REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
30.4° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto s-a deschis cu cel mai recent lungmetraj al regizorului Hayao Miyazaki

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto s-a deschis cu cel mai recent lungmetraj al regizorului Hayao Miyazaki

A.F. 9 septembrie 2023 | 00:00 246

Cel mai mare festival cinematografic din America de Nord s-a deschis joi seară la Toronto, în pofida celor două greve care paralizează industria de la Hollywood, cu o peliculă care va fi cel mai probabil ultimul lungmetraj al regizorului japonez Hayao Miyazaki, informează AFP.

Festivalul International de Film de la Toronto s-a deschis cu cel mai recent lungmetraj al regizorului Hayao Miyazaki

Organizatorii evenimentului, considerat o trambulină pentru numeroase filme care sunt apoi premiate la gala Oscar, finalizau o serie de premiere, de gale şi de emisiuni televizate în momentul în care actorii hollywoodieni au decis să intre în grevă.

CEO-ul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) - care difuzează pelicule din zeci de ţări - consideră că dimensiunea mondială a programului din acest an şi capacitatea cineaştilor şi a actorilor de a promova filme independente, chiar şi în plină grevă, stau mărturie pentru "forţa cinematografiei din acest moment".

"Am avut nevoie de câteva săptămâni pentru a înţelege cu adevărat specificul şi detaliile legate de felul în care ar trebui să ne comportăm în timpul unui festival afectat de o grevă, dar s-a dovedit că vom avea mulţi artişti talentaţi pe covorul roşu", a declarat CEO-ul Cameron Bailey.

Printre personalităţile aşteptate în cel mai mare oraş al Canadei în cadrul acestui festival, care se va desfăşura până pe 17 septembrie, figurează actorii Patricia Arquette, Taika Waititi, Anna Kendrick şi Ethan Hawke, în contextul în care ei au trecut în spatele camerelor de filmat în calitate de regizori.

Festivalul International de Film de la Toronto s-a deschis cu cel mai recent lungmetraj al regizorului Hayao Miyazaki

Cineastul francez Ladj Ly va prezenta "Les Indesirables", un film despre comunităţile marginalizate de la periferia pariziană, ce va fi lansat la patru ani după primul său lungmetraj, "Les Miserables", care a fost nominalizat la premiile Oscar.

Premiera internaţională a filmului "The Holdovers", regizat de Alexander Payne, face parte din program. Această producţie cinematografică prezintă povestea unui profesor (interpretat de Paul Giamatti) responsabil cu supravegherea elevilor dintr-un internat care nu pot să meargă la familiile lor în timpul vacanţei de Crăciun.

Starul pop Lil Nas X va fi prezent pe covoru roşu pentru a lansa documentarul "Lil Nas X: Long Live Montero", unul dintre numeroasele filme muzicale de pe afişul festivalului, alături de premiera mondială a producţiei "In Restless Dreams: The Music of Paul Simon".

Cea mai importantă proiecţie de joi seară a fost cea a peliculei "The Boy and the Heron", primul lungmetraj regizat de Hayao Miyazaki după un deceniu - şi probabil ultimul său film realizat pentru celebrul Studio Ghibli, la vârsta de 82 de ani.

Acest film semi-autobiografic, lansat în Japonia în luna iulie, prezintă povestea tânărului Mahito în timp ce este afectat de ororile celui de-Al Doilea Război Mondial şi de moartea mamei sale. După ce a întâlnit un stârc cenuşiu, Mahito porneşte în căutarea acestuia într-o lume a fanteziei plină de culoare.

"Este un film pe care suntem deosebit de încântaţi să îl prezentăm aici. (Hayao Miyazaki) este unul dintre cei mai mari artişti ai cinematografiei şi ar putea fi ultimul său film", a subliniat Cameron Bailey, citează Agerpres.

Seara de joi a fost marcată şi de debuturile în calitate de regizoare ale actriţelor Patricia Arquette, cu filmul "Gonzo Girl", şi Kristin Scott Thomas, cu producţia "North Star".

Festivalul International de Film de la Toronto s-a deschis cu cel mai recent lungmetraj al regizorului Hayao Miyazaki

Patricia Arquette va primi duminică şi un premiu care subliniază statutul ei de artistă de prim rang în cadrul industriei de profil, "care sfidează constant convenţiile şi aduce în atenţie discursurile despre echitatea salarială", a precizat CEO-ul festivalului canadian.

Barometru al Oscarurilor

Alături de Veneţia şi Telluride, Toronto reprezintă o etapă cheie în programul festivalurilor de toamnă, unde numeroşi pretendenţi la recompensele supreme americane îşi prezintă cele mai noi filme în cadrul unor premiere gândite în cele mai mici detalii.

Premiul Publicului de la TIFF s-a impus în ultimii ani ca un barometru important în cursa pentru premiile Oscar: doi dintre câştigătorii săi, "Nomadland" şi "Green Book", au câştigat apoi premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj după ce s-au remarcat mai întâi la Toronto.

Vineri va avea loc premiera filmului "Dumb Money", cu Seth Rogen şi Paul Dano, ce prezintă "rebeliunea" miilor de mici întreprinzători care au făcut tranzacţii la bursă în 2021 pentru a creşte valoarea acţiunilor deţinute de retailerul de jocuri video GameStop cu scopul de a contracara fondurile de investiţii care pariau pe falimentul acestuia.

Festivalul International de Film de la Toronto s-a deschis cu cel mai recent lungmetraj al regizorului Hayao Miyazaki

Sâmbătă, Robert De Niro va putea fi văzut în "Ezra", în care joacă rolul unui tată al cărui fiu revine în casa părintească după eşecul carierei şi căsniciei sale.

Festivalul canadian are în program şi alte premiere mondiale, precum comedia sportivă "Next Goal Wins", regizată de Taika Waititi, şi "Knox Goes Away", regizată de Michael Keaton şi în care rolul principal este jucat de Al Pacino.

Festivalul de la Toronto se desfăşoară într-o perioadă în care actorii şi scenariştii hollywoodieni au declanşat o grevă comună, pentru a le cere marilor studiouri şi platforme de streaming salarii şi condiţii de muncă mai bune.

Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA) le interzice membrilor săi să participe la evenimente de promovare a filmelor în timpul grevei.

Câteva derogări au fost totuşi acordate în anumite cazuri. De altfel, filmele proiectate la Toronto nu sunt vizate de grevele de la Hollywood, întrucât au fost produse în manieră independentă sau în virtutea unor colaborări internaţionale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768