REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
21.4° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Fără precedent: Arabia Saudită și Iranul își dau mâna și vor să oprească Israelul

Fără precedent: Arabia Saudită și Iranul își dau mâna și vor să oprească Israelul

Virgil STOIAN 13 octombrie 2023 | 00:00 1675

Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, au discutat telefonic despre războiul dintre Israel şi Hamas, a informat joi presa de stat saudită, primul apel de la o apropiere surpriză în martie între Riad şi Teheran, notează AFP. În mod tradițional, Arabia Saudită și Iranul sunt adversari de moarte, dar în ultima perioadă s-a observat o încălzire a relațiilor, iar găsirea unui inamic comun ar putea conduce chiar la o colaborare foarte strânsă, informează Agerpres.

Fara precedent: Arabia Saudita si Iranul isi dau mana si vor sa opreasca Israelul Mohammed bin Salman

Conducătorul de facto al Arabiei Saudite a primit miercuri un apel telefonic de la liderul iranian în cursul căruia au discutat despre "situaţia militară actuală din Fâşia Gaza şi în jurul acesteia", a indicat agenţia oficială de presă saudită (SPA).

Prinţul moştenitor saudit i-a spus preşedintelui iranian că Riadul "comunică cu toate părţile internaţionale şi regionale pentru a pune capăt escaladării în curs", potrivit SPA. El a subliniat, totodată, "poziţia fermă a regatului în favoarea cauzei palestiniene", a subliniat comunicatul.

Agenţia oficială de presă iraniană, IRNA, a relatat, al rândul său, că cei doi lideri au discutat despre "necesitatea de a pune capăt crimelor de război împotriva Palestinei".

Arabia Saudită și Iranul susțin Hamas

Hamas a lansat sâmbătă un atac surpriză asupra Israelului care, potrivit forţelor israeliene, a făcut 1.200 de morţi, majoritatea civili. În Fâşia Gaza, cel puţin 1.200 de persoane, printre care mulţi civili, au fost ucise în raidurile aeriene israeliene efectuate ca represalii, au informat joi autorităţile locale.

Îngrijorarea creşte cu privire la soarta a cel puţin 150 de ostatici - israelieni, dar şi străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie - deţinuţi în Gaza de Hamas.

Conflictul pune sub semnul întrebării un posibil acord de normalizare istoric între Arabia Saudită şi Israel, care a fost prezentat ca posibil luna trecută de Mohammed bin Salman.

În acest proces condus de administraţia americană, Riadul a negociat pentru a obţine de la Washington garanţii de securitate şi ajutor în dezvoltarea unui program nuclear civil

Iranul sprijină de multă vreme Hamas financiar şi militar, dar insistă că nu a fost implicat în atacul de sâmbătă.

Arabia Saudită şi Iranul au anunţat în martie că îşi restabilesc relaţiile, punând capăt unei întreruperi de şapte ani a legăturilor, datorită unui acord negociat de China.

Prinţul Mohammed bin Salman a mai vorbit miercuri la telefon cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Liderul saudit de 38 de ani a spus că depune "eforturi neîntrerupte de comunicare regională şi internaţională pentru a obţine o coordonare care să pună capăt escaladării actuale", potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba, tu esti mare analist politic, ba. Bine, mai mult anal si limbist decat analist. Ma mir cum de nu te ia consultant... retardatule
4
1
Tehnologia a evoluat oameni înapoiați cu sute de ani au rămas peste tot în lume Și in r*mânia înapoiații își omoară soțiile și copiii Omul cel mai periculos animal al planetei
9
1
Va iesi urat in zona. Partea buna e ca americanii isi vor lua mana de pe ucraineni si se vor ajuta Israelul , eventual se va implica si cu trupe.Mai ales ca au vazut ce fac astia cu armele cersite de la nato. Sa nu imi spuneti ca rusii au capturat atata armament si munitie de la ucraineni si le-au donat hamas! Ucraina este de cateva luni in ofensiva continua, a cucerit teritorii. Nu putea sa piarda atata armament si munitie. Nu avea unde. Si nu au anuntat ca ar fi pierdut. Singura explicatie, au vandut. Oricum, bine an electoral in state si americanii de rand nu mai vor sa bage bani intr-un razboi la care nu participa activ. Deci va fi lumea araba vs israel+sua. Rusii se vor implica pe ascuns, de partea arabilor. Ramane de vazut ce vor face chinezii. Probabil vor profita si vor lua taiwanul, eventual, tot pe ascuns, de partea arabilor. Nu vin vremuri bune.
1
7
nu stiu cine pe cine a numarat, dar 1200/1200 morti de o parte si de alta e suspect. primul ministru evreu spune ca va distruge hamas, care citi oameni are, 1200? curat murdar, vorba lui caragiale.
1
3
Dar...de data asta lupta pentru o cauza corecta, palestinienii ! Este pamantul lor, lupta pentru un teritoriu care le apartine... Prin metode neortodoxe , cei drept, nu asa se face...omorand femei si copii !
6
12
sa ii fereasca Alah sau dracul sa le treaca prin minte sa protesteze si la noi in tara alde "Free Palestine" ca le dau sunca de porc peste bot tuturor. niste maimute teroriste, care au omorat intentionat copii la o petrecere, familiii in casele lor , bebelusi si animalele de companie.
16
2
J egosi, nespalati care tin femeile pe post de aparat de reproducere, primitivi care au decapitat copii si bebelusi pt o cauza nobila, sa mi bag pl n mohamed! Mars cu caprele in munti salbaticilor!
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699