REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Lun., 9 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6847
26.4° Constanța Luni, 9 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6847
 

Fost şef al DGASPC, judecat pentru 21 de fapte de luare de mită!

Fost şef al DGASPC, judecat pentru 21 de fapte de luare de mită!

Virgil STOIAN 9 septembrie 2024 | 11:57 1239

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, luni, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Laszlo Andras Lihor-Laza, aflat în stare de detenţie pentru fapte similare, la data faptelor şef Serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (21 acte materiale), fraudă informatică în formă continuată, (113 acte materiale) şi fals informatic în formă continuată (113 acte materiale).

Fost sef al DGASPC, judecat pentru 21 de fapte de luare de mita!

În acelaşi dosar au fost trimise în faţa judecătorilor şi alte 12 persoane (una în stare de detenţie şi 11 în stare de libertate), în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de complicitate la luare de mită, dare de mită, complicitate la infracţiunea de fraudă informatică, complicitate la infracţiunea de fals informatic.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 2013 - 2020, în exercitarea funcţiei de şef al Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul DGASPC Timiş, Laszlo Andras Lihor-Laza ar fi pretins şi primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită - între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro şi 20.100 lei, pentru a efectua formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap vizual, în condiţiile în care persoanele respective nu erau îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi.

"Pe lângă mita solicitată şi remisă pentru introducerea în grad de handicap, inculpatul ar mai fi încasat diverse "cotizaţii" (în aceeaşi modalitate - prin intermediari), anual de regulă, în bani, sume de circa 50 euro, 200 - 300 lei şi/sau produse alimentare", precizează anchetatorii.

Concret, procurorii arată că Lihor-Laza ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiş, pentru un număr total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate şi date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, etc., creând în acest mod situaţii necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap şi necesită plata sub formă de prestaţii sociale cât şi alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.).

Obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş, menţionează DNA.

"Acele documente fac ca beneficiarii lor să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar şi alte facilităţi conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 3.404.698 lei", spun anchetatorii.

DNA precizează că o mare parte din falşii beneficiari de prestaţii sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituţii publice şi nu achită niciun fel de contribuţii la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceştia deţin în acelaşi timp şi permis de conducere auto şi circulă pe drumurile publice.

O mare parte din prejudiciul material cauzat a fost recuperat, prin restituirea, pe parcursul urmăririi penale, a sumelor încasate necuvenit de către beneficiarii pensiei, mai arată procurorii anticorupţie.

"În cauză, pentru recuperarea sumelor încasate pe nedrept cu titlu de pensie handicap vizual s-a constituit parte civilă Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Consiliul Judeţean Timiş şi DGASPC Timiş, cu suma de 26.492.703 lei (aproximativ 5.362.895 Euro), corespunzătoare pensiei încasate pe nedrept de către un număr de aproximativ 500 persoane", informează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş.

În perioada 6 - 25 iunie, respectiv la data de 18 iulie au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 15 inculpaţi care au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv pedepse cu închisoarea cu suspendarea executării sub supraveghere, transmite Direcţia.

Conform procurorilor, Laszlo Andras Lihor-Laza a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, fiind condamnat la o pedeapsă de cinci ani şi patru luni închisoare.

Două persoane au fost condamnate, de asemenea, la pedepse cu executare (complici), iar alte 24, beneficiari neîndreptăţiti ai unor pensii de handicap au fost condamnaţi la pedeapsa închisorii cu suspendarea sub supraveghere, mai precizează DNA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce nu se verifică și în Constanța chestiile astea cu handicapul?Se știe de mult timp dar autoritățile se fac că nu aud,nu văd. Mafie,corupție și interese.
5
0

REPLICA


LOTO

6/49
45392992837
5/49
21611183534
joker
9354533275