REPLICA ONLINE CONSTANTA

27° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
27° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Farmaciștii din Constanța spun că lumea e disperată și cere pastile cu iod! Video

Farmaciștii din Constanța spun că lumea e disperată și cere pastile cu iod! Video

Replica API 8 martie 2022 | 01:10 3023

În contextul cuceririi Cernobîlului de către ruși, o nouă teamă a cuprins românii și anume un eventual accident nuclear. Farmaciile au fost golite, în ultima săptămână, de pastilele cu iod considerate a fi un „medicament minune”, care ar putea proteja de cancer în eventualitatea unui accident nuclear. Nici în Constanța nu se găsesc pastile cu iod, cu toate că cererea este destul de mare.„ Lumea cere pastile cu iod, dar din păcate nu avem pe stoc” este declarația unei farmaciste.

În ultimele zile, românii au luat cu asalt farmaciile, căutând frenetic pastile cu iod (iodură de potasiu), despre care cred că i-ar proteja de cancer în eventualitatea unui atac nuclear. Din păcate, în farmaciile de Constanța, aceste pastile cu iod fie nu mai sunt pe stoc fie nu au fost vreodată. Cu toate că cererea este destul de mare, potrivit medicilor, folosirea necorespunzătoare a pastilelor cu iod, poate avea efecte grave asupra organismului, administrarea lor făcându-se doar la recomandarea medicului. ”Toată lumea întreabă de pastile, însă noi nu avem. Mai avem o farmacie, însă nici acolo nu avem” a declarat o farmacistă. O altă farmacistă ne-a recomandat să ”nu luăm pastilele decât la recomandarea medicului“.

România începe producția de pastile cu iod

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. România ar avea nevoie de 30 de milioane de comprimate, care vor fi distribuite ulterior primăriilor din țară.

Video:

.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Când se iau pastilele cu iod

Potrivit specialiștilor, ca să fie eficiente, tabletele de iodură de potasiu folosite în scopul prevenției expunerii nucleare conțin doze foarte mari de iod (adică 130 mg iodură de potasiu pentru un adult tânăr, adică 100 mg iod). De aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie în mod obișnuit zilnic. Administrarea fără rost de iod în doze atât de mari, mai ales la persoane peste 40 ani, poate să ducă la disfuncții tiroidiene, hipo sau hipertiroidie. Mai ales la cei vârstnici, cardiaci, pot apărea complicații grave, avertizează medicii.

Video:

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
faceti reclama acestei far macii. A platit?
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768