REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° ConstanÈ›a Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° ConstanÈ›a Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Fiica lui Dănuț Moisoiu cere retrocedarea unor terenuri din Năvodari, după ce a fost expropriată de Matei!

Fiica lui Dănuț Moisoiu cere retrocedarea unor terenuri din Năvodari, după ce a fost expropriată de Matei!

Mirela PASCAL 21 decembrie 2023 | 00:00 5891

O hotărâre de Consiliu Local din Năvodari dă bătăi de cap actualei administraÈ›ii. Vorbim despre H.C.L. nr. 320/20.12.2011 referitoare la declanÈ™area procedurii de expropriere pentru imobilele situate în Năvodari, pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de intens local „Amenajarea malului Mării Negre în zona de litoral a oraÈ™ului Năvodari - Dezvoltarea infrastructurii de turism È™i utilitate publică“. Printre persoanele care au fost afectate de coridorul de expropriere se află È™i fiica regretatului DănuÈ› Moisoiu, fost consilier local municipal, împreună cu soÈ›ul său, de la care au fost expropriate două suprafeÈ›e de teren. La mai bine de 11 ani de la hotărârea cu pricina, Moisoiu cere retrocedarea terenului. Este greu să o obÈ›ină, în condiÈ›iile în care a intrat în posesia despăgubirilor.

Fiica lui Danut Moisoiu cere retrocedarea unor terenuri din Navodari, dupa ce a fost expropriata de Matei!Dănuț Moisoiu

De altfel, pe acest aspect mizează È™i Primăria Năvodari, chemată la bară de Moisoiu-Anastasiu Maria-Emilia. Dar, haideÈ›i să o luăm cu începutul. În 2005 a dobândit în proprietate împreună cu soÈ›ul său dreptul de proprietate asupra unui teren situat în intravilanul oraÈ™ului Năvodari, str. DC86, în suprafață de 1.854,37 m.p., precum ÅŸi suprafaÅ£a indiviză de 276 m.p. dintr-o alee de acces.

Fiica lui Danut Moisoiu cere retrocedarea unor terenuri din Navodari, dupa ce a fost expropriata de Matei!Nicolae Matei

Prin dispoziÈ›ia nr. 1046/20.08.2012 emisă de Primăria OraÈ™ului Năvodari, pe vremea fostului primar Nicolae Matei, s-a dispus exproprierea imobilului teren în suprafață de 312 m.p., situat în Năvodari, (DC86), pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării lucrării „Amenajarea malului Mării Negre în zona de litoral a OraÈ™ului Năvodari - Dezvoltarea infrastructurii de turism de utilitate publică“. Proiectul avea, la acea dată, o valoare de 25 de milioane de lei.

Fiica lui Danut Moisoiu cere retrocedarea unor terenuri din Navodari, dupa ce a fost expropriata de Matei!proiectul Amenajarea malului Mării Negre în zona de litoral a OraÈ™ului Năvodari-Dezvoltarea infrastructurii de turism de utilitate publică

Pentru imobilul expropriat s-a stabilit ca justa despăgubire suma de 54.175,68 lei, conform Raportului de evaluare întocmit de o societate comercială È™i însuÈ™it de Consiliul Local Năvodari prin H.C.L. nr. 61/21.03.2012. Totodată, s-a dispus È™i exproprierea imobilului teren în suprafață de 79 m.p., situat în Năvodari,  pentru aceeaÈ™i cauză de utilitate publică. Această despăgubire nu a fost achitată, iar terenul expropriat nu a fost afectat de lucrarea de interes local.

Moisoiu a cerut modificarea deciziilor de expropriere, excluderea imobilelor din lista proprietarilor expropriaÈ›i È™i dezmembrarea acestor terenuri în vederea restituirii. Astfel, arată reclamanta, potrivit art. 35 din Legea nr. 33/1994, admiterea cererii de retrocedare este condiÈ›ionată de îndeplinirea cumulativă a două condiÈ›ii, respectiv:  trecerea unui termen de un an în care bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat È™i să nu fi intervenit o nouă declarare a utilității publice.

Primăria a arătat în instanță că prin H.C.L. nr. 320/20.12.2011 referitor la declanÈ™area procedurii de expropriere pentru imobilele situate în Năvodari, pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de intens local „Amenajarea malului Mării Negre în zona de litoral a oraÈ™ului Năvodari - Dezvoltarea infrastructurii de turism È™i utilitate publică“ s-a aprobat coridorul de expropriere conform documentaÈ›iilor topografice, fiind aprobată totodată declanÈ™area procedurii de expropriere pentru imobilele situate în Năvodari, în suprafață totală de 2.703 m.p., imobile ce fac parte din coridorul de expropriere pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes local.

Fiica lui Danut Moisoiu cere retrocedarea unor terenuri din Navodari, dupa ce a fost expropriata de Matei!Moisoiu, expropriată

Astfel, printre persoanele care au fost afectate de coridorul de expropriere se află È™i reclamanta împreună cu soÈ›ul său, de la care au fost expropriate două suprafeÈ›e de teren, după cum urmează: terenul în suprafață de 312 m.p. situat în Năvodari, pentru care s-a acordat o despăgubire de 54.175,68 lei, conform DispoziÈ›iei nr. 21/27.09.2012 È™i terenul în suprafață indiviză de 79 m.p., reprezentând cota de 1/4 din aleea de acces, a cărui expropriere s-a dispus prin DispoziÅ£ia nr. 1047/20.08.2012 emisă de Primăria OraÅŸului Năvodari, fiind acordată o despăgubire în sumă de 3.429,39 lei, în baza DispoziÈ›iei nr. 22/27.09.2012.

Fiica lui Danut Moisoiu cere retrocedarea unor terenuri din Navodari, dupa ce a fost expropriata de Matei!hotărârea de CL Năvodari

În condiÈ›iile în care Moisoiu a ales să încaseze contravaloarea terenului care a intrat în proprietatea oraÈ™ului Năvodari în calitate de expropriator, indiferent de împrejurarea că terenul a fost sau nu folosit în scopul pentru care a fost expropriat, retrocedarea nu mai poate fi  realizată decât cu restituirea sumelor încasate de către expropriat, situaÈ›ie care nu are o reglementare juridică.

Acțiune respinsă

Probabil pe aceeaÈ™i premisă au mers È™i judecătorii, care au respins, în iunie 2023, acÈ›iunea lui Moisoiu. Fiica fostului consilier local a formulat apel, în septembrie, iar pe 20 decembrie, Curtea de Apel i-a admis acÈ›iunea.

Fiica a moștenit afacerile tatălui

După ce fostul consilier municipal DănuÈ› Moisoiu a murit, în 2021, afacerile au fost preluate de moÈ™tenitori, copii È™i soÈ›ie, însă constatăm că niciuna dintre societăți nu mai are profit, iar datoriile sunt de ordinul milioanelor. Inclusiv societatea care vrea să ridice un complex imobiliar pe malul Lacului Siutghiol, dar nu poate, pentru că DirecÈ›ia de Cultură nu-i dă avizul. Despre SCIM SA, de exemplu, se È™tie că se află în insolvență. La fel È™i SCIM General, o altă firmă controlată, prin SCIM SA, de familia Moisoiu. Din cauza datoriilor, lichidatorul judiciar a scos la licitaÈ›ie, în trecut, sediul de pe strada Viforului cu aproximativ 300.000 de euro. În 2021, SCIM General avea cifra de afaceri 0 È™i datorii de 5 132 696. În ceea ce priveÈ™te SCIM SA, anul trecut a avut cifra de afaceri de È™i datorii de 9 434 348 lei. Nici firma ROS CON SRL, prin intermediul căreia funcÈ›ionează hotelul Hera, de la Predeal, nu mai are profit. DeÈ›inută în proporÈ›ie de 80% de soÈ›ia lui DănuÈ› Moisoiu, Maria Emilia, de Dobrea Marin È™i fiul lui Moisoiu, Bogdan, fiecare cu câte 10 % din acÈ›iuni, a avut anul trecut cifra de afaceri de 1.692.062 lei, profit pe minus È™i datorii de 1.054.634 lei.

Notre Dame Parfum SRL, firmă care se ocupă cu comerÈ›ul cu amănuntul, a avut cifra de afaceri de doar profitul pe minus È™i datorii de 172.756 lei, în timp ce societatea Construct Cons Steel avea în 2020 datorii de 23 374 707 lei.

Și firma în care Moisoiu e asociat cu fiul lui Corneliu Idu are probleme! În Ametist Euro SRL, Bogdan Moisoiu este asociat cu fiul lui Cornel Idu, Bogdan, Anul trecut societatea având cifra de afaceri de 868.150 lei, profit pe minus È™i datorii de 430.690 lei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Secatura de Moisoiu
4
0
Când aveam atâtea proprietăți după '89 ,mai smecherilor?Vi le au lăsat neamurile voastre alea bogate,înainte de a-l doilea război mondial?Nu vă apărau pe voi mă, își apărau sărăcia și neamul.Si nu făceați parte din cele zise. SCÂRBE temporare.
3
0
Au preluat hotiile si spera sa mearga. Mmmwie !!! In special mortului hot .
6
0
la fel ca toti "marii oameni de afaceri" , ce cerseau si cersesc respect, praful sa ales de afacerile lui moisoiu. terenul era o balta, asanata de construirea canalului.
8
1

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677