REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
5.4° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Filmul eliminării liderulului Hamas, Yahya Sinwar, creierul atentatelor din 7 octombrie 2023

Filmul eliminării liderulului Hamas, Yahya Sinwar, creierul atentatelor din 7 octombrie 2023

Mirela PASCAL, A.F. 18 octombrie 2024 | 00:00 897

Israelul l-a ucis pe liderul Hamas şi creierul atacurilor din 7 octombrie, Yahya Sinwar, cel mai căutat om în ofensiva Israelului în interiorul Fâşiei Gaza, a anunţat postul de radio al armatei israeliene - transmite EFE. Anunțul a fost făcut de ministrul israelian de Externe, Israel Katz, joi seară. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, al rândul său, că moartea liderului Hamas oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, Netanyahu avertizat că războiul din Gaza nu s-a încheiat şi că Israelul va continua până când ostaticii se vor întoarce acasă, relatează The Times of Israel.

Filmul eliminarii liderulului Hamas, Yahya Sinwar, creierul atentatelor din 7 octombrie 2023Yahya Sinwar

Moartea lui Sinwar a survenit în luptele dintre trupele de infanterie şi miliţienii Hamas în timpul unei patrule de rutină, la Rafah, extremitatea sudică a Fâşiei, a relatat presa israeliană, citând surse militare. Sinwar este considerat artizanul atacurilor transfrontaliere de la 7 octombrie 2023, soldate cu 1.200 de morți în Israel și cu răpirea a 251 de oameni, ținuți ostatici și folosiți gruparea sunnită ca monedă de schimb.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi seara că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu. Cu toate aceste, Netanyahu avertizat că războiul din Gaza nu s-a încheiat şi că Israelul va continua până când ostaticii se vor întoarce acasă, relatează The Times of Israel. „Cel care a comis cel mai rău masacru din istoria poporului nostru de la Holocaust, ucigașul în masă care a ucis mii de israelieni, a răpit sute de poporul nostru, a fost eliminat astăzi de eroicii noștri soldați. Astăzi, așa cum am promis că vom face, am reglat conturile. Astăzi răul a primit o lovitură, dar sarcina noastră nu a fost încă încheiată”, a spus Netanyahu într-o declaraţie video înregistrată.

Dragelor familii ale ostaticilor, le spun: acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forţa până când toţi cei dragi vouă, cei dragi nouă, vor fi acasă. Aceasta este obligația noastră supremă. Este obligația mea supremă”, le-a spus premierul israelian „Hamas nu va mai conduce Gaza”, a promis Netanyahu. „Acesta este începutul zilei de după Hamas şi aceasta este o oportunitate pentru voi, locuitorii din Gaza, de a vă elibera în sfârşit de tirania sa”, a afirmat Netanyahu, adresându-se apoi civililor din Gaza. „Sinwar v-a ruinat viaţa. El v-a spus că este un leu, dar în realitate se ascundea într-o vizuină întunecată. Şi a fost ucis când a fugit în panică de soldaţii noştri”, le-a spus Netanyahu.

Teroriştilor Hamas le spun: liderii voştri fug şi vor fi eliminaţi. Tuturor celor care deţin ostatici li se va permite să trăiască dacă depun armele şi îşi eliberează prizonierii. Şi în acelaşi timp spun: oricine le face rău ostaticilor noştri, va avea sânge pe frunte. Vom ajunge la o socoteală cu el”, a ameninţat premierul.

Netanyahu a subliniat că eliberarea ostaticilor apropie sfârşitul războiului.

Filmul eliminarii liderulului Hamas, Yahya Sinwar, creierul atentatelor din 7 octombrie 2023sursa foto: Mohammed Abed

Adresându-se apoi naţiunilor din Orientul Mijlociu, Netanyahu a spus că există „o mare oportunitate de a opri axa răului (Iranul şi aliaţii lui - n.r.) şi de a crea un viitor diferit”. Reglându-şi apoi conturile cu criticii, Netanyahu a spus că uciderea lui Sinwar arată clar celor din Israel şi din străinătate de ce guvernul său a insistat să continue războiul. Iată „ce ce am insistat, în faţa tuturor presiunilor, să intrăm în Rafah, bastionul fortificat al Hamas, unde s-au ascuns Sinwar şi mulţi dintre ucigaşi”, a punctat el.

Cu toate acestea, a avertizat Netanyahu, războiul nu s-a încheiat încă.

Ministrul israelian al Apărării cere luptătorilor Hamas să elibereze ostaticii și să se predea, după moartea lui Yahya Sinwar

Ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a făcut apel la combatanții Hamas să elibereze ostaticii și să se predea, în eliminării de către IDF a liderului grupării teroriste, Yahya Sinwar. „Statul Israel și-a făcut dreptate prin eliminarea lui Yahya Sinwar, un ucigaș și un terorist josnic. El a fost mintea criminală care a planificat și a executat (masacrul) din 7 octombrie, în timpul căruia au fost uciși mulți israelieni nevinovați (...) Eliminarea lui Sinwar se alătură unei lungi serii, de la (liderul Hezbollah, Hassan) Nasrallah, la șeful militar al Hamas, Mohammed Deif și mulți alți teroriști. Ne vom urmări și ne vom elimina (toți) dușmanii (...) Este, de asemenea, un mesaj clar pentru locuitorii din Gaza. Omul care a adus dezastru și moarte în Fâșia Gaza, omul care v-a făcut să suferiți ca urmare a acțiunilor sale criminale și-a găsit sfârșitul. Este timpul să eliberați ostaticii, (iar pentru cei implicați în lupte) să ridicați mâinile și să vă predați“, a comunicat ministrul israelian.

Yahya Sinwar ar fi fost ucis miercuri, iar IDF n-au știut pe moment pe cine au lichidat

Postul TV Channel 12 relatează că uciderea lui Sinwar s-a petrecut miercuri, iar trupele IDF care operau în zonă nu știau că liderul Hamas se afla acolo. Conform sursei citate, soldații israelieni au observat mai mulți combatanți Hamas intrând într-o clădire. Responsabilii IDF au ordonat o lovitură împotriva acesteia, în urma căreia clădirea s-a prăbușit. Ulterior, militarii israelieni au inspectat locul loviturii și au realizat că unul dintre teroriștii uciși „semăna foarte mult cu Sinwar“. Cadavrul era echipat cu o vestă cu grenade, potrivit Channel 12.

Lideri occidentali salută eliminarea lui Yahya Sinwar şi speră într-o încetare a focului

Lideri politici occidentali au reacţionat la eliminarea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, exprimându-şi speranţa că se va ajunge cât mai rapid la o încetare a focului în Fâşia Gaza şi în regiune, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Filmul eliminarii liderulului Hamas, Yahya Sinwar, creierul atentatelor din 7 octombrie 2023

„Acum că testele ADN au confirmat faptul că Yahya Sinwar este mort, aceasta este o zi bună pentru Israel, pentru SUA şi pentru lume”, a declarat preşedintele american Joe Biden.

Filmul eliminarii liderulului Hamas, Yahya Sinwar, creierul atentatelor din 7 octombrie 2023Joe Biden

El a apreciat că obstacolul reprezentat de Yahya Sinwar „nu mai există”, dar a precizat că rămân multe de făcut. „Voi discuta cu premierul Netanyahu şi cu alţi lideri israelieni pentru a-i felicita, pentru a discuta despre modalităţile de a-i aduce pe ostatici acasă la familiile lor şi de a pune capăt acestui război, care a cauzat atât de multă suferinţă unor oameni nevinovaţi”, a afirmat liderul american.

Filmul eliminarii liderulului Hamas, Yahya Sinwar, creierul atentatelor din 7 octombrie 2023Emmanuel Macron

Şeful statului francez Emmanuel Macron a anunţat că Parisul cere eliberarea „tuturor ostaticilor încă deţinuţi de Hamas”. „Yahya Sinwar era principalul responsabil al atacurilor teroriste şi al actelor barbare din 7 octombrie 2023. Mă gândesc cu emoţie la acea zi, la victime, dintre care 48 erau compatrioţi de-ai noştri, şi la cei dragi lor. Franţa cere eliberarea tuturor ostaticilor încă deţinuţi de Hamas“, a scris Macron pe platforma X.

Yahya Sinwar era considerat creierul atacurilor teroriste

Militant radical, Yahya Sinwar (61 de ani) era considerat creierul atacurilor teroriste din 7 octombrie 2023 din sudul Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, iar alte 250 au fost răpite, ceea ce a făcut din el cel mai căutat om de Israel de atunci.

Născut într-o tabără de refugiaţi din oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza, Sinwar a fost ales liderul din Gaza al Hamas în 2017, câştigându-şi reputaţia de cel mai mare duşman al Israelului. Pe 6 august – în urma asasinării la Teheran, în 31 iulie, a şefului biroului politic de atunci, Ismail Haniyeh – a fost ales în funcţia supremă în structura organizaţională a grupării islamiste palestiniene.

În zorii zilei de 7 octombrie 2023, comandouri ale Hamas au intrat în sudul Israelului, unde au ucis 1.205 de persoane, în cea mai mare parte civili. Alte 251 de persoane au fost răpite de militanţii Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
kill the jew
0
1
m**e israel
1
3
Sa dea Dumnezeu sa ne scape de viermii astia de jidani care omoara copii in Palestina. ONU se face ca nu vede. SA ne pisam si pe ei. Nato, organizatia terorist vrea resursele de 12 mii de miliarde din statul fantoma ukraina, la baza tuturor nenorocirilor stau jidanii. daca in Romania cineva sustine avortul sau homosexualitatea aia trebuiesc executati sumar
0
3
Sunt sigur ca tu esti jidan. taci dreacu din gura. ati omorat copii in gaza
0
2
Capul șarpelui este mort! Bravo!
4
2
Oricum evreii mint de rup,nu au teritoriul lor,tara lor,,locul luat cu japca unde momentan au granițele.nu o să îi mai sprijine nimeni
2
7
Si eu credeam ca totul a fost o facatura pentru ca evreii sa atace justificat fasia Gaza
0
8

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677