REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Florin Cîţu, întâlnire cu preşedintele Lituaniei

Florin Cîţu, întâlnire cu preşedintele Lituaniei

Replica API 7 mai 2022 | 00:11 1201

Susţinerea pentru statutul de candidat la Uniunea Europeană (UE) pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reconstrucţia Ucrainei şi menţinerea sau creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei - sunt temele care au fost abordate în cadrul discuţiilor avute vineri de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, aflat în vizită la Bucureşti.

"Trei mesaje importante au fost discutate astăzi în întâlnirea cu domnul preşedinte al Lituaniei. În primul rând, susţinerea pentru statutul de candidat la Uniunea Europeană al Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Este foarte important, s-a discutat foarte mult şi despre Republica Moldova şi despre Ucraina, dar pentru noi e important ca Republica Moldova să fie inclusă în acest pachet", a precizat Cîţu, după întrevedere.

El a adăugat că reconstrucţia Ucrainei a fost un alt subiect dezvoltat în dialogul cu oaspetele lituanian, scrie Agerpres.

"Am discutat despre reconstrucţia Ucrainei. În primul rând, săptămâna trecută, în vizita de la Kiev, am aflat şi care este impactul sau costul sau efectul invaziei, agresiunii Rusiei în Ucraina - 600 de miliarde de dolari. Mesajul comun a fost acela că şi Rusia trebuie să contribuie substanţial la reconstrucţia Ucrainei financiar. Bineînţeles, depinde de comunitatea internaţională să ia deciziile, pentru că Rusia nu o va face niciodată de bună voie", a subliniat preşedintele Senatului.

Discuţiile s-au axat, totodată, pe necesitatea menţinerii sancţiunilor împotriva Moscovei sau "creşterea" acestora, în contextul în care Lituania este prima ţară care a interzis importul de gaz din Rusia.

"Al treilea mesaj este foarte clar acela de a menţine sancţiunile sau de a creşte sancţiunile împotriva Rusiei. Am discutat contextul economic în UE cu economiile care încep să obosească puţin. E important să nu pierdem din energie, să menţinem acelaşi ritm în a impune sancţiunile, pentru că, altfel, Rusia se poate regrupa. Lituania este prima ţară care a interzis importul de gaz din Rusia, exemplu care trebuie urmat de toate ţările din UE", a concluzionat Cîţu.

Preşedintele Lituaniei a avut convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis şi s-a întâlnit şi cu premierul Nicolae Ciucă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
a cedat la insistena lui catzone sa il cunoasca
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166