REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
20.4° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

Fostul primar din Dobromir, Iusein Visel, contestă executarea silită

Fostul primar din Dobromir, Iusein Visel, contestă executarea silită

Mirela PASCAL 6 august 2024 | 00:00 237

Dobromir este una dintre cele mai sărace comune ale Dobrogei, unde oamenii trăiesc fără reţele de apă sau canalizare. Majoritatea caselor arată ca în Evul Mediu, construite din chirpici, iar pentru mulți de aici reţeaua de electricitate este un lux pe care nu şi-l pot permite. Comuna a fost condusă de controversatul Iusein Visel, un primar căruia nu i-a păsat de oameni, ci de propriile interese. Și au dovedit acest aspect procurorii, care l-au prins cu mâța-n sac, producând statului un prejudiciu cu multe zerouri. Chiar dacă a scăpat de răspunderea penală, primarul a fost obligat de instanță, în solidar cu S.C. Agricol Iusein S.R.L., să plătească către APIA suma de 2.606.274,15 lei, plus obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data fiecărei plăţi şi până la achitarea integrală a debitului principal. De asemenea, primarul a fost obligat să plătească în solidar cu Iusein Mursel către APIA suma de 1.700.034,69 lei, sumă la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii calculate de la data fiecărei plăţi şi până la achitarea integrală a debitului principal. Inculpații Iusein Visel, Iusein Mursel și Iusein Șachir trebuie să plătească suma de 109.516,98 lei, sumă la care se adaugă obligaţiile fiscale - accesorii calculate de la data plăţii şi până la achitarea integrală a debitului principal, tot către APIA. Acesta nu s-a achitat de obligații… ba, mai mult, le și contestă. Așa da tupeu de infractor!

Fostul primar din Dobromir, Iusein Visel, contesta executarea silitaIusein Visel

În anul 2015 începea procesul lui Iusein Visel, primarul comunei unde oamenii trăiesc ca acum 100 de ani. Acesta a fost acuzat, alături de alte rude, de fraudarea unor fonduri europene. În februarie 2021, judecătorii Tribunalului Constanţa au dat primul verdict: l-au condamnat pe primar la 3 ani de închisoare cu suspendare, la apel a scăpat, pentru că faptele s-au prescris. Procurorii DNA îl acuză pe Iusein Visel, care este şi în acest moment primar, că în perioada 2008-2012 ar fi profitat de funcţia sa pentru a obţine ilegal bani, pentru el şi pentru rudele sale, cât şi pentru a vinde terenuri şi utilaje agricole. Procurorul de caz a pus sechestru asigurator pe bunurile deţinute de familia Iusein – cinci case, o fermă, terenuri agricole, 12 autoturisme de lux, şapte tractoare şi trei combine.

Prejudiciul stabilit se ridică la aproximativ un milion de euro.

Primarul comunei Dobromir ar fi obţinut fonduri APIA punând la dosarul cererilor acte false, în care se regăsesc chiar şi semnături ale unor persoane decedate. Apoi, un alt fapt constatat de procurori este că primarul declara suprafeţe de teren mai mari decât în acte, suprafeţe care în realitate nu existau.

Fostul primar din Dobromir, Iusein Visel, contesta executarea silitaDobromir

După decizia instanței, rămasă definitivă în aprilie 2023, Iusein trebuia să achite prejudiciul către stat. Nu a făcut asta, continuând să sfideze legile și hotărârea judecătorilor. A fost demarată o procedură de executare silită demarată de ANAF, prin Biroul Fiscal Comunal Băneasa, în dosarul nr. 347, în temeiul titlului de creanță reprezentat de sentința penală din aprilie 2023, prin care s-a dispus obligarea firmei în solidar cu numitul fostul primar la plata către partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură București a sumei de 2.606.274,15 lei, reprezentând despăgubiri civile - sume primite în cadrul schemei de plată unice.

Culmea infractorului, fostul primar, prin firma sa, a contestat executarea. În primă fază, instanța i-a respins-o, însă a contestat decizia, iar a apel a câștigat. Firma prin intermediul căreia a făcut inginerii financiare, Agricol Iusein S.R.L, avea în anul 2022 datorii de peste 700.000 de lei.

De precizat faptul că, la alegerile din 9 iunie, primarul infractor a vrut încă un mandat, însă nu a avut noroc, pentru că localnicii l-au votat masiv pe Eugen Iliescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303