REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Mie., 9 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6877
20.7° Constanța Miercuri, 9 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6877
 

Florin Roman (PNL): Detenţie pe viaţă pentru cei care ucid poliţişti aflaţi în misiune

Florin Roman (PNL): Detenţie pe viaţă pentru cei care ucid poliţişti aflaţi în misiune

Replica API 10 iunie 2019 | 00:00 273

Florin Roman

Deputatul PNL Florin Roman a depus luni la Parlament un proiect de lege prin care propune modificarea Codului penal, astfel încât cei care ucid poliţişti sau jandarmi aflaţi în misiune să fie condamnaţi cu închisoare pe viaţă.

"Ca deputat PNL, am depus luni un proiect de lege, în procedura de urgenţă, prin care propun ca cei care ucid poliţişti aflaţi în misiune să ştie că vor primi drept pedeapsă detenţia pe viaţă (...) Prin această propunere legislativă se doreşte reducerea fenomenului infracţional, cu precădere infracţiunii de ultraj împotriva poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în misiune, care, astfel, se vor simţi mai mult în siguranţă pentru a-şi duce la îndeplinire misiunile de luptă împotriva persoanelor care încalcă sau au încălcat legea şi trebuie deferiţi justiţiei", a anunţat Florin Roman.

Proiectul de lege completează art. 257, referitor la ultraj, din Codul penal, cu alineatul 5, potrivit căruia "uciderea unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă".

Potrivit acestuia, societatea românească asistă "la exacerbarea fenomenului infracţional reprezentat atât de incidente de mai mică amploare, cât mai ales de recrudescenţa violenţelor greu de imaginat şi, mai grav, urmate de final tragic".

"Ce este şi mai grav este faptul că reprezentanţi ai forţelor statului chemaţi să păstreze ordinea şi siguranţa cetăţenilor nu numai că sunt trataţi cu o lipsă de respect şi fără nicio teamă de rigorile legii, ci devin victime ale infractorilor, uneori chiar plătind cu viaţa atunci când acţionează tocmai pentru apărarea valorilor umane şi morale. Societatea românească nu aprobă astfel de comportamente infracţionale şi se manifestă în sensul în care oamenii legii, poliţiştii sau jandarmii, să poată să-şi exercite meseria în mod corespunzător. Trebuie stopată aceasta stare de fapt negativă. Infractorii deosebit de periculoşi, care ar intenţiona să ucidă un poliţist sau un jandarm aflat în 'exercitarea atribuţiilor de serviciu" trebuie sa fie conştienţi că, o astfel de faptă reprobabilă, va fi pedepsită cu detenţiune pe viaţă", explică Roman în expunerea de motive a proiectului.

Roman atrage atenţia asupra mai multor cazuri de poliţişti ucişi sau răniţi în misiune, dar şi a "defectuoasei înzestrări cu armament a acestora".

"Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual consideră că unele dintre circumstanţele principale care favorizează producerea acestor drame le reprezintă subfinanţarea sistemului de ordine publică, deficitul de personal (care a fost şi de 25%), dar şi dotarea logistică precară a poliţiştilor din cadrul altor structuri decât cele de intervenţie şi acţiuni speciale, care participă la misiuni operative fără a avea mijloace de protecţie individuală şi armament adecvate caracterului şi gradului de periculozitate al acţiunii în care sunt implicaţi. Nu putem asista nepăsători la această stare de fapt şi trebuie sa acţionăm, pe plan legislativ, în sensul înăspririi pedepselor privind pe cei condamnaţi pentru uciderea poliţiştilor sau jandarmilor aflaţi în misiune. Trebuie, totodată, să menţionăm că dezaprobăm şi excesele de care dau dovadă unii reprezentanţi ai forţelor de ordine, care, în timpul unor misiuni, îşi depăşesc atribuţiunile de serviciu conferite de cadrul legal şi, uneori, în timpul unor manifestaţii publice, pun în pericol viaţa şi integritatea corporală a unor manifestanţi paşnici", a afirmat Roman.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si pentru toti politicienii ce fura din banul public ar trebuii la fel sa propuna condamnarea la moarte orin executie publica si confiscarea averilor
1
0
ce bine ar fi
2
0
Prea multe drepturi au puscariasi astia,pe timpul meu si miliari munceau le spuneau veterani"ce ma tu ai impresia ca ai venit la hotel sa dormi si sa mananci pe bani statului"si nu eram in armata pentru ca facusem ceva rau.
2
0
Cata bunatate !! De ce n.ar primii aceasta pedeapsa toti criminalii ?
1
2
Dar pentru primarii vostri care nu fac ninic si mai si fura cot la cot cu hotii din localitatile lor nu faci o propunere?Sau acolo e de acceptat?Partid de misei ce sunteti.
4
1
Numai unii cu 4 coaie. Daca ti-ar omora copilul nu ai vrea sa-i dai tot pe viata daca nu chiar pe doua fara posibilitatea de eliberare conditionata?
5
1

REPLICA


LOTO

6/49
3153042226
5/49
1113510417
joker
15424182817