REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
30.2° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Filmul „Libertate“ deschide ediţia 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

Filmul „Libertate“ deschide ediţia 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

A.F. 20 mai 2024 | 00:00 103

''Un adevărat tur de forţă al cinematografiei româneşti în Israel'' - astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel mai important din calendarul reprezentanţei ICR pe anul 2024, la deschiderea oficială a Festivalului Filmului Românesc din Israel, care a avut loc în sala mare, arhiplină, a Cinematecii Tel Aviv, în seara zilei de 15 mai 2024. Martin Salamon a amintit faptul că ICR Tel Aviv împlineşte, în acest an, două decenii de la înfiinţare, iar Festivalul Filmului Românesc este unul dintre cele mai de succes evenimente recurente organizate de această reprezentanţă pe parcursul celor douăzeci de ani de existenţă.

Filmul „Libertate“ deschide editia 2024 a Festivalului de Film Romanesc in Israelfoto: ICR Tel Aviv

Potrivit unui comunicat de presă al ICR Tel Aviv, directorul acestuia a reamintit că ediţia din acest an a Festivalului este una reprogramată, cea din 2023 fiind anulată în ultimul moment, ca urmare a izbucnirii războiului, după atacul terorist din 7 octombrie, asupra aşezărilor israeliene din apropierea Fâşiei Gaza. Ajustat cu noi apariţii cinematografice, Festivalul Filmului Românesc - 2024 aduce în faţa publicului cinefil israelian nouă filme, proiectate timp de câteva săptămâni în opt cinemateci din Israel, printre care cinematecile din Sderot şi - în premieră - Ofakim, aflate printre localităţile ale căror locuitori au avut cel mai mult de suferit în 7 octombrie 2023 şi după aceea, fiind şi evacuaţi temporar.

"În pofida (sau poate şi datorită) situaţiei de război, publicul israelian este şi mai însetat acum de cultură, ca o formă de escapism. Noi, Institutul Cultural Român, venim în întâmpinarea acestei dorinţe a israelienilor de a înlocui trista realitate de zi cu zi, cu frumuseţea artei" - a explicat Martin Salamon, mulţumind curatoarei Festivalului, criticul de film israelian Iris Lackner, pentru fructuoasa colaborare.

"Cinematografia românească continuă să genereze interes global atât cu ocazia marilor festivaluri, cât şi în rândul cinefililor, care aşteaptă cu nerăbdare poveştile, interpretările vizuale şi marii actori veniţi din ţara de origine. Cineaştii români au decis să ignore trecutul lor colectiv şi efectele pe care diferitele regimuri le-au avut asupra societăţii, dar nu renunţă nici la reflectarea unei imagini contemporane realiste despre oameni şi locuri. Pentru ediţia din 2024 am ales filme care reprezintă oglindiri diferite ale comportamentului uman, compasiune alături de spiritul de luptă, oameni simpli alături de diverse figuri eroice" - a subliniat Iris Lackner, la evenimentul de deschidere.

Filmul „Libertate“ deschide editia 2024 a Festivalului de Film Romanesc in Israelfoto: ICR Tel Aviv

Potrivit ambasadorului României în Statul Israel, Radu Ioanid, sunt multe lecţii de învăţat din filmul de deschidere al Festivalului, Libertate (regia: Tudor Giurgiu). "Prima ar fi că liderii nu ar trebui să aducă poporul la capătul răbdării, pentru că oamenii se vor revolta şi vor lupta pentru libertatea lor" - a explicat Radu Ioanid. Filmul are ca subiect căderea regimului comunist din România, dar invită spectatorii să se gândească la modul în care societatea se confruntă cu întrebările rămase fără răspuns în urma unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria recentă.

"Deşi comunismul şi revoluţia română pot părea un alt capitol de istorie, acesta este un film şi pentru generaţiile născute ulterior. Astfel de episoade au un impact asupra prezentului, deoarece de multe ori discursul radical, antisemit şi xenofob, reabilitarea criminalilor de război şi a figurilor controversate tind să revină atât în mass-media, cât şi în politica şi conştiinţa colectivă de astăzi" - a adăugat ambasadorul României în Statul Israel, subliniind că în momentele dificile prin care trece societatea israeliană, Festivalul Filmului Românesc, un eveniment de tradiţie în Israel, creează o punte între cele două ţări.

În cadrul ediţiei 2024 a Festivalului Filmului Românesc în Israel publicul israelian poate viziona filmele Libertate, regia Tudor Giurgiu; Capra cu trei iezi, regia Victor Canache; Spioni de ocazie, regia Oana Giurgiu; Oameni de treabă, regia Paul Negoescu; Scara, regia Vlad Păunescu; Neidentificat, regia Bogdan George Apetri; Balaur, regia Octav Chelaru; Carbon, regia Ion Borş; Băieţii buni ajung în rai, regia Radu Potcoavă prezentate la cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Herzliya, Rosh Pinna, Sderot şi Ofakim, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rusine, Israelul omoara si agreseaza mii de palestinieni si voi va duceti acolo.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436