REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Firma care a avut monopol pe Portul Turistic Constanța lasă afaceriștii fără ambarcațiuni

Firma care a avut monopol pe Portul Turistic Constanța lasă afaceriștii fără ambarcațiuni

Andreea CONDURACHE 21 septembrie 2023 | 00:00 8815

Vă mai aduceți aminte de Tomis Marina Management?! E firma care mai bine de 15 ani a exploatat Portul Turistic după bunul plac și și-a îngroșat conturile substanțial, din chirii. Vremurile frumoase au apus, a pierdut contractul cu Portul Constanța, apoi a deschis un adevărat război pentru a pune, din nou, stăpânire pe domeniul public al statului. Între timp, și-a luat și țeapă de la colaboratori, care nu i-au mai plătit chiriile pentru vapoarele trase la cheu în Portul Turistic. I-a dat în judecată și a câștigat. Cum este cazul firmei Delfin Denizcilik SRL, deținută de cetățeanul de origine turcă Ucan Mahmut, care a rămas, acum fără ambarcațiune. Și nu e singura!

Firma care a avut monopol pe Portul Turistic Constanta lasa afaceristii fara ambarcatiuni

O ambarcațiune a societății Delfin Denizcilik SRL, deținută de Ucan Mahmut, a fost scoasă la licitație de ANAF. Procedura de licitație în vederea vânzării va avea loc în cursul zilei de 5 octombrie 2023, ora 13:00. Nava se află sub sechestrul AJPF Constanța. Prețul de pornire al licitației este de 941.000 de lei.

Firma care a avut monopol pe Portul Turistic Constanta lasa afaceristii fara ambarcatiuni

Firma cetățeanului turc, proces cu Tomis Marina Management

Tomis Marina Management a deschis în anul 2021 un proces în instanță împotriva societății Delfin Denizcilik SRL, prin care cerea obligarea acesteia la plata sumei de 111.564 lei, reprezentând contravaloarea chiriei, precum și la plata penalităților în valoare de 0,25% din valoarea facturilor neachitate. Motivul litigiului era reprezentat de folosirea temporară a facilităților Portului Tomis de către ambarcațiunile firmei Delfin, Delfin 2 și Tomis 1. Tomis Marina Management a susținut că pentru serviciile prestate în temeiul contractului evocat, a emis facturi în valoare de 111.564, 32 lei care nu au fost achitate de debitoare la scadența stabilită.

Firma care a avut monopol pe Portul Turistic Constanta lasa afaceristii fara ambarcatiuni

Firma datoare a arătat că, din cauza pandemiei, activitatea societății a avut de suferit, neavând cui să vândă marfa capturată. A solicitat puțină înțelegere pentru ca în timpul cel mai scurt să achite toate facturile restante. La data de 26.04.2021, Tomis Marina Management a depus cerere modificatoare a acțiunii introductive, prin care a menționat că debitoarea a achitat în parte facturile emise și înțelege să-și majoreze pretențiile cu contravaloarea facturilor emise după data introducerii cererii și până în prezent, valoarea creanței fiind de 95.954, 05 lei, la care se adaugă penalități de întârziere în cuantum de 0,25% din valoarea facturilor neachitate.

În vara anului 2023, instanța a luat act de renunțarea la judecata cererii formulate de Tomis Marina Management, semn că prejudiciul a fost achitat. Însă a intrat în alte datorii... la stat, pe care nu a putut să le returneze. ANAF i-a scos ambarcațiunea la licitație, prețul de evaluare a bunului fiind de 941.000 lei

Și o firmă din Limanu a rămas fără nava pescărească

O firmă din Limanu, Bătrânul Mării SRL, deținută de doi turci, Altiparmak Mehmet și  Sengun Mustafa, cu domeniul de activitate pescuitul maritim, are de achitat, către Tomis Marina, 6.000 de euro, dar și dobânzi contractuale penalizatoare în valoare de 0,25% / zi de întârziere.

Firma care a avut monopol pe Portul Turistic Constanta lasa afaceristii fara ambarcatiuni

În 2017 au încheiat cele două contracte având ca obiect asigurarea, contra-cost, a utilizării temporare a facilităților Portului Tomis de către ambarcațiunea societății. Din 2020 însă nu și-a mai achitat facturile. Cei doi afaceriști au recunoscut debitul, însă din cauza dificultăţilor financiare şi a contextului economico-social actual, n-au mai plătit chiria, astfel că societatea s-a ales cu sechestru pe navă. Magistrații au încuviințat sechestrul asigurator asupra navei Efe Mehmet, cu număr matricol 289, aflată în proprietatea societăţii Bătrânul Mării SRL. Nava Efe Mehmet este un pescador turcesc.

Tomis Marina Management, controlată tot de turci

Societatea Tomis Marina Management este deținută de firma Euromateria (50 %), aceasta fiind controlată de turcii Suat Surmen (38%), Mehmet Kerim Kalgay (30%), Seref Surmen (28%), Mustafa Nihat Demirel (2%) Hasan Malik Kececioglu (2%. Al doilea acționar al SC Tomis Marina Management Aterina Global SRL (50 %). În 2019, Sisteme Internaționale de Afaceri SA s-a retras din acționariat. Firma Sisteme Internaționale de Afaceri SA este deținută de Valentin Gheorghe Ionescu, condamnat în dosarul Retrocedărilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stati bene ! In final banii ajung tot la Mazare...nicidecum la Administratia Portului Constanta ,cea care administreaza apele porturilor litorale
3
0
intreaba la primarie si de ce continua contactul cu iinfractorii polaris pe care-i tine replica in brate !
4
0
Baietii astia din portul tomis, ca si multi altii cu terenuri si cladiri, ar trebui sa-i ridice lui mazare statui aurite prin tot orasul. Este ciudat de ce sunt prelungite contracte de genul asta si obtinute pe vremea lui mazare.
6
0
primaia Constanta ajung frimituri din ce incasaza baietii astia. Din miile de angajati ai primariei, nu pot pune un paznic si un taxator de bilete?? Traiasca gasca lui Mazare!
15
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166