REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 25 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6801
21.4° Constanța Joi, 25 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6801
 

Fostul guvernator al Deltei vrea salariu și sporuri pentru perioada cât a fost suspendat din funcție, în dosarul de corupție

Fostul guvernator al Deltei vrea salariu și sporuri pentru perioada cât a fost suspendat din funcție, în dosarul de corupție

Victor ROTARU 25 iulie 2024 | 00:00 257

Fostul guvernator al Deltei Dunării, actual director executiv în cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Viorica Fănica Bîscă, a fost trimisă în judecată în 2023, alături de alte colege, printre care și Gabriela Bucur, șef serviciu Reglementare și Autorizare în cadrul ARBDD, acestea fiind acuzate de abuz în serviciu. Potrivit informațiilor noaste, cele două ar fi permis folosirea de către două firme a mai multor substanțe toxice ce se aflau pe lista substanțelor interzise transmisă de Ministerul Mediului. Acum, Viorica Fănica Bîscă și Gabriela Bucur au solicitat o majorare salarială în perioada în care cele două au avut raportul de muncă suspendat în urma trimiterii în judecată.

Fostul guvernator al Deltei vrea salariu si sporuri pentru perioada cat a fost suspendat din functie, in dosarul de coruptieViorica Fănica Bîscă

Fostul guvernator al Deltei Dunării, actual director executiv în cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Viorica Fănica Bîscă, a fost trimisă în judecată în februarie 2023, fiind acuzată de abuz în serviciu. În dosarul instrumentat de Parchetul Curții de Apel Constanța, mai deține calitatea de inculpat și Gabriela Bucur, șef serviciu Reglementare și Autorizare în cadrul ARBDD, dar și Benea Cornelia, fost director executiv al ARBDD. Potrivit informațiilor noastre, cele trei ar fi permis folosirea de către două firme, respectiv Delta-Rom Agriculture și Anglo-Rom Agriculture, a mai multor substanțe toxice, în activitățile agricole desfășurate pe teritoriul ARBDD, substanțe ce se aflau pe lista substanțelor interzise transmisă de Ministerul Mediului. Mai precis, este vorba despre dioxid de cupru, karate zeon, decis, microthiol, copfort și polyversum.

Vor măriri salariale pentru perioada în care au fost suspendate, în dosarul de corupție

Acum, Viorica Fănica Bîscă și Gabriela Bucur au mers în instanță cerând Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării acordarea drepturilor salariale integrale care să cuprindă majorarea salarială de 15% pentru complexitatea muncii, toate sporurile, inclusiv sporul aferent vechimii în muncă, sporul de condiții vătămătoare, spor de izolare etc., indemnizație de hrană, respectiv sumele aferente calității de manager în 4 proiecte POIM, indexate, majorate și reactualizate (inclusiv cu indicele de inflație și dobânda legală) pentru perioada 27.02.2023 – 27.11.2023, interval în care cele două, Viorica Fănica Bîscă și Gabriela Bucur, au avut raportul de muncă suspendat.

Fostul guvernator al Deltei vrea salariu si sporuri pentru perioada cat a fost suspendat din functie, in dosarul de coruptieViorica Fănica Bîscă

Precizăm faptul că dosarul în care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus trimiterea în judecată a Vioricăi Fănica Bîscă, fost guvernator al Deltei Dunării și director executiv al Direcției Biodiversitate, Monitoring Integrat, s-a întors la procurori, la finele anului trecut.

Judecătorii de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Tulcea au admis contestațiile reclamantelor și s-a dispus, nu numai menținerea măsurii de restituire a cauzei pentru lipsa descrierii faptei infracționale, ci și nulitatea unui calup de acte procedurale întocmite în fază de urmărire penală, inclusiv a ordonanțelor de dobândire a calității de „inculpat” a celor două, respectiv ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale din data de 06.12.2022. Practic, a fost invalidată întreaga urmărire penală.

Tribunalul i-a respins cererea

Cu toate acestea, A.R.B.D.D. refuză plata drepturilor cuvenite până la comunicarea unor documente „valabile” care să susțină soluția de renunțare/clasare/ încetare a procesului penal. Magistrații din cadrul Tribunalului Tulcea au decis să respingă, ca nefondată, acțiunea formulată de către Viorica Fănica Bîscă și Gabriela Bucur, în contradictoriu cu Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Sentința nu este definitivă.

Fostul guvernator al Deltei Dunării, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Bîscă a săvârșit 4 acte materiale în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, în perioada 2009 - 2016, prin participarea la crearea cadrului de reglementare paralel, care încălca Legea nr. 82/1993 și OUG nr. 57/2007 prin următoarele fapte: în anul 2012, în calitate de guvernator (26.03.2012 - 04.03.2013) al ARBDD, a avizat favorabil referatul nr. 8992/ARBDD/29.03.2012 privind aprobarea listei cu cele 5 produse fitosanitare și a produselor cuprinse în Anexele I și II din Regulamentul CE 889/2008, fără respectarea procedurii stabilite prin regulamentul ARBDD, doar prin simpla consemnare pe documentul respectiv  a rezoluției și a dispus transmiterea și afișarea pe site a respectivului act, fără a avea competențe în acest sens și fără a supune referatul aprobării Colegiului executiv și în comisiile de specialitate CAT/ CIA. În anul 2015, în calitate de Director Executiv al ARBDD a avizat referatul nr. 13395/26.05.2015 întocmit de Bucur Gabriela și listele cu cele 5 produse fitosanitare, în vederea utilizării acestora în activitățile agricole din perimetrul rezervației, contrar art. 10 din Legea nr. 82/1993;

Fostul guvernator al Deltei vrea salariu si sporuri pentru perioada cat a fost suspendat din functie, in dosarul de coruptie

În calitate de conducător al direcției de specialitate pe linia de protecție și reglementare a mediului (Director executiv) - Direcția Management Ecologic, care avea în subordine și Serviciul Reglementare și Autorizare, a participat la ședința Colegiului Executiv al ARBDD din 02.07.2015 în care a fost aprobat referatul nr. 13395/26.05.2015 și implicit lista cu cele 5 produse fitosanitare și a produselor cuprinse în Anexele I și II din Regulamentul CE 889/2008. în calitate de Director executiv - 05.03.2013 - 04.10.2017 și 20.08.2019 - Prezent (17.05.2022),  având în subordine directă Serviciul Reglementare Autorizare, nu a luat măsuri de emitere a actelor care prevedeau produsele chimice și tratamentele fitosanitare ce se pot utiliza în perimetrul rezervației în anii 2011, 2013, 2014 și 2016, astfel agricultorii din perimetrul RBDD utilizând listele emise în 2009, 2012 și 2015, în lipsa reglementărilor ulterioare.

Gabriela Bucur a întocmit listele cu produse care se pot utiliza în perimetrul rezervației

În privința Gabrielei Bucur, șef serviciu Reglementare și Autorizare în cadrul ARBDD în perioada 2009-2017, aceasta a întocmit listele cu produse care se pot utiliza în perimetrul rezervației, înaintându-le spre aprobare, susținând -  în virtutea atribuțiilor de serviciu pe care le avea, că produsele respective respectă interdicțiile, aspecte ce sunt însă contrare realității și care au stat la baza reglementărilor – toate fiind evident  ilegale. În acest fel, a permis celor  doi agenți economici să practice o agricultură chimica, intensivă, pe terenurile agricole concesionate, situate în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, folosind astfel cu aparența de legalitate îngrășăminte chimice și produse de protecție a plantelor, fără a se folosi însă, așa cum prevedea legea, numai mijloace ecologice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699