Fosta judecătoare din Hârșova, pensionată pentru incapacitate de muncă, e aptă pentru politică
Fosta judecătoare din Hârșova, pensionată pentru incapacitate de muncă, e aptă pentru politică
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestFostul președinte al Judecătoriei Hârșova, pensionat pe caz de boală în februarie 2018, în prezent om de bază în PSD Constanța, nu de foarte mult timp, adevărat, a renunțat la magistratură pentru incapacitate de muncă, după ce a suferit un AVC. Comisia Casei de Pensii a considerat că afecțiunile de care suferă Mariana Pelelungă îi cauzează acesteia deficit motor, fiindu-i afectată și capacitatea de a se deplasa, având nevoie de ajutorul unei alte persoane sau al unor dispozitive medicale (de genul cârjelor, bastonului, cadrului etc.). Pensia de invaliditate a fost stabilită, în valoare de 11.700 lei lunar, numai că, acum vrea bani mai mulți, războindu-se cu Casa de Pensii. Precizăm că CSM apreciase, la acea dată, că magistratul poate lucra patru ore pe zi, însă Pelelungă nu a dorit program part time, așa că a ieșit din domeniu pentru că nu era aptă să muncească... dar a intrat în politică. Cum vine asta? Nu poți sta patru ore la birou, dar poți să te implici în viața cetățenilor, să faci teren și să bați din casă în casă pentru a câștiga electoratul?!
În februarie 2018, a cerut să pensionarea pe caz de boală, la vârsta de 51 de ani, după ce a suferit un accident cerebral. Ea a fost încadrată cu o pensie lunară de 11.700 lei, însă ulterior, mai exact în aprilie 2018, a mai primit o pensie, cea de serviciu, cu o valoare de 12.832 lei, reprezentând 80% din indemnizaţia lunară brută (16.040 lei). Urmare Ordinului Ministerului Justiţiei din data de 04.01.2019, indemnizaţia brută lunară de încadrare, în baza căreia a fost stabilită pensia de invaliditate, s-a modificat retroactiv de la 16.040 lei la 16.688 lei. În acest sens, a bătut la ușa Curţii de Apel Constanţa, departamentului de Resurse Umane, în vederea actualizării pensiei, dar a primit răspuns negativ.
decretul de eliberare din funcție
Pentru că nu i-a fost mărită pensia, a ajuns să se războiască cu fostul angajator, în speță Curtea de Apel Constanța și Tribunalul Constanța, dar și Casa de Pensii, solicitând emiterea adeverințelor necesare pentru actualizarea, la zi, a pensiei de serviciu, în conformitate cu modificările legislative intervenite de la data pensionării și până în prezent. Între timp, mai exact în 2022, Curtea de Apel i-a emis adeverințele solicitate, ajungând se să ia la trântă, în instanță, doar cu Casa de Pensii.
fosta judecătoare și soțul, în concediu, în Egipt
CSM a propus reîncadrarea, dar Mariana Pelelungă spune că nu poate fi judecător part-time
Precizăm că Mariana Pelelungă avea posibilitatea să rămână judecător, CSM propunându-i reîncadrarea la 4 ore. Mariana Pelelungă avea la data în care a solicitat pensia o vechime de 12 ani, o lună în funcția de consilier juridic și 12 ani în funcția de judecător.
propunerea CSM de reîncadrare
Deși plenul Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că instituția reîncadrării este aplicabilă și în cazul pensionării de handicap de gradul III, fostul magistrat a refuzat această procedură, pe motiv că nu poate lucra ca judecător part-time.
În acte bolnavă, pe facebook sănătoasă...
Revenind la situația medicală a lui Pelelungă, în acte e foarte bolnavă, iar pe Facebook pare sănătoasă tun, participând la petreceri și plimbându-se în concedii pe la Roma sau în Egipt.
Mariana Pelelungă, în Egipt, la finele anului trecut
Anterior, imediat după ce a intrat în posesia pensiei de invaliditate, Pelelungă se poza cu soțul pe la nunți, dar și la concerte, la București, semn că problemele locomotorii nu-i făceau probleme atât de mari pe cât dădea de înțeles. În 2020, se poza fericită la alături de doamne și domnișoare, de Ziua Femeii, la un local, iar în octombrie 2022, se lăuda că „am avut șansa să vizitez mai multe orașe de pe diferite continente. Ceea ce am apreciat enorm au fost terasele cochete, pline de savoare, unde oamenii beau o cafea, servesc o gustare și... socializează. Visul meu este sa beau o cafeluță turcească la una din terasele orașului și sa zâmbesc concetățenilor mei care se plimba liniștiți pe stradă. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”
Candidează pentru un loc în Consiliul Local
În timp ce se plimba prin țări străine, fosta judecătoare a decis să afle cum e viața și din politică, așa că a „suflat“ la ușa Pro România. A ajuns, după alegerile din 2020, în Consiliul Local Hârșova, după redistribuirea voturilor PNL și PSD, după ce a pierdut lupta pentru Primăria Hârșova.
Mariana Pelelungă, pe vremea când credea în doctrina Pro România
În 2022, și-a dat demisia din Consiliul Local, invocând motive personale. Nu credem că are legătură cu sănătatea, din moment ce ulterior demisiei se lăuda pe Facebook cu plimbări în străinătate. De câteva luni, mirosind că este rost de câștig, s-a înscris în PSD, iar astăzi, potrivit informațiilor noastre, se pregătește, din nou, se intre în Consiliul Local. Nu candidează la primărie, însă o susține pe Corina Bulancea, soția unui consilier local, Bulancea Viorel și cumnata lui Bulancea Cornel, ambii din PSD.
Este de admirat dorința Marianei Pelelungă de a se implica în viața cetățenilor. Însă, pentru un om cu grad de handicap III, cu pensie de invaliditate, ne întrebăm ce vrăji face pentru a se ține în formă! Politica nu e o „meserie“ ușoară, iar dacă nu te implici, cu bani și muncă multă, zbori. Așadar, cât de gravă este problema Marianei Pelelungă?!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News