REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Finul lui Gigi Becali, acuzat că impune tarife prea mari la trecerea Dunării cu bacul

Finul lui Gigi Becali, acuzat că impune tarife prea mari la trecerea Dunării cu bacul

Andreea POPA 12 mai 2023 | 00:00 8702

Una dintre firmele familiei lui Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali și cel mai mare proprietar de sere din România, este suspectată de Consiliul Concurenței că a impus fără o justificare economică tarife mult prea mari pentru traversarea Dunării cu bacul, între Chiciu și Ostrov, profitând de faptul că deține monopolul asupra acestui serviciu. Culcescu face și afaceri și cu Gigi Becali, fiind asociat cu fiica milionarului din Pipera într-una din firmele care deține o parte din serele familiei.

Finul lui Gigi Becali, acuzat ca impune tarife prea mari la trecerea Dunarii cu bacul Horia Culcescu

Consiliul Concurenței a anunțat că supune dezbaterii publice angajamentele propuse de compania Ostrovit SA pentru a elimina îngrijorările concurențiale în contextul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața de transport public de persoane şi/sau de mărfuri, cu bacul, între localităţile Chiciu (judeţul Călăraşi) și Ostrov (judeţul Constanţa).

Autoritatea de concurență suspectează Ostrovit SA că ar fi folosit în mod abuziv poziţia sa dominantă prin impunerea, fără a avea o justificare economică, unor tarife excesive (majorate cu 75%), începând cu 15 martie 2021, pentru traversarea Dunării, cu bacul, între Chiciu și Ostrov.

Ostrovit SA s-a angajat să ieftinească trecerile cu bacul

Potrivit Consiliului Concurenței, o asemenea practică poate afecta consumatorii, având în vedere că Ostrovit SA este singurul operator de transport public de persoane şi/sau de mărfuri, cu bacul, între aceste localități, iar clienții nu au altă posibilitate de a obține acest serviciu.

Ostrovit SA s-a angajat față de Consiliul Concurenței să reducă tariful aplicat autoturismelor pentru traversarea Dunării cu bacul de la 70 de lei/autoturism/trecere la 55 de lei și implementarea unui mecanism de ajustare viitoare a tarifului în funcție de evoluția costurilor, cu practicarea unei marje de profit ce nu va depăși 20% – 30%. În plus, Ostrovit SA se angajează să își revizuiască tarifele o dată la trei luni.

Ostrovit SA a fost înființată în 1991 și are ca domeniu principal de activitate cultivarea strugurilor. Firma din Constanța a raportat pentru 2021 afaceri de 39,3 milioane lei și un profit net de nici 117.000 lei, cu 115 angajați, precum și datorii de peste 155 de milioane lei.

Finul lui Gigi Becali, acuzat ca impune tarife prea mari la trecerea Dunarii cu bacul

Partener de afaceri și cu fiica lui Gigi Becali, nașul său

Ostrovit SA este controlată de familia Culcescu prin Leader Internațional SA și Asociația Familială Agro Coh. Leader Internațional SA este deținută de mama, tata și sora lui Horia Culcescu, Oana Camelia Belu, care este și administrator.

Finul lui Gigi Becali, acuzat ca impune tarife prea mari la trecerea Dunarii cu bacul Theodora Becali și soțul ei

Ostrovit SA. Horia Culcescu este asociat cu Theodora Becali, fiica nașului său Gigi Becali, în Leoser SA, altă firmă a familiei Culcescu, care mai controlează companii precum Berser SA, Gustos și Sănătos SRL, Lio Agro SRL și Frank 93 Prod SRL. Horia Culcescu este cel mai mare proprietar de sere din țară, cu peste 230 de hectare de sere în jurul Bucureștiului, Turnu Măgurele, Ișalnița și Craiova. Finul lui Gigi Becali deține și 1.200 de hectare de vie în Constanța, acolo unde a dezvoltat Domeniile Ostrov, prin care s-a extins și în turism. Culcescu are și custe de hectare de livezi și s-a extins și în imobiliare, pe terenurile din Berceni.

Tot prin Ostrovit SA, afaceristul asigură și transportul cu ferryboatul pe Dunăre între județele Călărași și Constanța, serviciu pe care deține monopolul care a dus acum și la problemele cu cei de la Consiliul Concurenței.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu mai promovati penalii , scuze becalii!
1
0
Sa vina aia cu bacurile de la Braila ca tot au facut acuma pod sa le faca concurenta si mwmw la m**e
3
0
Pe Sena trecerile cu bacul sunt gratuite si aia au destul de multe bacuri pentru traversarea fluviului. Noi avem unul-doua si alea cu probleme.
2
0
cand esti sef peste permise de condus barca..................iese Gogule, iese !
14
1
Pai cum sa ajunga milionar in E ? Doar dintr un salariu de bugetar. Se baga peste tot si nu mai lasa pe altcineva, Nesatul.
18
0
Nici peste Karpaten.
11
1
Ala sef la ANR Giurgiu sa nu se mai bage in seama cu bacul.
19
0
Cand au venit comunisti au bagat toti boieri in puscarii si le-au confiscat averile,averi mostenite din tata-n fiu pe durata a sute de ani si cu toate astea fosti boieri erau mici copiii fata de capitalisti de astazi"niste hotzi cu ajutor politic sau de la securitate"care sau imbogatit peste noapte si care tot ei striga:"Uniunea Europeana si SUA au transformat Romania intro colonie.
13
2
dat Dobrogea pe mana lor, o sa va ia astia si carbunii din soba!
15
2
se damare scula da e un par venit, bacul max 20 lei e sucent, vai di el ..sracie
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510