REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 2 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6870
12.4° Constanța Miercuri, 2 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6870
 

Fostului administrator public al orașului Eforie i s-a făcut vânt din Primăria lui Piedone

Fostului administrator public al orașului Eforie i s-a făcut vânt din Primăria lui Piedone

Mirela PASCAL 9 iunie 2024 | 00:00 2529

Valerian Sălăvăstru, finul lui Relu Fenechiu, a ținut vreme lungă primele pagini ale ziarelor, după ce Curtea de Conturi a concluzionat, în urma unui control, că a prejudiciat orașul Eforie. În perioada cât Sălăvăstru a fost administrator al orașului, ar fi efectuat cheltuieli nejustificate cu multe zerouri, motiv pentru care primăria a încercat să recupereze banii... 1.600.000 de euro i-a imputat, dar n-a primit decât vreo 20.0000 de euro. Ajuns la sapă de lemn și executat de bănci, Sălăvăstru trăiește doar din salariul de la Primăria Sectorului 5, acolo unde ocupă funcția de director general al Direcției Economice. Sau, mai bine spus, a deținut! Recent, prin hotărâre de consiliu, funcția de conducere a fost desființată, transformându-se în funcție de execuție. Decizie care nu a fost ”gustată” de Sălăvăstru. Precizăm că Sălăvăstru este același care l-a contestat pe primarul Cristian Piedone și care s-a opus revenirii pe funcție a primarului, după ce acesta din urmă a  ieșit din pușcărie.

Fostului administrator public al orasului Eforie i s-a facut vant din Primaria lui Piedone

Despre Valerian Sălăvăstru s-au scris multe de-a lungul timpului, iar imaginea nu este una tocmai pozitivă și nici faptele sale din timpul în care s-a aflat în slujba statului nu sunt de apreciat. A plecat din Iași în urmă cu mulți ani, ajungând pe litoral, la Eforie, fiind numit administrator public, unde au loc tot felul de tranzacții cel puțin ciudate…, tranzacții scoase la iveală de Curtea de Conturi. Inspectorii au considerat ca inoportune mai multe cheltuieli angajate din bani publici de către fostul manager al oraşului, Valerian Sălăvăstru, motiv pentru care Primăria Eforie se chinuie să recupereze prejudiciul. Între timp, Sălăvăstru a ajuns fără nimic, nu mai are case, terenuri, mașini, e sărac lipit pământului. Și, colac peste pupăză a fost și retrogradat din funcția de conducere pe care o deține în Primăria Sectorului 5 București.

Funcția lui Sălăvăstru, de director general, a fost desființată

Sălăvăstru a îndeplinit funcția de director plin în perioada de un an cât timp Cristian Popescu Piedone a fost închis în dosarul Colectiv, între mai 2022-iunie 2023. Era angajat cu concurs, iar când Piedone a revenit în primărie l-a detașat director general la DITL (taxe și impozite), iar în octombrie 2023, a ajuns șef serviciu la Poliția locală A atacat în instanță și a suspendat măsura. A ajuns director general adjunct economic apoi a fost desființată funcția, printr-o hotărâre de Consiliu Local din decembrie 2023.

Ca urmare a adoptării H.C.L. nr. 240/21.12.2023, funcţia publică deţinută de Sălăvăstru, respectiv de director general adjunct al Direcţiei Generale Economice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 5 Bucureşti a fost transformată dintr-una de conducere într-o funcţie de execuţie. Adică, nu mai e director general, este director executiv. În Referatul de aprobare din data de 15.02.2024, măsurile dispuse prin H.C.L. nr. 9/16.02.2024 au fost justificate de cheltuielile mult mai mari comparativ cu gradul de realizare al veniturilor proprii, fiind desfiinţate toate funcţiile publice de conducere de director general adjunct, cu excepţia Direcţiei Generale de Poliţie Locală. Justificarea reorganizării structurilor primăriei era dată, probabil, și de ordonanța austerității emisă de Guvernul Ciolacu anul trecut, care are termen mai larg, până în iunie 2024, pentru a fi implementată de administrațiile locale, care trebuie să taie din cheltuieli.

Fostului administrator public al orasului Eforie i s-a facut vant din Primaria lui Piedone

Sălăvăstru a încercat să obțină suspendarea actului administrativ, însă acesta poate fi suspendat doar în cazul în care instanţa constată îndeplinirea cumulativă a condiţiilor privind existenţa unui caz bine justificat şi necesitatea evitării unei pagube iminente ireparabile sau dificil de reparat, ceea ce nu este cazul în prezenta speţă. Așa că, hotărârea de consiliu rămâne valabilă.

Sălăvăstru nu-l iubește pe Piedone

Precizăm că Sălăvăstru este unul dintre funcționarii Primăriei Sectorului 5 care, cu siguranță, nu-l susțin pe primarul Piedone. Revenirea pe funcția de primar al Sectorului 5 a lui Cristian Popescu Piedone, anul trecut, a fost contestată de  director, la acea vreme, din cadrul primăriei, Sălăvăstru, care atrăgea atenția că ordinul semnat de prefectul Capitalei este nelegal. Pe 22 iunie 2023, la doar o zi după ce Piedone a fost eliberat din închisoare, subprefectul Diana – Anca Artene a semnat ordinul prin care „a constatat lipsa motivelor de fapt şi de drept care să justifice menţinerea încetării de drept a mandatului de primar al Sectorului 5, al lui Cristian Popescu Piedone”. Valerian Sălăvăstru, director angajat în cadrul Primăriei Sector 5, a transmis, la acea dată, instituției prefectului o serie de întrebări privind ordinul de repunere în funcție a primarului. Astfel, Diana Anca Artene era înștiințată că există un ordin de prefect prin care primarul a fost eliberat din funcție după condamnare, ordin care nu a fost revocat până în acest moment. Mai există, arăta Sălăvăstru, o hotărâre de consiuliul local, în vigoare, prin care Constantin Melnic este numit primar interimar al Sectorului 5.

Fostului administrator public al orasului Eforie i s-a facut vant din Primaria lui PiedoneSălăvăstru i-a făcut lui Piedone plângere penală

Numele lui Sălăvăstru apare într-un comunicat al DNA din 13 ianuarie 2022, el fiind urmărit penal sub acuzația de abuz în serviciu în formă continuată (11 acte materiale), în dosarul în care este cercetat fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Kkturi de bugerari plini de figuri si basini de zici ca sunt ingineri la nasa
5
0
Un gunoi uman. Doar praf si pulbere pe oriunde a trecut. Infect.
5
0
Tot de cakat arata orasul si acum. Robertica il visezi zi de zi pe nea Valerica!?
3
0
O zdreanta de in
1
0
Sanki maso.ni amandoi
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515