închiriere infrastructura de transport naval aferentă contractului de închiriere nr 3849 din 17.12.2004. Cere ca închirierea să fie pe o durată egală cu perioada rămasă până la amortizarea integrală a investițiilor realizate în baza contractului încheiat în 2004, decembrie. Concret, societatea vrea închirierea infrastructurii și anume dreptul de folosință a 19.190 mp teren domeniul public, dreptul de folosință a platformei, suprastructura proprietate privată a CNAPM și punerea la dispoziție a bunurilor domeniului public constând în cheuri, acvatoriu, diguri, muzuare, taluz, dar și dreptul de utilizare neexclusivă a tuturor bunurilor de interes comun. De altfel, societatea dorește închiriere unui tarif care să nu depășească valoarea actuală de închiriere din contract, respectiv 5.206 euro pe lună. Societatea și-a manifestat toate aceste pretenții nesimțite sub sancțiunea unei penalități aplicabile CNAPM, în cuantum de 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere.

Anterior acțiunii în instanță, pe 30 aprilie 2020, conducerea Portului a informat societatea că s-a analizat specificitatea contractului de închiriere existent și a fost înștiințată că s-a hotărât închirierea contractului care avea să se închidă în anul 2021 cu un tarif de 9.595 euro, numai pe teren, plus cei 5.206 euro existent în contractul încheiat în 2004. De asemenea, au hotărât transformarea contractului existent într-unul subsecvent acestuia. Evident, Tomis Marina Management nu a fost de acord, așa că a formulat plângere prealabilă. Față de aceasta, Portul Constanța și-a exprimat aceeași poziție.

sediul CNAPM

Portul Constanța a cerut respingerea acțiunii!

CNAPM, condusă în prezent de Florin Goidea, a cerut, anul trecut, prin fostul director Costel Stancă, respingerea acțiunii formulată de concesionara Portului Tomis. Pe de o parte, a cerut magistraților Tribunalului să constate că nu este un litigiu contencios administrativ, deoarece compania nu poate fi asimilată unei instituții publice, astfel că acest contract nu intră în competența de soluționare a instanțelor de contencios administrativ.

foto: Florin Goidea, în prezent, directorul CNAPM

Iar pe de altă parte, ceea ce solicită societatea, respectiv închirierea integrală a infrastructurii de transport naval aferentă contractului de închiriere, obiectul contractului urmând a cuprinde dreptul de folosință teren, platformă și punerea la dispoziție a bunurilor domeniului public constând în cheuri, acvatoriu, diguri, muzuare, taluz o consideră nefondată,este prea mult și în afara legii, spun reprezentanții CNAPM.

Doar terenurile portuare pot face obiect al închiriere către terți, în baza unui contract cadru.

Legea stabilește în mod imperativ că închirierea elementelor infrastructurii de transport naval se face printr-un regulament, la acest moment existând un singur regulament ce reglementează doar închiriere a terenului. Mai mult, valabilitatea eventualului contract de închiriere a terenului nu o poate depăși pe cea a contractului de închiriere existent, respectiv iunie 2021.

Și Primăria Constanța vrea Portul Tomis în administrare, pentru reabilitare

Situația este cu atât mai complicată cu cât consilierii locali municipali au aprobat, în ședința din 26 februarie, proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării trecerii imobilului „Port Tomis” din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța, în vederea reabilitării, având în vedere că Portul Tomis este situat în centrul istoric al oraşului, având o destinaţie eminamente turistică, fiind o emblemă a municipiului Constanţa, un loc de promenadă şi relaxare atât pentru localnici, cât şi pentru turişti.

În vederea demarării lucrărilor de reabilitare a Portului Tomis, Municipiul Constanţa trebuie să fie titularul dreptului real asupra imobilului.

Ori, existând un litigiu pe rol, cu greu ar putea fi pusă în aplicare hotărârea.

Tomis Marina Management, controlată de turci

Societatea Tomis Marina Management este deținută de firma Euromateria (50 %), aceasta fiind controlată de turcii Suat Surmen (38%), Mehmet Kerim Kalgay (30%), Seref Surmen(28%), Mustafa Nihat Demirel (2%) Hasan Malik Kececioglu (2%. Al doilea acționar al SC Tomis Marina Management Aterina Global SRL (50 %). În 2019, Sisteme Internaționale de Afaceri SA s-a retras din acționariat. Firma Sisteme Internaționale de Afaceri SA este deținută de Valentin Gheorghe Ionescu, condamnat în dosarul Retrocedărilor.

Citește și:

Tomis Marina PIERDE contractul de concesiune al PORTULUI Tomis?!

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un amarat care nu-si plateste darile imediat este dat afara din casa,o multime de batrani dati afara din proprietatile lor.Aici daca turcu beleste curu ca nu a avut profit mai vrea pasuire 100 de ani.Romanii care sunt azi pe strazi fara locuinte au fost pasuiti de anaf,de spit de judecator,avocati,executor? Prostimea e mazilita si scoasa pe strada afara fara un acoperis deasupra capului in schimb mafiotii sunt lasati sa-si faca afacerile nu-i deranjeaza nici spit,anaf,dna,judecatori,procurori,etcAsta este justitia din Romania.Romanii sunt umiliti si batjocoriti in propria lor tara.
6
0
Ce au investit turcii? Sa ne spuna...
3
0
constanta le urez multa muie cu cacat mult si moale !!! Si succes la alegerile hotilor ! Drum bun spre poarta alba !!!
6
0
Pulerim belerim
4
1
Pentru toate pulile astea betede postacu useristj de mai jos: portul tomis e dorit de comanescu, de multi ani. Cum il vrea acum? Simplu, prin intermediul noii stapaniri instalate la primarie. Ce e asa complicat, prostilor
3
5
Pirvulescule ai scapat ca prin urechile acului cu mazarismele tale si cu faptul ca ai blocat dezvoltarea urbanistica a orasului in calitate de presedinte de comisie, aveau acces doar tovarasii vostri... dar de data asta cum ai blocat Portul Tomis, refuzi toate cererile de inchiriere si tii spatiile goale in cladire ca sa nu ii concureze nimeni pe hotii tai de data asta tot va iesi la lumina
6
1
pai intrebarea este simpla, turcii astia trebuiau tinuti acolo pana se termina contractul sau pana isi amortizeaza investitia.Orice contract intre doua sau mai multe parti este limitat de o perioada de timp si nu de recuperarea investitiei, pentru ca o ivestitie nu ai de unde sa stii daca va merge sau nu, si niciodata nu poti anticipa cam in cati ani poti recupera investitia facuta.
9
1
astia sunt tatarii,jidanii care isi zic "evrei"
4
0
a spaguit la instanta sa bage procesul in civil. In contencios pierdeau. Gheorghita este avocat bun si o intoarce. Daca nu chiar ca e de DNA.Ce este pe lege trebuie judecat pe lege.Indiferent ca sunt turci sau tatari.Goidea s-a bagat deja la jmekerii si la bani.
6
1
Bai turcilor chiar daca aveti dreptate si ati investit mai mult decat ati castigat pentru ca ati fost niste afaceristi naivi si nevinovati asta este,imi pare rau dar in afaceri se mai si pierde,repet asta doar daca aveti dreptate,dar chiar si asa daca un afacerist si-a luat teapa odata pentru ca a fost prost asta nu inseamna ca eu sunt obligat sa ii dau tot lui contracte pe mai departe,poate in portul Istanbul asa se fac afacerile cu toate ca eu nu cred.La fel ca si cu pescuitul ilegal,romani v-au prins de zeci de ori in apele lor teritoriale la braconat dar invers nu prea s-a intamplat.
9
1
isi fac de cap in Romania. De cand cu Nastasitul, cu Pontadoglu, au inhatat depozitele de legume, si multe acareturi, mai ales in Dobrogea. Oare valahii au afaceri la Bosfor?
9
0
APC ul zice ca nu este de competenta contencios pentru ca nu poate fi asimilata cu o institutie publica. Minte APC si este aranjament la instanta. APC exploateaza terenuri proprietate publica prin legi specilae ceea ce o faxe exact de competenta contencios si nu civil. Asta este de DNA. Avocatii turcilor Litcanu si Gheoghita sunt profesionisti. isi dau seama de mangla. Goidea este bagat sa le ia Portul Tomis sa il ia cine trebuie. Foarte bine dar sa o faca legal daca poate nu ilegal.
1
1
Platesc o chirie la APC o chirie de un restaurat p tot anul cum sa nu fie profit un restaurant plateste in jur de 10mi eur apai barcile si plus cheu de reparati
6
2
la pastele turcilor , strainii la noi sunt bine veniti !
0
0
Taci in mm de machedon bugetar borat !
5
1
Mai da-te dracu Jane cu suptu tau si calculele tale..vb ca de fiecare data pe langa subiect.cred ca tu o sugi si o dai pe altele...pzdo
2
6
Cum sa faca profit cand ei tin yachturi in port pe 2lei si locuri libere daca nu dai spaga domnului condamnat Gheorghe. DNA-ul sa vina si sa verifice toate actele si contractele de inchiriere iar daca spun ca nu au fost clienti in anul 2020, la puscarie cu ei direct cu totii, inclusiv secretare si cei care se ocupa.
4
1
e cel mai prost administrator,daca nu investeau astia ceva bani portul tomis era ca acum 30 de ani
1
2
O domnita care plimba hartiile prin primarie si mai face un oral din cand in cand castiga minim 60 mii pe an. O parcare mare din cta are cam 100 de locuri. Faceti voi calculul primaria incaseaza taxe pe 100 de locuri si nu acopera nici macar un salariu pe un an la o curvistina. Pai de asta baga taxe mari ca sa se suga pl mai des prin birouri.
8
1
Dreptul de utilizare al unei mui nu vor? Afara cu ei!
2
2
Jegu mincinoa de Parvulescu blocheaza dezvoltarea marinei tine spatiile libere si neinchiriate ca sa protejeze cei cativa escroci de acolo care cica ofera servicii pentru barci hotie pe fata niste preturi de iti paraie buzunarele. Ia vedeti cate solicitari de inchiriere au pe e-mail si cate spatii libere!!! Hotii
10
2
Daca instanta da castig de cauza turcilor atunci DNA sa fie la usa lor a doua zi. Cum adica, instanta sa oblige la inchheierea unui contract??? Sunt legi care trebuie respectate
12
2
Fagadau cu Babu au terasa in portu tomis si Pirvulescu consilierul psd nu le incaseaza chiria. Fagadau este bagat in toate si are parte la toate constructiile prin sageata lui Babu.
12
2
decat cipanezi mai bine turci! de 1000 de ori! cu cipanezii vazui care e treaba.
5
3
Sa judece la urgenta, e clar, s a terminat contractul de inchiriere pleci. Dc eu am avut un apartament inchiriat 10 ani si am investit in el si dupa 10 ani nu imi prelungeste inchirierea ce pot sa fac.... nimic, plec de acolo.
15
4
De 30 de ani turcii,arabii si jidanii faca ce vrea pula lor in colonoia Romanistan.
20
2
I-auzi plua mea ce vor turkaletii! Pai daca voi sunteti prosti, noi suntem de vina? Marsh inapoi in tara voastra. Mah cum le bese mintea numai la combinatii. Auzi, obliga statul sa prelungeasca contractul. Se intampla toate astea datorita unor lacomii care isi vad interesul personal in detrimentul bugetului tarii. Si daca ii toarna garda, se dau raniti. Tara frumosa, legi interpretabile facute tot de hoti. Coruptia ucide, bahhh!
19
2
Cei care tot cer demiterea lui Chitac sunt sanatosi la cap? De fapt sunt mafiotii lui Pastaie si a lui Vagabou care nu vor accepta sa lase sumele uriase si alte multe avantaje pe care acestia le-au oferit pe spagi f mari. Constantenii dau likeuri ca dementii cand aud de demitere,fara sa priceapa cu ce mafie e nevoit sa se lupte Chitac,cu ce legaturi care duc prin toate partidele. Inca oamenii nu inteleg ca trebuie sa se impuna RESPECTAREA LEGILOR de catre toti. Ca va veni o criza de neinchipuit si va fi jale mare.
17
8
cat de spagagii sunt judecatorii. Cum muistii din primarie nu dau spaga,vor sta turcii inca 50 de ani incasand fara sa faca nimic. Spaga a luat-o strutzul jidan !!!
21
1
Si au luat banii inzecit pana acum
23
2
muie nu vor turcaletii?
19
1
pleaca ciinele de linga macelarie?unde ai un turc,tatar,te trezesti cu inca 6 dupa citeva luni,si tot asa. puneti.le penalitati de 100 euro pe zi!
20
2
Sisteme Integrate de Afaceri VRAJELI SI PROSTEALA, E GASCA LUI MAZARE CARE A PRADUIT ORASUL DE NICI PESTE 100 DE ANI NU ISI MAI REVINE. CICA SINGURUL OFERTANT... PAI NORMAL CA NIMIC NU MISCA PE AICI FARA GASCA MASCARICIULUI
22
2
Dragi constanteni, eu si cu Strutu v-am furat de sub nas si portul Tomis ! Pai daca am fost smekeri !
25
4
Da' putina muie nu vor turcaletii ? In Turcia, daca rahatii astia comentau atat, Erdogan ii baga 20 de ani in puscarie. Autoritatile trebuie sa impuna legea, sa le dea un sut in cur tupeistilor astora si sa scoata locatia la licitatie. Iar prioritate sa aiba firmele romanesti.
37
3
Din pacate sub managementul actual spaga, prostia si acapararea a tot ca fiind mosie proprietate personala trebuie sa dispara. Tu ca CNAPM, Anr, Primaria Constantei sa nu poti inchide un contract semnat abuziv pe o perioada de 20 de ani e de rasul lumii. Se pot face lucruri foarte frumoase in portul Tomis, o marina cu o locatie deosebita. Este necesar o transparenta si o digitalizare a tuturor contractelor inchirierilor etc. Deocamdata fara spaga cateva sute de euro domnul condamnat V. Gheorghe Ionescu nu accepta nici un dosar pt inchiriere loc pt ambarcatiuni. Nu e loc pt toata lumea.
25
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016