REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° ConstanÈ›a Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
26.4° ConstanÈ›a Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Exim Banca Românească emite garanţii de stat pentru proiecte de energie regenerabilă

Exim Banca Românească emite garanţii de stat pentru proiecte de energie regenerabilă

Ana Maria LIPAN 3 august 2023 | 00:00 214

Exim Banca Românească a lansat un nou produs de garantare în numele ÅŸi în contul statului român care facilitează accesul la finanÅ£are al companiilor care implementează proiecte de investiÅ£ii în domeniul energiei regenerabile, precum energie eoliană, solară ÅŸi geotermală, energie hidroelectrică, biomasă, a anunÅ£at miercuri banca, potrivit agerpres.ro.

Exim Banca Romaneasca emite garantii de stat pentru proiecte de energie regenerabila

Conform sursei citate, garanÅ£ia poate acoperi până la 80% din valoarea finanţării ÅŸi se acordă pentru creditele noi destinate acoperirii cheltuielilor de investiÅ£ii ÅŸi/sau capitalului de lucru necesar implementării proiectului de investiÅ£ii în domeniul energiei regenerabile, inclusiv pentru credite destinate susÅ£inerii proiectelor finanÅ£ate din fonduri nerambursabile.

"Extinderea portofoliului de produse oferite în cadrul activităţii de mandat al statului român de către Exim Banca Românească, prin lansarea garanÅ£iilor pentru proiecte de investiÅ£ii în energie regenerabilă, susÅ£ine demersurile constante ale băncii de a sprijini activ sectoarele cheie ale economiei naÅ£ionale. Suntem conectaÅ£i permanent la evoluÅ£iile economice ÅŸi la cerinÅ£ele clienÅ£ilor noÅŸtri ÅŸi, în acelaÅŸi timp, avem în vedere ajustarea instrumentelor noastre financiare pentru susÅ£inerea investiÅ£iilor care contribuie la materializarea Å£intelor ESG ÅŸi la crearea de valoare în economie. Exim Banca Românească susÅ£ine finanÅ£area viitorului sustenabil ÅŸi sunt încrezător în capacitatea băncilor comerciale locale de a prezenta proiecte viabile în domeniul energiei curate, care să beneficieze de acest tip de garanÅ£ii de stat", a declarat Traian Hălălăi, preÅŸedintele executiv al Exim Banca Românească.

Proiectele eligibile pentru acordarea de garanÅ£ii de stat în cadrul acestei scheme pot consta în: realizarea de capacităţi de producÅ£ie a energiei electrice din surse regenerabile ÅŸi a hidrogenului verde, realizarea de capacităţi de producÅ£ie a bateriilor pentru stocarea energiei electrice, a celulelor ÅŸi panourilor fotovoltaice, a echipamentelor ÅŸi/sau materialelor de construcÅ£ie fotovoltaice, precum ÅŸi în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz ÅŸi/sau încălzire centralizată.

De asemenea, proiectele eligibile pot consta în construire de capacităţi de transport, distribuÅ£ie ÅŸi stocare a energiei electrice/termice ÅŸi a gazelor naturale (inclusiv în combinaÅ£ie cu hidrogenul verde) ÅŸi construirea de sisteme de producere a energiei electrice prin metoda aerului comprimat ÅŸi a turbinelor pe gaz lichefiat, pentru echilibrarea reÅ£elelor electrice, precum ÅŸi construirea de capacităţi de prelucrare a deÅŸeurilor menajere, care au în componenţă ÅŸi producerea de energie electrică cu ajutorul derivatelor din deÅŸeuri.

"Noua schemă de garantare respectă prevederile Comunicării Comisiei Europene cu privire la aplicarea articolelor 87 ÅŸi 88 din Tratatul CE privind ajutoarele de stat sub formă de garanÅ£ii fiind destinată să asigure facilitarea accesului la finanÅ£are al companiilor de proiect/Special Purpose Vehicles (SPV), care implementează proiecte de investiÅ£ii destinate să contribuie la îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European, ca strategie de creÅŸtere sustenabilă a economiei europene ÅŸi combaterea schimbărilor climatice, în concordanţă cu angajamentele UE, inclusiv a obiectivelor naÅ£ionale stabilite în Planul NaÅ£ional de Redresare ÅŸi Rezilienţă, componenta "Energie" (PNRR-E).", se menÅ£ionează în comunicat.

Exim Banca Românească este o bancă universală 100% românească, aflată în top 10 cele mai mari instituÅ£ii de credit după active. Banca oferă clienÅ£ilor săi, persoane fizice ÅŸi juridice, o gamă largă de produse ÅŸi servicii, adaptate nevoilor acestora. Independent de componentele specifice unei bănci universale, Exim Banca Românească continuă să acÅ£ioneze pe segmentul garanÅ£iilor ÅŸi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699