REPLICA ONLINE CONSTANTA

27° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
27° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Finlanda va merge înainte cu aderarea la NATO, dacă Turcia o acceptă, dar o refuză pe cea a Suediei

Finlanda va merge înainte cu aderarea la NATO, dacă Turcia o acceptă, dar o refuză pe cea a Suediei

Valentina CAMARA 20 februarie 2023 | 00:00 670

Soarta aderării la NATO a Finlandei „este în mâinile Turciei”, a declarat președintele Finlandei, Sauli Niinisto, după ce parlamentul țării s-a pus de acord să ratifice tratatele fondatoare ale alianței în data de 28 februarie, relatează Reuters. Președintele finlandez a spus și că țara sa va merge înainte cu aderarea, în cazul în care Turcia să hotărăște să i-o aprobe, dar să continue blocajul față de Suedia.

Finlanda va merge inainte cu aderarea la NATO, daca Turcia o accepta, dar o refuza pe cea a Suediei

Parlamentul finlandezul a decis, că va supune votului legislația necesară pentru ca țara să devină membră a NATO în data de 28 februarie. Este de așteptat că votul va fi unul pozitiv în condițiile în care există o majoritate stabilă pro-aderare.

„Este o expresie a voinței noastre. Poziția Turciei față de noi este în mod exclusiv în mâinile Turciei”, a declarat Niinisto. Procedura din legislativul de la Helsinki va aduce Finlanda cu un pas mai aproape de aderare, înaintea Suediei.

Niinisto a mai spus că Finlanda va merge înaintea cu aderarea chiar dacă Turcia va continua să blocheze Suedia.

„Nu vrem și nici nu putem să ne retragem cererea de aderare”, a mai spus președintele finlandez.

Finlanda și Suedia mai au nevoie de ratificarea a doua state-membre ale NATO pentru a putea adera – Ungaria și Turcia. Guvernul ungar a precizat, anterior, că va ratifica documentele în sesiunea parlamentară din 2023.

„Obiectivul este ca procesul legislativ național necesar pentru aderarea la NATO să fie încheiat în timpul acestei legislaturi”, a spus șeful de comisie parlamntară Jussi Halla-aho.

Anterior, tensiunile dintre Turcia și Suedia au atins apogeul, după un incident în care un politician extremist a dat foc unei copii a Coranului în public. De atunci, Erdogan refuză să mai discute despre aderarea Suediei, cel mai probabil în încercarea de a smulge noi concesii de la guvernul suedez. În acest context, liderul turc a spus că este deschis ideii ca Finlanda să adere la NATO de una singură.

„Nu participăm la negocieri de bazar, dar ne ocupăm de partea noastră în procesul de ratificare”, a declarat adjunctul șefului comisiei de externe din parlamentul finlandez. Anterior, oficialii finlandezi spuseseră că preferă să adere împreună cu Suedia.

Nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu a exclus posibilitatea ca Finlanda să adere prima la NATO, dar a spus că este nevoie ca aderările celor două țări să fie ratificate „cât mai repede”, potrivit digi24.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436