REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 4 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6872
15.4° Constanța Vineri, 4 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6872
 

Fostul primar din Rasova a dat de belea! Obligat să returneze 35.000 lei, după ce a plătit, ilegal, amenzi din bugetul local

Fostul primar din Rasova a dat de belea! Obligat să returneze 35.000 lei, după ce a plătit, ilegal, amenzi din bugetul local

Andreea VLAICU 4 octombrie 2024 | 00:00 293

Maria Mitu, fostul primar al comunei Rasova, a fost chemată în instanță de către Primăria Rasova, fiind obligată să achite suma de 35.000 de lei, reprezentând amenzi contravenționale plătite ilegal din bugetul local. Decizia a fost luată după ce Curtea de Conturi a constatat că, în timpul mandatului său, primarul a ordonat plata amenzilor fără a avea prevederi bugetare și fără a informa Consiliul Local, încălcând dispozițiile legale privind execuția bugetară.

Fostul primar din Rasova a dat de belea! Obligat sa returneze 35.000 lei, dupa ce a platit, ilegal, amenzi din bugetul local

Război între fostul primar al comunei și Primăria Rasova! Fostul primar Maria Mitu, cu o pricepere în gestionarea banilor publici, a fost obligată de Tribunalul Constanța să returneze 35.000 de lei, o „modestă” sumă care reprezintă amenzi contravenționale plătite ilegal din bugetul local. Decizia a fost pronunțată după un control al Curții de Conturi care a arătat că, în timpul mandatului său, fostul primar a ordonat plăți fără a avea prevederi bugetare și surse de finanțare.

În plus, primarul nu a informat Consiliul Local despre pagubele generate de amenzi și nu a inițiat cercetări pentru stabilirea vinovaților. Instanța a constatat că prejudiciul a fost cauzat prin neglijență, iar faptele fostului primar au încălcat normele legale privind gestionarea fondurilor publice.

Primăria a acoperit deșeurile cu... pământ

Problema principală este sancționarea comunei pentru depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd amestecat cu alte deșeuri abandonate, moștenită din perioada în care acolo existau grajduri și animale. În urma unei sesizări, autoritățile de mediu și alte instituții au verificat documentele legate de salubrizarea zonei și starea fostelor grajduri, solicitând soluții și răspunsuri cu privire la gestionarea situației. Viceprimarul comunei era responsabil pentru gestionarea curățeniei și implementarea măsurilor de protecția mediului. Deși s-a încercat strângerea și acoperirea deșeurilor cu pământ, amestecul de gunoi de grajd și alte deșeuri a creat dificultăți, iar autoritățile de mediu au cerut eliminarea depozitelor necontrolate într-un spațiu autorizat. Din cauza amestecului nespecificat de deșeuri, nu s-a putut găsi un depozit potrivit, iar contractul cu firma de salubrizare acoperea doar deșeuri menajere.

Fostul primar din Rasova a dat de belea! Obligat sa returneze 35.000 lei, dupa ce a platit, ilegal, amenzi din bugetul localdosarul la Tribunalul Constanța

De asemenea, au fost luate măsuri pentru vidanjarea și igienizarea zonei afectate de ape uzate și s-au identificat racordările ilegale la fosa septică, însă persoanele vinovate nu au fost sancționate. Primăria a oferit explicații Curții de Conturi, care a evaluat activitățile de mediu, dar situația depozitelor de deșeuri a rămas parțial nerezolvată, fiind acoperite cu... pământ.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel

Nemulțumită de hotărârea instanței, Maria Mitu a făcut apel deciziei, fiind înregistrat un nou dosar la Curtea de Apel Constanța. Acum, rămâne de văzut dacă instanța superioară va vedea ironia situației sau va continua „nedreptatea” de a o obliga pe Maria Mitu să returneze fondurile pe care le-a cheltuit cu atâta entuziasm nejustificat.

Fostul primar din Rasova a dat de belea! Obligat sa returneze 35.000 lei, dupa ce a platit, ilegal, amenzi din bugetul localdosarul la Curtea de Apel Constanța

Probleme pe bandă rulantă la Rasova 

Este important de menționat că localitatea Rasova se confruntă cu o problemă legislativă în domeniul fondului funciar încă din timpul mandatului primarului Dumitru Chirescu. Între 1996 și 2004, acesta a emis mai multe titluri de proprietate pentru același teren, ceea ce a dus la dublarea acestora. Această situație a ridicat numeroase controverse și neclarități legale în comunitate.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710