REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.7° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
31.7° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Filipescu: Seceta își arată colții și la început de 2023

Filipescu: Seceta își arată colții și la început de 2023

Victor ROTARU 2 ianuarie 2023 | 00:00 1420

Sectorul agricol a fost devastat anul acesta de secetă dar și de creșteri ale prețurilor, fiind un an plin de provocări. Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a declarat în repetate rânduri pentru Replica de Constanța faptul că agricultura este singurul domeniu în care prețurile sunt cu 200-300% mai mari față de anul 2021.

Anul 2022 a fost un an plin de provocări în sectorul agricol. Pe lângă seceta pedologică care afectează de ceva ani producția agricolă în România, dar mai ales în Dobrogea, prețurile au fost cu 200-300% mai mari față de anul 2021. Contactat telefonic de către reporterii de la Replica, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, a declarat cât de mult afectează agricultura vremea neobișnuit de caldă din ultima perioada: „Se preconizează o lipsă de precipitații în perioada următoare. Planta a pornit în vegetație puternic, și trebuie oprită din creștere în eventualitatea apariției unor perioade în care va scădea temperatura. Vremea din ultima perioadă conduce la o scădere a producției de 10%, dacă va fi doar atât, dar nouă ne este teamă de vremea din primăvara anului următor.

„Va fi un an al marilor provocări în agricultură”

Agricultura românească nu duce o viață prea bună în ultimii ani, existând o secetă pedologică ce se manifestă de ani bun de zile și care pare că nu va persevera și în viitor: „A fost un an cu mari provocări, așa cum cred că va fi mulți ani de acum în agricultura constănțeană, din Dobrogea, pentru că acea secetă pedoligică care se manifestă de vreo 7-8 ani de zile, își arată colții și în acest sfârșit de an 2022 și începutul lui 2023. Este clar că în lipsa irigațiilor, ceea ce spunem de peste 3 ani de zile, va fi din ce în ce mai greu să se facă agricultură în Dobrogea. Urmează un an 2023 cu 2 mari provocări, una legată de climă, precipitații, și a doua din punct de vedere al condiționalităților de mediu care sunt prevăzute în noul plan național strategic. Fermierii, pentru a beneficia de acea subvenție vor trebui să îndeplinească noi criterii privind protecția mediului, lucruri care vor afecta tehnologia cu care erau obișnuit fermierul român, și aici vorbim de la utilaje, la modul în care se asigură rotația culturilor, modul în care se pregătesc lucrările pentru culturile de primăvară, dar și cele de toamnă. Sunt niște lucruri la care va trebui să fim foarte atenți și la care așteptăm în continuare detalii din partea ministerului Agriculturii pentru a ne explică cum vom putea respecta toate aceste cerințe care au fost introduse în planul național strategic. Va fi un an al marilor provocări în agricultura română.” a mai declarat Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Filipescule lasa ne ba. Lasa ne ba ca sunteti partasi la jaful din agricultura. Sistemul de irigatii a fost distrus cu complicitatea voastra, marii arendasi. Ce ati facut pt a preintampina acest lucru?nimic.ati cumparat de la hoti tevile de irigat pompele din statiile de pompare samd. Mai dute n mm de pui de securist.
4
0
Dobrogea a fost amenajata pentru irigatii 80%, sau disistrus ...cu spor 70 % din ele ! ca multe ...bunuri in tara, si azi o dam in ...bara !
7
0
Sunt niste piedici puse romanului ca sa poata cumpara strainii tot pamantul romanesc
6
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436