REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
20.4° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Firma care a PRINS, cu scandal, PUG-ul Constanței a CÂȘTIGAT și contestația pentru PUZ-ul PORTULUI Constanța

Firma care a PRINS, cu scandal, PUG-ul Constanței a CÂȘTIGAT și contestația pentru PUZ-ul PORTULUI Constanța

Replica API 1 aprilie 2021 | 00:55 5555

Firma din București care a primit în condiții controversate contractul de 5 milioane de lei de realizare a PUG-ului orașului Constanța a câștigat și PUZ-ul portului, tot în urma unei contestații. Contractul a fost atribuit la un an și jumătate de la declanșarea licitației și la jumătate din prețul estimat inițial. Firma este abonată la banii statului, de la care a încasat în ultimii ani 11 milioane de euro. Mai toate contractele nu sunt însă câștigate din prima, ci oferite de CNSC, care anulează pe bandă rulantă toate licitațiile cu alți câștigători.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a atribuit pe 1 martie 2021 contractul de ”Elaborare P.U.Z. Port Constanța - Zona Midia și Actualizare P.U.Z. Portul Constanța- Zona Constanța”, în urma unei licitații inițiate acum aproape un an și jumătate, pe 3 decembrie 2019.

Beneficiară este Synergetics Corporation SRL din București, care va încasa pentru serviciile sale 2.672.320 lei, fără TVA. Contractul are două loturi: Lotul 1- Elaborare PUZ Port Constanța- Zona Midia, respectiv Lotul 2- Actualizare PUZ Port Constanța – Zona Constanța.

Lotul 1, cu o valoare estimată inițial la 885.000 lei, presupunea realizarea unui PUZ pentru Zona Midia a portului. Potrivit documentației de atribuire, ”Zona Midia are suprafața de 223 ha uscat și 600 ha acvatoriu și este situată în UAT oraș Năvodari, județ Constanța, ce este mărginită la nord de gara Midia și teritoriul administrativ al Comunei Corbu, la vest se învecinează cu S.C. Rompetrol Rafinare S.A., iar în sud cu teritoriul administrativ al orașului Năvodari”.

Lotul 2, cu o valoare estimată inițial la 4.225.693 lei, presupune actualizarea PUZ-ului Zonei Constanța a portului. Conform documentației de atribuire, ”Zona portuară studiată, denumită zona Constanța, are suprafaţa de 1.236 ha uscat și 2.595 ha acvatoriu fiind alcătuită din două subzone numite Portul Constanța Nord și Portul Constanța Sud Agigea ce este situată în UAT Constanța, județ Constanța, la extremitatea de Sud-Est a Municipiului Constanța și se desfășoară în lungul falezei Mării Negre între promontoriul denumit Peninsulă (extremitatea nordică), la limita de Nord a stațiunii Eforie Nord (extremitatea sudică) și limita de Nord-Est a comunei Agigea”.

Adrian Ilie

A câștigat cu o ofertă la jumătate față de prețul estimat

Interesant este faptul că valoarea finală a contractului cu aproape 50% mai mică decât cea estimată de autoritatea contractantă. Astfel, Synergetics Corporation SRL s-a angajat să ducă la capăt lucrările contra sumei de 2,6 milioane de lei, fără TVA, în condițiile în care acestea au fost evaluate inițial la 5.110.693 lei.

Firma bucureșteană a câștigat licitația în fața asocierii conduse de Project Resolv Consulting SRL (reprezentată de Raluca Maria Pereni), din care mai făceau parte Decodesign Team SRL (reprezentată de Marius Chirilov), Mas Publishing & Partners SRL (reprezentată de Mihai Stebingar), Planning Design and Evirenment SRL (reprezentată de Antonia Irina Petrescu), Masstudio SRL (reprezentant Anca Patricia Tolnai) și Row Studio SRL (reprezentant Răzvan Cristescu), toate din Constanța.

Synergetics Corporation SRL a raportat pentru anul 2019 afaceri de 5,3 milioane de lei și un profit net de 229.000 lei, cu 14 angajați, precum și datorii totale de 2,2 milioane lei. Firma este deținută în proporții egale de Adrian Dumitru Ilie și Claudiu Nicolae Băjenaru și este abonată la contractele cu statul.

Claudiu Nicolae Băjenaru

Nu câștigă licitațiile, ci contestațiile depuse la CNSC

Bună parte din aceste contracte cu statul sunt câștigate în urma contestațiilor pe care le face la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Așa s-a întâmplat și cu acest contract, atribuit de Portul Constanța, în mai 2020, asocierii de firme conduse de Project Resolv Consulting SRL.

Synergetics Corporation SRL a depus însă contestație la CNSC, iar aceasta i-a dat câștig de cauză și a obligat compania portuară să anuleze rezultatul licitației și să reia procedura.

Întâmplarea face ca Synergetics Corporation SRL să câștige într-o manieră identică, în octombrie 2020, și contractul de 5 milioane de lei pentru realizarea PUG-ului orașului Constanța, tot în fața aceleiași firme locale, Project Resolv Consulting SRL, asociată atunci cu Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” din București. Și aici CNSC a obligat autoritatea contractantă, adică Primăria Constanța, să anuleze licitația și să ofere contractual firmei bucureștene.

Situația se repetă la indigou și la Cluj, unde CNSC a obligat Primăria Cluj-Napoca să anuleze licitația organizată și să ofere contractul pentru reactualizarea PUG-ului orașului, în valoare de 1,75 milioane lei, aceleiași firme Synergetics Corporation SRL, în septembrie 2020.

Intervenția CNSC se dovedește providențială pentru firma bucureșteană și în cazul actualizării PUG-ului din municipiul Brașov, un contract de 3,4 milioane de lei primit în mai 2020, după ce CNSC a obligat primăria orașului de sub Tâmpa să anuleze licitația câștigată de altă firmă.

Contracte de 11 milioane de euro cu statul

Iar exemplele pot continua, CNSC dovedindu-se de-a dreptul îndrăgostit de Synergetics Corporation, căreia îi aprobă toate contestațiile depuse atunci când pierde o licitație. O explicație ar putea sta în faptul că Adrian Dumitru Ilie, unul dintre patronii firmei, ar fi fost angajat al Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP).

Una peste alta, firma din București a reușit să câștige în ultimii ani cel puțin 16 contracte majore din bani publici, în valoare totală de circa 11 milioane de euro. Un număr exact al acestora este greu de aflat, întrucât Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) nu oferă decât date trunchiate, noua sa formă prezentând doar informațiile valabile din 2018 încoace, interval în care Synergetics Corporation SRL apare cu 12 contracte, în valoare totală de 18 milioane lei (circa 3,7 milioane de euro).

Potrivit acestora, aflăm că Synergetics Corporation SRL a mai prins, pe lângă exemplele menționate mai sus, contracte precum actualizarea PUG-ului din Snagov (605.500 lei, în martie 2020), actualizare PUG Călărași (756.000 lei, în iulie 2019), actualizare PUG Otopeni (743.500 lei, în martie 2019), actualizare PUG Eforie (600.000 lei, în august 2018) etc.

Pe de altă parte, informațiile prezentate de portalul Banii Tăi coboară până în perioada 2009- 2015, când Synergetics Corporation SRL a primit alte 4 contracte, în valoare totală de aproape 7,3 milioane de euro. Este vorba despre un contract de 6,4 milioane de euro primit în decembrie 2010 de la Primăria Municipiului București, altul de 490.000 euro în august 2009 de la Consiliul Județean Dâmbovița, unul de 307.000 euro în august 2014 de la Administrația Străzilor București și altul de 80.000 de euro în octombrie 2012, de asemenea de la Primăria Municipiului București.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pretul deaia e lajumate ca lucrarea este deja facuta la biroul cadastru de la APC. Mangla de DNA ALOOO nu mai furati mai nemernicilor. Aici la APM lucreaza cu protectie de la parchet au pe procurorul sef care mananca.plus niste generali de doisiun sfert care mamanca si ei.coruptie.
5
0
Jaf cu acte din banul public aprobat de judecatori care nu dau decizii in litera si spiritul legi ci doar in litera legi,gasesc ei o lege si spun"bine ma este corect uite aici te incadrezi",dezinteresat bineinteles lor nu le iese nimic din jocul asta ci se multumesc cu salariul pe care il asteapta in fiecare zi stabilita din luna exact ca pensionari aia fara cont in banca care asteapta postasul.Oare asa o fi !!!,nu stiu intreb si eu?.
6
0
cadastru si topografi angajati.Are si sculele topo necesare. Putea sa isi faca singura lucrarea.De fapt lucrarea este facuta de 15 ani.Licitatia se face doar ca sa se fure banii.Cine castiga nu lucreaza nimic ca lucrarea este facuta de angajatii APC nea Nicu Opriscan stie si poate face declaratii complete la DNA.Directorul Goidea este bun de inculpare.
7
0
Corect.....Bine spus.Dupa cum arata figurile lor par a fi niste derbedei,meseriasi conectati la bani publici sau cel putin fac parte din clientela politica a vreunui partid politic.Trist.
7
0
Uitandu-ma la cei doi imi dau seama cat de serios va fi contractul, dar cu asa oameni la conducerea orasului si a portului vom avea un PUG si un PUZ pe masura...Asteptam rezultatul...
7
1
Castiga pentru ca a fost ajutata sa castige...... cine stie cunoaste...... problema este ca trebuie sa duca acum, la registrul spatiilor verzi a dat chix , a copiat din google earth, probabil la fel face si la pug uri. TRAIASCA GOOGLE EARTH
6
1
Aceias firma a realizat asa zisul Registru Spatiilor Verzi al municipiului Constanta, o porcarie in care foarte multe propietati private au fost declarate spatii verzi fara forme legale dar Fagadau si Vanturache au inchis ochii si au platit. Acum primaria lui Chitac o sa plateasca sume uriase propietarilor care vor castiga in instante dar vor solicita despagubiri uriase. Pe Sinergetics o doare la basca, plateste spagile si merge mai departe. Vedeti ce fete de excroci au proprietarii.
14
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016