REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Vin., 13 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6851
27.4° Constanța Vineri, 13 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6851
 

Flagrant DNA pentru luare de mită, în Vama Agigea! Activitatea a fost dată peste cap, mai multe persoane reținute

Flagrant DNA pentru luare de mită, în Vama Agigea! Activitatea a fost dată peste cap, mai multe persoane reținute

Mirela PASCAL 13 septembrie 2024 | 09:56 5327

O acțiune de amploare a procurorilor anticorupție a avut loc joi seară, care s-a întins până spre dimineață, în Portul Constanța Sud Agigea. Este vorba despre un flagrant pentru luare de mită, în care sunt implicați înalți funcționari ai serviciului portuar. Au fost și percheziții domiciliare la 40 de persoane, iar în acest moment au fost reținute trei persoane, urmând să ajungă în fața procurorilor cu propunere de arestare preventivă.

Flagrant DNA pentru luare de mita, in Vama Agigea! Activitatea a fost data peste cap, mai multe persoane retinute

Oamenii legii au descins joi în mai multe birouri și au verificat inclusiv mașini personale și de serviciu ale angajaților de acolo. În timpul perchezițiilor, activitatea în vamă a fost dată peste cap. Au fost percheziții și la domiciliile a 40 de persoane, angajați și comisionari. Șeful DNA Constanța, Mihai Stanciu, ne-a declarat că este o acțiune de amploare, confirmând că au fost perchiziții la Vama Agigea.

Au fost reținute trei persoane, șef Departament Containere, Marius Oprea, un comisionar, dar și un fost vameș, suspendat din funcție, Dorel Petcu, care avea rolul de a scoate banii din vamă. Aceștia urmează să ajungă în fața judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.

Flagrant DNA pentru luare de mita, in Vama Agigea! Activitatea a fost data peste cap, mai multe persoane retinute

Potrivit informațiilor noastre perchezițiile, ancheta ar avea legătură cu containerele care ajung la Vamă cu marfă de import. Importatorii ar fi dat mită angajaților, pentru a urgenta lucrurile și pentru a închide ochii la declarația de import, declarație care trebuie să parcurgă mai multe etape de control.

În urma flagrantului, s-ar fi găsit în posesia celor trei sume de bani, de 5.000 de euro și 8.000 de lei

Fostul vameș mai are un dosar

Legat de Petcu Dorel Emanuel, suspendat din funcție, trebuie precizat faptul că acesta se afla în lupa DNA, după ce în 2021 a fost trimis în judecată de procurori. La data faptelor era inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, și e acuzat de două infracțiuni de fals intelectual. Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 ianuarie – 17 februarie 2021, inculpatul Cojocaru Daniel, a data faptelor inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, ar fi pretins de la doi oameni de afaceri suma totală de 17.000 USD și ar fi primit, direct sau prin intermediari, suma de 38.000 lei pentru a face acte contrare îndatoririlor sale de serviciu.

Flagrant DNA pentru luare de mita, in Vama Agigea! Activitatea a fost data peste cap, mai multe persoane retinute
Concret, pentru banii primiți, inculpatul Cojocaru Daniel ar fi făcut demersuri pentru deblocarea din vama Portului Constanța – Agigea, a două containere cu măști de protecție, neconforme, importate din China, de către cei doi oameni de afaceri. În contextul de mai sus, inculpatul Petcu Dorel Emanuel ar fi falsificat două declarații vamale în care ar fi consemnat faptul că ar fi efectuat controlul fizic al mărfurilor menționate, deși în realitate controlul fizic ar fi fost efectuat de către inspectorul vamal Cojocaru Daniel. Dosarul este instrumentat de Tribunalul București, iar în februarie a.c. judecătorul de cameră preliminară a constat regularitatea actului de sesizare, respectiv rechizitoriul din data de 22.11.2022, emis de Parchetul de pe lângă ICCJ - DNA, în dosarul nr. 66/P/2021, legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a  dispus începerea judecății.

Vom reveni!

 


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Romania educata a lui plavanis a distrus tot cu aroganta si nesimtirea lui ,s-a creat idea ca bugetarii nu dau socoteala nimanui de la doctori la specialii din justie
0
0
De politzistii de frontiera nu va atingzeti niciodata
1
1
ca vamesii iau spaga. E o diversiune pesedista.
5
0
Salarii grase si spagi zilnic in continuu pe deasupra, pensionari la 45 de ani, trai nenica pe banii statului. Eu lucrez la pe 2500 si ma pensionez la 65, asta e omenie?
16
1
Toți transportatorii dau șpăgi grase,celor de la vamă și celor care le dau curse ,sa încarce containere. Cea mai mare corupție exista în portul agigea...nu se mișcă un ac fără să dai șpagă Cei care au tiruri ,dau șpagă la greu....asa că DNA-UL pe ei
15
2
Cred ca e un caz singular care nu face cinste Vamii Romane
6
14
Asta e tradare de tara sa iti manjesti uniforma. Ai depus jurmant
10
1
astora daca le dai 100 lei spaga o sa-ti spuna ca ai gresit buzunarul!
12
1
nu reusesc sa-i sparga.
15
1

REPLICA


LOTO

6/49
20466423235
5/49
818616137
joker
2831331245