REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Fosta șefă a DNA, Laura Kovesi, scapă de un dosar penal, prin prescripție

Fosta șefă a DNA, Laura Kovesi, scapă de un dosar penal, prin prescripție

A.F. 21 iunie 2024 | 18:57 1489

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), actual procuror general al Parchetului European, a scăpat de dosarul în care era  urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă, prin prescripție.

Fosta sefa a DNA, Laura Kovesi, scapa de un dosar penal, prin prescriptieLaura Codruța Kovesi

Kovesi este acuzată, printre altele, că ar fi determinat un procuror-șef de secție să confirme un rechizitoriu nelegal prin care au fost trimise în judecată cinci persoane și este urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat și pentru cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii, potrivit Realitatea Plus.

Procurorul Mihai-Eduard Ilie de la Parchetul General a clasat dosarul în care fosta Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) a început urmărirea penală împotriva fostei șefe DNA, Laura Kovesi – în prezent șefa Parchetului European – pentru fapte de constituire de grup infracțional organizat în modalitatea coordonării și complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii. Această investigație era legată de modul în care DNA l-a trimis în judecată pe fostul procuror general al Parchetului Curții de Apel Ploiești, Liviu Tudose, alături de fostul adjunct al Parchetului Curții de Apel Ploiești, Aurelian Mihăilă, fostul deputat Sebastian Ghiță, fostul șef al IPJ Prahova, Viorel Dosaru, și fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, toți fiind achitați definitiv de Înalta Curte.

Laura Kovesi scapă, prin prescripție, de dosarul făcut de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) - desființată între timp - anunțau, în martie 2019, printr-un comunicat de presă, că au dispus urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru constituire de grup infracțional organizat și cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii. Ea este acuzată că, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat grupul infracțional inițiat de doi procurori și un ofițer de poliție judiciară, prin activitatea desfășurată, ordinele și dispozițiile date.

Secția pentru anchetarea magistraților susținea că alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară au aderat la acest grup, acționând coordonat pentru comiterea infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals.

Procurorii secției speciale afirmă că ordinele și dispozițiile avute în vedere includ o circulară prin care Kovesi ar fi permis audierea aceleiași persoane, atât ca martor cu identitate protejată, cât și ca martor cu identitate reală, pe parcursul urmăririi penale. De asemenea, un ordin privind practicile unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul Direcției Naționale Anticorupție ar fi încălcat dispozițiile art. 143 alin. 2 și 4 din Codul de procedură penală, deoarece a permis transmiterea către instanțe doar a suporturilor cu convorbirile relevante.

Prin conduita sa de procuror ierarhic, Kovesi ar fi determinat un procuror-șef de secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic, ignorând referatele procurorilor cu funcții de conducere din DNA – Structura Centrală. Astfel, cinci persoane au fost trimise în judecată, deși patru procurori au indicat în scris că nu se impunea această măsură, conform sursei citate.

Procurorul Mihai-Eduard Ilie a închis dosarul Laurei Kovesi în temeiul art. 16 alin. 1 lit. f) din Codul de procedură penală, întrucât “a intervenit prescripția”. Astfel, procurorul a stabilit că acțiunea penală nu mai poate fi exercitată deoarece fapta de constituire de grup infracțional organizat s-a prescris în 2021, iar fapta de complicitate la represiune nedreaptă s-a prescris la 21 iunie 2021, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Matahala care fabrica dosare la comandă tuturor adversarilor decretati de Base!
0
0
Elegant, cat de cat.
1
0
I-au facut dosarul pppwlii. Pesedeii o ssswg la greu.
4
3
de la naftalina stiri rasuflate vechi de ani de zile care au potentialul de a mobiliza electoratul psd ptr ca e campanie covrigarul are sanse cam mici si sa nu observam stiri ca cea cu munca de necalificat din tinerete scandalul coldea a fost montat exact acum in acelasi scop invaluiri dezvaluiri si manipulari doar doar castiga jackpotul la prezidentiale
3
3
Aviator de munte...de mare,de ses...
2
3
OSU MI ROADE DIN COTOR SA SE FACA AVIATOR
2
2
toate detaliile din dosar despre kovesi noutati vechi de 5 ani si nimic despre aparitia si disparitia meteorica siij care e de fapt cheia dosarului macar vreo 2 randuri nu mai era spatiu ? de aia nu are ursul coada
10
3
Iar dosar prescris????????????????????????
9
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510