REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Fetiţă de 3 ani, cu tumoră cerebrală de mari dimensiuni, salvată de neurochirurgii ieşeni

Fetiţă de 3 ani, cu tumoră cerebrală de mari dimensiuni, salvată de neurochirurgii ieşeni

A.F. 8 februarie 2024 | 00:00 216

O echipă medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi a reuşit să salveze viaţa unei fetiţe de numai trei ani, din Botoşani, diagnosticată cu o tumoare de mari dimensiuni care se afla într-o zonă a creierului cu funcţii vitale pentru respiraţie şi inimă.

Fetita de 3 ani, cu tumora cerebrala de mari dimensiuni, salvata de neurochirurgii ieseni

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, dr Lucian Eva, a declarat că acest caz extrem de dificil a prezentat provocări semnificative deoarece copila avea şi o răceală puternică la plămâni.

"Pacienta în vârstă de trei ani a fost transferată de la Botoşani, cu simptome de hipertensiune intracraniană. Ea acuza dureri de cap severe, însoţite de vărsături şi tulburări de vedere de ceva timp. La clinica noastră a fost diagnosticată cu o tumoră la nivelul trunchiului cerebral. Aceste tumori sunt destul de rare şi afectează în principal copiii, deoarece se dezvoltă din resturi embrionare în timpul dezvoltării intrauterine", a explicat dr. Lucian Eva.

Intervenţia chirurgicală a fost una complexă, iar pregătirea preoperatorie a durat ceva timp, deoarece fetiţa avea şi o bronhopneumonie care a trebuit tratată înainte de operaţie.

"A existat un moment în care echipa medicală a fost foarte stresată, deoarece infecţia pulmonară putea pune în pericol operaţia. După stabilizarea stării pulmonare am efectuat intervenţia chirurgicală, dar tumora era extinsă din trunchiul cerebral până la nivelul celei de-a cincea vertebre cervicale, ceea ce a făcut rezecţia să fie dificilă şi delicată. Tumora se afla într-o zonă a creierului cu funcţii vitale, cum ar fi controlul respiraţiei şi al inimii, ceea ce a crescut gradul de dificultate al intervenţiei. Orice daună la aceste tracturi nervoase ar fi putut avea consecinţe catastrofale. Aproximativ 80% din tumoare a fost îndepărtată. Cu un tratament oncologic corespunzător există şanse mari de supravieţuire pentru fetiţă. Faptul că nu a rămas cu deficite neurologice este o veste extraordinară", a explicat dr. Eva, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510