REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Fostul Bar Orient va fi, în sfârșit, reabilitat de o firmă de top din România

Fostul Bar Orient va fi, în sfârșit, reabilitat de o firmă de top din România

Ana Maria LIPAN 8 noiembrie 2023 | 00:00 4587

Fostul Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia, un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul istoric regal din perioada interbelică, va fi în sfârșit restaurat. Firma care se va ocupa de aceste demersuri este una cu un portofoliu bogat, fiind implicată chiar în proiectul de reabilitare a Porții Sărutului, celebra operă a lui Constantin Brâncuși. Primăria Constanța a emis recent certificatul de urbanism necesar demarării obiectivului de investiții, cu mențiunea că, deși se permite demolarea mai multor corpuri, este interzisă edificarea unei noi construcții turistice.

Fostul Bar Orient va fi, in sfarsit, reabilitat de o firma de top din Romaniafostul Bar Orient

Se va reabilita în sfârșit fostul Bar Orient, unul dintre imobilele de importanță culturală ale Constanței. Clădirea a fost ridicată în perioada interbelică de către familia Grigorescu, care a dat orașului un prefect și unul dintre cei mai eficienți și controversați primari. A avut destinația inițială de tipografie de ziar și locuință. Confiscată în comunism, aceasta a fost transformată în bar cu ștaif - Barul Orient, un local care era frecventat doar de avocați, procurori și judecători. 

S-a dorit desființarea clădirii

Proprietarul actual al clădirii, SC Vulturii Mării SRL a solicitat în anul 2019 o cerere către Direcția pentru Cultură a județului Constanța, pentru obținerea documentelor necesare desfiinţării fostului Bar Orient, lăsat în paragină și ajuns acum doar o fantomă a trecutului. Municipalitatea i-a emis un certificat în acest sens, însă, prin intervenția parlamentarilor USR, proiectul a fost blocat. Aceștia au început numaidecât o luptă pentru includerea imobilului în categoria monumentelor istorice.

Fostul Bar Orient va fi, in sfarsit, reabilitat de o firma de top din Romaniafostul Bar Orient

În anul 2022, Direcţia pentru Cultură a decis că Barul Orient din staţiunea Mamaia îndeplinește toate cerințele cerințelor și criteriilor legale de clasare în această categorie, fiind prin Legea 422/2001, deoarece face parte din ansamblul istoric al Vilei Regale.

Fostul Bar Orient va fi, in sfarsit, reabilitat de o firma de top din RomaniaRemus Negoi

„La o simplă evaluare preliminară realizată în concordanță cu prevederile OMCC 2260/2008, imobilului i se pot acorda: calificativ mediu/mic în baza criteriului vechimii, fiind ridicat în perioada interbelică, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică, fiind definit de un complex arhitectural reprezentativ pentru epoca și arhitectura interbelică din Mamaia, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la frecvență (raritate și unicitate), fiind o construcție interbelică cu minaret, specifică perioadei domniei Reginei Maria, similară unui grup restrâns de clădiri ridicate de suverana României sau de personalități ale epocii şi calificativ foarte mare/mare în baza criteriului referitor la valoarea memorial-simbolică, pentru că este legat de personalitatea Reginei Maria a României și de familiile nobiliare care i-au urmat exemplul și care au contribuit la dezvoltarea unui peisaj istoric urban coerent în Dobrogea. În urma acestei evaluări sumare se poate observa cu ușurință faptul că acest imobil răspunde cerințelor și criteriilor legale de clasare. Clădirea Bar Orient este un reper local, martor al moștenirii culturale a județului Constanța și a României şi trebuie conservat şi pus în valoare şi nicidecum demolat”, a declarat Remus Negoi la acel moment. 

Va fi reabilitat de o firmă care a fost implicată în restaurarea operelor lui Brâncuși

Ani mai târziu, Barul Orient se află încă în picioare și urmează chiar să fie reabilitat. Primăria Municipiului Constanța a emis un certificat de urbanism pentru restaurarea acestuia. Documentul vine însă cu mențiunea că, deși se pot desființa 5 dintre corpurile clădirii, nu este permisă edificarea în locul lor a unei construcții turistice.

Fostul Bar Orient va fi, in sfarsit, reabilitat de o firma de top din RomaniaDorin Dănilă alături de Coloana Infinitului

Compania care se va ocupa de restaurare este una cu un portofoliu impresionant, fiind implicată în trecut în proiectul de reabilitare a Porţii Sărutului. Doris Art SRL, are sediul în București și a fost înființată în anul 1992. Este condusă de Dorin Dănilă, un restaurator autorizat, care a fost premiat pentru restaurarea „Coloanei fără sfârșit“. 

Cine sunt proprietarii

Barul Orient, unde în trecut a funcționat restaurantul Unirea a fost preluat în urmă cu mai bine de 15 ani de societatea Vulturii Mării, de la Mamaia SA. Lipsa de implicare a acestora a condus degradarea cu repeziciune a clădirii, care în prezent nu poate fi considerată decât o fantomă a trecutului strălucitor. 

Fostul Bar Orient va fi, in sfarsit, reabilitat de o firma de top din Romaniafostul Bar Orient

Vulturii Mării SRL a fost înființată în data de 29 aprilie 1991 și este controlată de Cojoc Mihaela și Cojoc Iuliu Liviu. Administrator este Gică Toia. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Poate reusiti sa salvati si ”Cetatea de nisip” din Eforie, actual Vraja marii in paragina!
5
0
MIRCEA BANIAS, pe tine sa te intereseze pucaria din Poarta Alba , iti vine rindul , nu scapi !
7
1
Bar cu staif frecvantat , din pacate, de scursurile Constantei, enumerate in articol.
6
2
Prin anii 1993-1994-1995, nu mai retin perfect, dar cam pe atunci, nu era patronat de un domn numit Neagu? Avea o fata, Alina Neagu, care a invatat la Scoala 42, in clasele 5-8, anii 1988-1992. Cam atat retin. Era al lui sau nu?
3
0
a pus un dorel sa curete coloana infinitului cu jet de apa facand pagube ireparabile. Adica firma pwlii !!! Interesant de stiut este de unde vin banii ca sa stim cine sunt hotii !!!
12
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016