REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Fotbal: UEFA a oficializat reforma Ligii Campionilor, care va debuta cu un minicampionat cu 36 de echipe

Fotbal: UEFA a oficializat reforma Ligii Campionilor, care va debuta cu un minicampionat cu 36 de echipe

Replica API 12 mai 2022 | 23:57 1104

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a oficializat marţi reforma Ligii Campionilor, care va debuta cu un minicampionat cu 36 de echipe, informează AFP.

Liga Campionilor va începe din sezonul 2024-2025 cu un minicampionat cu opt etape cu 36 de echipe, în locul celor 32 de echipe care dispută astăzi faza grupelor care are şase etape, a decis marţi UEFA, o reformă controversată ce ar trebui să propună mai multe meciuri difuzorilor.

Fiecărui club i se vor garanta opt meciuri în faza grupelor împotriva a opt adversari diferiţi (patru meciuri acasă, patru în deplasare), faţă de cele şase meciuri anterioare împotriva a trei echipe, jucate acasă şi în deplasare.

Primele opt echipe ale acestui minicampionat se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce echipele care termină pe locurile 9 până la 24 vor disputa un play-off cu două etape pentru a-şi asigura locul în optimile competiţiei.

La încheierea reuniunii comitetului său executiv de la Viena, forul fotbalistic european a adoptat această reformă, care prevede şi două locuri suplimentare alocate celor mai bune două naţiuni europene în sezonul precedent, un fel de plasă de siguranţă pentru cluburile mari, şi o treia echipă calificată pentru a cincea naţiune pe lista coeficienţilor UEFA, aceasta fiind în prezent Franţa.

"În urma consultării tuturor părţilor interesate, Comitetul Executiv UEFA, din care, în calitate de membru în Consiliul FIFA, face parte şi preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, întrunit marţi, 10 mai, la Viena, a aprobat formatul final şi detaliile privind accesul în competiţiile europene, începând cu sezonul 2024/25, ca urmare a deciziei iniţiale, din aprilie 2021, de a introduce aşa-numitul 'sistem elveţian'", a indicat într-un comunicat Federaţia Română de Fotbal (FRF).

"Cele patru locuri suplimentare create de creşterea de la 32 la 36 de echipe în faza grupelor a UCL vor fi alocate astfel: Un loc va reveni clubului clasat pe locul al treilea în campionatul asociaţiei de pe locul cinci în ierarhia UEFA. Un loc va fi acordat unei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin aşa-numita 'rută a campioanelor'. Ultimele două locuri vor reveni asociaţiilor cu cea mai bună performanţă colectivă a cluburilor lor în sezonul precedent (numărul total de puncte obţinute împărţit la numărul de cluburi participante). Cele două asociaţii vor câştiga un loc pentru clubul cel mai bine clasat în liga naţională, în spatele poziţiilor din UEFA Champions League. De exemplu, la sfârşitul actualului sezon cele două asociaţii care adaugă un club în Liga Campionilor, pe baza performanţei colective a cluburilor lor ar fi Anglia şi Ţările de Jos", a precizat comunicatul FRF.

Comitetul Executiv al UEFA a confirmat marţi că toate meciurile dinaintea finalei se vor juca în continuare la mijlocul săptămânii, recunoscând importanţa calendarului competiţiilor interne din Europa.

"UEFA a arătat în mod clar astăzi că ne angajăm pe deplin să respectăm valorile fundamentale ale sportului şi să apărăm principiul cheie al competiţiilor deschise, cu calificare bazată pe meritul sportiv, pe deplin în concordanţă cu valorile şi modelul sportiv european. Deciziile de astăzi încheie un amplu proces de consultare pe parcursul căruia am ascultat ideile suporterilor, jucătorilor, antrenorilor, asociaţiilor naţionale, cluburilor şi ligilor, pentru a numi doar câteva, cu scopul de a găsi cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea fotbalului european', a explicat preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, citat de comunicatul FRF.

Modificări similare de format vor fi aplicate şi pentru Europa League (8 meciuri în faza grupelor) şi Europa Conference League (6 meciuri în faza grupelor) şi ambele vor include 36 de echipe în faza grupelor, a precizat FRF, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510