REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

FMI: G20 trebuie să ia în considerare toate opţiunile de finanţare pentru ţările sever afectate de pandemie

FMI: G20 trebuie să ia în considerare toate opţiunile de finanţare pentru ţările sever afectate de pandemie

Replica API 12 februarie 2021 | 00:00 939

G20 trebuie să se concentreze pe implementarea programului de vaccinare şi să ia în considerare toate opţiunile de finanţare pentru ţările sever afectate, inclusiv alocarea de Drepturi Speciale de Tragere (DST), moneda de rezervă creată de Fondul Monetar Internaţional, a declarat miercuri economistul-şef al FMI, Gita Gopinath, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Gita Gopinath

G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente.

Sprijinul suplimentar va fi necesar pentru statele sărace care "ar putea cu greu face cheltuieli în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19)" şi vor rămâne mult în urmă din punct de vedere economic, a explicat oficialul FMI.

"Este important pentru comunitatea internaţională să vină cu finanţare, cu granturi. Totul trebuie pus la dispoziţie, inclusiv DST", a afirmat Gita Gopinath.

Şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a apreciat recent că o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere ar pune la dispoziţia statelor membre un spaţiu fiscal mai extins pentru a răspunde la criza sanitară şi a accelera tranziţia la economia digitală şi cea "verde".

În mandatul preşedintelui Donald Trump, SUA, cel mai mare acţionar la FMI, au blocat o astfel de măsură, susţinând că ar furniza mai multe resurse ţărilor bogate, având în vedere că alocarea Drepturilor Speciale de Tragere se va face proporţional cu cota parte deţinută de fiecare ţară la FMI.

Kristalina Georgieva a subliniat că FMI şi-a majorat rapid finanţarea preferenţială pentru pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare, inclusiv prin donarea a aproximativ 20 de miliarde de dolari sub formă de DST-uri existente. Acestea ar urma să continue să joace un rol important, dar este nevoie şi de alte măsuri, a apreciat Georgieva.

"Va continua să fie important, poate chiar mai important pentru noi să putem să ne extindem capacitatea de a sprijini ţările care au rămas în urmă", a spus Georgieva.

Aceasta a adăugat că opţiunea de a derula o nouă alocare de DST-uri, o măsură comparabilă cu o bancă centrală care tipăreşte bani, nu a fost niciodată exclusă complet de statele membre ale FMI, adăugând că unele ţări au continua să discute această posibilă alocare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510