REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 3 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6871
20.4° Constanța Joi, 3 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6871
 

Fermierii din Constanța avertizează că intră în faliment dacă nu-şi vând produsele. Video

Fermierii din Constanța avertizează că intră în faliment dacă nu-şi vând produsele. Video

Georgiana BOGLEA 1 iunie 2024 | 00:00 2208

Fermierii și producătorii locali se plâng din ce în ce mai des că muncesc degeaba, iar din această cauză mulți au renunțat la activitate, în timp alții sunt la un pas să pună lacătul pe ușa afacerii, din cauza prețurilor mici cu care ajung să își vândă marfa. De exemplu, o mare problemă o reprezintă cultivarea castraveților, pe lângă alte legume, care ajung să fie vânduți chiar și cu 1 leu/kg de la producător, în timp ce în piețe sau supermarketuri ajung să fie vânduți chiar și cu 7.5 lei/kg.

Fermierii din Constanta avertizeaza ca intra in faliment daca nu-si vand produsele. Video

În ciuda faptului că fermierii și producătorii muncesc întreg sezonul din greu, eforturile acestora nu au dat roade mereu. Mai ales acum, într-un moment de criză economică... Aceștia ajung să vândă produsele chiar și cu 1 leu/kg, ceea ce nu le justifică nici măcar cheltuiala. De asemenea, nici clienții direcți sau intermediarii nu se înghesuie să cumpere, ceea ce îi determină să arunce marfa, dacă nu o dau la un preț de nimic.

Fermierii din Constanta avertizeaza ca intra in faliment daca nu-si vand produsele. VideoCastraveți 

Majoritatea producătorilor și fermierilor locali au rămas cu un gust amar și vor ajunge în curând să renunțe la afaceri dacă statul nu le oferă un ajutor, astfel încât să poată să scoată profit din munca lor, care și așa este una destul de grea.

Un fermier din Mereni vinde castraveții cu 4 lei, care ajung să se vândă în supermarket dublu

Un producător din localitatea Mereni, de exemplu, a declarat că are o producție destul de mică de castraveți ca și cantitate, pentru că nu are o suprafață mare pe care să o cultive. De asemenea, a precizat că dacă va ajunge să vândă marfa ca anul trecut, cu 1 leu/kg, ar însemna să intre în faliment.

Fermierii din Constanta avertizeaza ca intra in faliment daca nu-si vand produsele. VideoLegume

Eu nu am o suprafață mare încât să produc cantități mari de ordinul tonelor de castraveți. Momentan, scoatem o cantitate modică. Încă nu a început marele cules. Suntem la început și scoatem cantități mici. Ultima dată am vândut castraveții cu 4 lei/kg. Am văzut că în supermarket aceștia ajung cu prețul de 7 lei aproximativ, adică aproape dublu. Prețurile de la producător diferă. Sunt producători care scot recoltă de o tonă de castraveți pe zi, probabil că vând cu un preț mai mic. La 3-4 zile vând aproximativ 100 kg de castraveți. Clienți avem, dar prețul diferă în funcție de cantitate și de câți comercianți vin la piață. Dacă e marfă multă scade prețul. Acum e marfă puțină și de aia e și prețul așa de mare. În 2 săptămâni o să fie o jale totală pentru că o să apară mai mulți producători. Sper să nu ajung să dau castraveții cu 1 leu/kg sau cât au mai fost prețurile anul trecut că asta înseamnă faliment total. Piața face prețul. Sperăm să rămână un preț ridicat”, a declarat producătorul local, Radu Cosmin.

Un alt fermier, din Agigea, a renunțat anul acesta la afacere

Un alt fermier din localitatea Agigea a declarat că, din cauza prețurilor de nimic cu care a ajuns să își vândă legumele cultivate anul trecut, anul acesta a renunțat să mai cultive pentru că muncește degeaba. Ba chiar mai mult, acesta a fost nevoit să arunce o parte din producție și să o transforme în gunoi de grajd.

Fermierii din Constanta avertizeaza ca intra in faliment daca nu-si vand produsele. VideoLegume 

Din cauza prețurilor mici nu am mai pus anul ăsta legume. Anul trecut am avut tot felul de legume, cartofi, fasole, roșii, vinete etc și după ce că le vinzi greu, le vinzi și prost și pentru 10 hectare cultivate, am dat 120 de tone de gunoi de grajd. Am cultivat și pentru restaurant și pentru consum propriu și le mănânci cu plăcere pentru că au gust. Dar ce am reușit să vindem am vândut cu preț prost și anul ăsta m-am lipsit, n-am mai pus legume. Este primul an în care am renunțat total să mai punem legume pentru că nu reușeam să le vindem la un preț încât să ne scoatem măcar cheltuielile. De exemplu, cartofii i-am dat cu 1 leu/ kg. În următorii ani nu mai am de gând să mai cultiv legume doar dacă voi avea condiții propice pentru a cultiva la un preț bun. Anul ăsta am renunțat pentru că am zis că decât să muncesc degeaba, mai bine stau degeaba”, a declarat Gheorghe Lămureanu, fermier constănțean.

Fermierii din Constanta avertizeaza ca intra in faliment daca nu-si vand produsele. VideoLegume

Din păcate, statul nu-i ajută pe fermieri cât ar trebui, încurajând, astfel, afacerile retailerilor. Dacă nu se va schimba ceva, vom ajunge să consumăm numai legume din străinătate, tratate și mai puțin sănătoase.

Video

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Europa se asociaza intre ei si vand in cantitari mari la preturi bune catre hyper marketuri. Voi stati pe banii nostri si va plangeti, daca nu intelegeti cum functioneaza piata atunci va rog sa plecati la cules capsuni in Spania.
11
1
Hai sictir, faliment placut, stiti doar sa incasati subventii imorale din taxele noastre.
9
1
ciocul mic, la subventi! sa va vindem noi marfa? v-ati organizat, aveti magazine, a-ti sesizat despre mafia pietelor?
10
1
Reinfintarea aprozarelor de pe vremuri
10
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515