REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Fluctuaţiile mari de preţuri la energia electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile

Fluctuaţiile mari de preţuri la energia electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile

A.F. 30 aprilie 2024 | 00:00 174

Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie de mai multe active flexibile pe această piaţă, transmite Bloomberg.

Fluctuatiile mari de preturi la energia electrica in Europa scot in evidenta necesitatea unor tehnologii flexibile

Duminică, în Germania, preţurile la energia electrică pe piaţa pentru ziua următoare au coborât în jurul orei 2 p.m. până la minus 65,06 euro pentru un Megawatt-oră. În schimb, luni, preţurile au urcat la un moment dat până la un vârf de 204,57 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de după luna decembrie. Extreme similare s-au înregistrat în întreaga Europă, făcând şi mai dificilă sarcina ţărilor de a echilibra reţeaua.

Acest gen de volatilitate nu va face decât să crească pe măsură ce Europa îşi creşte capacităţile fotovoltaice şi eoliene, pentru a putea îndeplini obiectivele climatice stricte. Pe măsură ce sursele cu o producţie intermitentă ocupă o parte din ce în ce mai mare în mixul energetic, va creşte şi nevoia de termocentrale pe gaze care pot fi pornite şi oprite rapid precum şi de sisteme mari de baterii care pot să stocheze orice surplus de electricitate. În acest moment nu există suficiente astfel de active flexibile.

"Nevoia din ce în ce mai mare de flexibilitate a Germaniei contribuie la adâncirea fluctuaţiilor pe piaţa pentru ziua următoare", susţine Sabrina Kernbichler, analist la Energy Aspects Ltd. Potrivit acesteia, costurile iniţiale mari pentru termocentralele flexibile pe gaze contribuie la împingerea în sus a preţurilor pe termen scurt la electricitate.

În acelaşi timp, cererea scăzută de electricitate în weekendurile din lunile de primăvară şi toamnă, precum şi producţia mare de energie fotovoltaică se combină pentru a crea din ce în ce mai multe situaţii cu preţuri negative. Având în vedere că primăvara şi începutul verii este o perioadă de vârf pentru tehnologiile fotovoltaice, analiştii de la BloombergNEF se aşteaptă ca producţia medie lunară de energie fotovoltaică să atingă un nou vârf în luna mai şi din nou în iunie.

În zilele următoare, cererea de electricitate pentru ziua de miercuri ar urma să fie una mai mică decât de obicei pentru o zi de lucru obişnuită, având în vedere că este o sărbătoare publică în majoritatea ţărilor din Europa. Prognozele arată că producţia de energie fotovoltaică ar putea atinge un vârf de 40.695 de Megawaţi, aproape de maximumul istoric de 40.919 Megawaţi atins în luna mai 2023, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510